Έντονη ήταν η αντιπαράθεση στη Βουλή κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της «κύρωσης του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», την οποία «σημάδεψαν», μεταξύ άλλων, οι αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Την αρχή έκανε ο πρωθυπουργός, όταν κατά τη δευτερολογία του σχολίασε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε:

«Στην τελευταία σας αποστροφή, κ. Τσίπρα, όταν υπονοήσατε ότι αν ο ελληνικός λαός σας
εμπιστευθεί, ουσιαστικά θα καταγγείλετε τη Συμφωνία και θα επιδιώξετε την
επαναδιαπραγμάτευσή της, μου θυμίσατε πάρα πολύ τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος
εκλέχθηκε υποσχόμενος “έξω οι βάσεις του θανάτου”, για να έρθει το 1983 να υπογράψει την
παραμονή τους για πέντε χρόνια».

Στη δική του δευτερολογία, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να επισημάνει ότι δεν τον προσβάλλει η παραπάνω κατηγορία:

«Τα ίδια που λέγατε το ’90, τα ίδια λέτε και τώρα και το είπατε με περηφάνια, λες και εμένα θα με προσβάλει που με κατηγορήσατε ότι “έχετε την ίδια στάση που είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου το ‘90”. Δεν με προσβάλλει, κύριε Μητσοτάκη. Η προοδευτική και δημοκρατική παράταξη στον τόπο έχει μια ενιαία πατριωτική στάση στα ζητήματα αυτά. Εσείς δεν το κατανοείτε».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει ξανά για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ενώ απευθύνεται στον κ. Μητσοτάκη, αναφερόμενος σε άλλη συζήτηση, στον ίδιο χώρο, το 1990:

«Τότε λοιπόν, όταν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει “Ιανό” τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, ο Ανδρέας Παπανδρέου του απάντησε ότι η διαπραγμάτευση με την αμερικανική υπερδύναμη επιβάλλεται από τα συμφέροντα της Ελλάδας, αλλά ότι σε αυτό το πλαίσιο επιλογές της χώρας είναι ένα νόμισμα που έχει δύο όψεις:

Η μία όψη είναι να αναγνωρίσεις ότι εφόσον ο άλλος είναι υπερδύναμη, θα κάνουμε ό,τι μας πει, θα τα δώσουμε όλα. Αυτό είναι η μία όψη του νομίσματος. Έτσι είχε πει.

Η άλλη όψη του νομίσματος, που είναι υπαρκτή –είχε πει-, είναι να πεις ότι η Ελλάδα έχει προσφέρει αγώνες, ήταν παρούσα σε δύο πολέμους, η Ελλάδα ουδέποτε διεκδικεί χώρο που να μην είναι δικός της, αλλά προασπίζει με περηφάνια και αποφασιστικότητα τα εθνικά μας σύνορα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ο πρωθυπουργός μίλησε, στη συνέχεια, για τη «διγλωσσία την οποία επέδειξε το ΠΑΣΟΚ τότε στην εξωτερική του πολιτική» όπως και προηγουμένως.

Διερωτήθηκε αν το ΠΑΣΟΚ «λέγοντας πριν το ’81 “έξω οι Βάσεις του θανάτου” και υπογράφοντας τελικά μια Συμφωνία το 1983 που κρατούσε τις Βάσεις τις οποίες κατά τα άλλα έδιωχνε ο Ανδρέας Παπανδρέου» άσκησε μία πολιτική «ωφέλιμη για τα εθνικά συμφέροντα».

«Δεν ήταν ωφέλιμη, για τον απλούστατο λόγο ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου το ’83 τα έδωσε όλα για να πετύχει μία διατύπωση στα αγγλικά, ήταν η περιβόητη διατύπωση “terminable”, η οποία του επέτρεπε να έρθει εδώ στη Βουλή και να ισχυριστεί ότι οι Βάσεις φεύγουν ενώ έμεναν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Και δεν ασχολήθηκε καθόλου, τότε, να διεκδικήσει άλλα οφέλη τα οποία θα μπορούσε να έχει
κερδίσει η χώρα γιατί το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν πώς θα ξεμπλέξει (…) από το αδιέξοδο στο
οποίο ο ίδιος είχε περιέλθει με όλα αυτά τα ασυνάρτητα τα οποία έλεγε πριν από τις εκλογές
του ’81», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας τη σχετική αναφορά του.

Κώστας Σκανδαλίδης

Παρέμβαση Σκανδαλίδη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, επίσης απάντησε στις αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα, ότι όψιμα ανακάλυψε τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ:

«Ασφαλώς ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα ανακάλυψε τον πραγματικό Ανδρέα και ο Αλέξης Τσίπρας προβάλει το μέγεθός του ως εθνικό ηγέτη, όταν το 1999 τον έστελναν από το κόμμα του στο Ειδικό Δικαστήριο ως κοινό κλέφτη».

«Δεν είναι, όμως, τυχαίο. Γιατί ο Ανδρέας κάθε χρόνο που περνά γίνεται πιο επίκαιρος», σχολίασε. «Γιατί ολοένα και περισσότερο θα τον θυμούνται οι Έλληνες. Γιατί όταν θα απευθύνεστε σε εμάς, θα απευθύνεστε με σοβαρότητα και όχι υπό το βάρος των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων, που ίσως σημάνει και την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών».

Ολόκληρη η σχετική δήλωση του κ. Σκανδαλίδη:

«Δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση ότι το πρόσωπο που σήμερα πλανάται στην αίθουσα είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου. Εγώ θα ήθελα ειλικρινά να αφήσετε ήσυχο τον Ανδρέα. Παρέλαβε μία χώρα ξυπόλητη στα αγκάθια και την έφερε από κάθε άποψη στο κέντρο των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων εξελίξεων. Μιλά ο Πρωθυπουργός για τις βάσεις. Δεν ήξερα ειλικρινά ότι έχει γράψει και βιβλίο γι’ αυτό και ότι είναι το μοναδικό βιβλίο που έγραψε. Κατάλαβα, όμως, από αυτά που είπε ότι αντέγραψε απλώς την προπαγάνδα της τότε Δεξιάς.

Ξέχασε να πει ότι από τις τότε αμερικανικές βάσεις, έμεινε μόνο η Σούδα και η ΝΑΤΟϊκή βάση στο Άκτιο. Ξέχασε παράλληλα να πει ότι η τότε εξωτερική πολιτική οδήγησε τη χώρα σε πολύ μεγάλη ισχύ στα πλαίσια της τότε ΕΟΚ.

Τι να μιλήσουμε για αυτό; Να μιλήσουμε για την Κίνηση των 6 και τι σήμαινε; Για τη συνέντευξή του στο ABC μετά την εκλογή του; Μας είπαν ότι οι Αμερικανοί τον χειρίστηκαν. Δεν χειρίστηκαν κανένα Παπανδρέου διότι του είχαν εμπάργκο σε όλη τη δεκαετία του ‘80.

Και όταν το 1993 του επέτρεψαν να πάει στην Αμερική και βγήκε στο πόντιουμ μαζί με τον Κλίντον και του είπαν του Κλίντον γιατί μία συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για 15’ κράτησε μία ώρα, ο Κλίντον απάντησε: “Γιατί ο Παπανδρέου διδάσκει παγκόσμια ιστορία και παγκόσμιες κατανομές ισχύος και ως μαθητής έπρεπε να ακούσω το δάσκαλο”.

Για ποιον μιλάτε με αυτό τον τρόπο και με αυτή την έπαρση; Ο καθένας να το χειρίζεται όπως νομίζει.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο πρεσβύτερος, εκτός του ότι τον έστειλε στο Ειδικό Δικαστήριο, έκανε όλη εκείνη την περίοδο δύο προτάσεις για το πρόγραμμα σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και απέτυχαν και οι δύο και έχασε η χώρα τρία ολόκληρα χρόνια από το θέμα της συμβολής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Και έπρεπε να έρθει ο Ανδρέας Παπανδρέου ξανά το 1993, αυτός που κατηγορήθηκε, και τον Ιούνιο του 1994 να υπογράψει το πρόγραμμα σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο εφάρμοσε μετά η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη και έφτασε η Ελλάδα στο ευρώ, στην ΟΝΕ και τη συμφωνία στο Ελσίνκι.

Και ασφαλώς ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα ανακάλυψε τον πραγματικό Ανδρέα και ο Αλέξης Τσίπρας προβάλει το μέγεθός του ως εθνικό ηγέτη, όταν εκείνη την εποχή τον έστελναν από το κόμμα του στο Ειδικό Δικαστήριο ως κοινό κλέφτη.

Δεν είναι, όμως, τυχαίο. Γιατί ο Ανδρέας κάθε χρόνο που περνά γίνεται πιο επίκαιρος. Γιατί ολοένα και περισσότερο θα τον θυμούνται οι Έλληνες. Γιατί όταν θα απευθύνεστε σε εμάς, θα απευθύνεστε με σοβαρότητα και όχι υπό το βάρος των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων, που ίσως σημάνει και την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.

Όταν, λοιπόν, εμείς λέμε επιστρέφουμε, δεν το λέμε τυχαία. Το λέμε γιατί η ρίζα άρχισε πάλι να ανθίζει και μία νέα γενιά θα βγει στο προσκήνιο της ιστορίας. Και είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός θα μας ξαναδώσει σταδιακά, με δυσκολία, με μεγάλη προσπάθεια, τη δύναμη να υπηρετήσουμε αυτή τη χώρα».