Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχία Ντόρα Μπακογιάννη, μετά την επίσκεψή της στον Έβρο και την ενημέρωση που είχε για την ραγδαία αύξηση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που πέρασαν το 2010 τα σύνορα, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό.
Σε αυτή διαπιστώνει πως η Frontex δεν έχει καταφέρει αν ανταπεξέλθει στο κύμα των μεταναστών καθώς έχουν μετακινηθεί από το βόρειο κομμάτι όπου βρίσκεται η δύναμη στο νότιο κομμάτι όπου διαπιστώνεται αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας διερωτάται ποιά είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία προκειμένου να ελεγχθεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση και ποιό το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ζητήματος της εισόδου παράνομων μεταναστών στη χώρα μας.
Ολόκληρη η ερώτηση της Ν. Μπακογιάννη είναι η εξής:
«Επισκεπτόμενη τον Έβρο, η ενημέρωση που είχα από τις διάφορες μονάδες της περιοχής είναι ότι φέτος παρουσιάζει σταθερή και σημαντική αύξηση ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που περνούν τα σύνορα της χώρας μας, ιδιαίτερα στα 12,5 χιλιόμετρα στη περιοχή του Βορείου Έβρου πλησίον της Ορεστιάδας, όπου τα νερά του ποταμού είναι ρηχά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα οι παράνομοι μετανάστες που έχουν περάσει από την περιοχή ήταν 4.683 το 2008, και 5.500 το 2009, ενώ φέτος, το 201ο ξεπερνούν κάθε προηγούμενο προσεγγίζοντας τους 34.453 μέχρι στιγμής.
Η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων της Frontex το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, αν και είναι αναμφισβήτητα υποβοηθητική δεν είναι αποτρεπτική, αλλά ταυτοχρόνως αύξησε τη μεταναστευτική ροή στο νότιο κομμάτι του Έβρου κοντά στην Αλεξανδρούπολη, όπου και εκεί καταγράφονται χιλιάδες παράνομοι μετανάστες να περνούν τα σύνορα της χώρας. Η κατάσταση στην τοπική κοινωνία του Έβρου είναι δραματική, ενώ το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών που υπάρχει στην περιοχή αδυνατεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις δράσεις που απαιτούνται.
Το αποτέλεσμα είναι η συντριπτική πλειοψηφία των παράνομων μεταναστών να καταλήγει στο κέντρο της πόλης των Αθηνών.
Επειδή η Ελλάδα, είτε στον Έβρο είτε στο Αιγαίο, λόγω της ιδιομορφίας των συνόρων της αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την πατρίδα μας και την Ευρώπη,
Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός
1. Ποια πρόσθετα μέτρα θα λάβει η πολιτεία γα να αποτραπεί η είσοδος παράνομων μεταναστών από τα χερσαία σύνορα;
2. Αν υπάρχει σχεδιασμός για την επαρκή φύλαξη της συνοριακής μεθορίου στο βόρειο κομμάτι του Έβρου μετά την αποχώρηση των δυνάμεων της Frontex;
3. Τι έχει κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών, στη συνέχεια των προσπαθειών της προηγούμενης κυβέρνησης για την υπογραφή των πρωτοκόλλων επανεισδοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Αλγερία και το Μαρόκο;
4. Εφαρμόζει η Τουρκία τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα στον τομέα της λαθρομετανάστευσης; Με ποιο σκεπτικό η κυβέρνηση επέλεξε να αφαιρέσει την πίεση από την Τουρκία της εφαρμογής του πρώτου πρωτοκόλλου επανεισδοχής από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφωνώντας σε επανεισδοχή στην Τουρκία μόνο 1000 παράνομων μεταναστών τον χρόνο όταν ο αριθμός που εισέρχεται είναι δεκάδες χιλιάδες;»