Παρέμβαση στη συζήτηση που θα διεξαχθεί μεθαύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις νέες αμερικανικές βάσεις αναμένεται να κάνει σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της κυβέρνησης θα υπεραμυνθεί της συμφωνίας και δη λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο.
Η αμυντική συμφωνία, που ξεκίνησε σήμερα να συζητιέται στην αρμόδια Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, προβλέπει μεταξύ άλλων:
- Τη σύσταση Διακοινοβουλευτικής Ομάδας 3+1 Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών», που θα χρησιμεύσει ως νομοθετική συνιστώσα της διαδικασίας 3+1 που ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2019.
- Ο πρόεδρος του αμερικάνικου Κογκρέσου εξουσιοδοτεί 100.000 δολάρια για κάθε οικονομικό έτος για την κάλυψη των δαπανών που θα κάνει η «ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών» στο πλαίσιο των διεργασιών στου σχήματος 3+1.
- Συνεργασία για τη Στρατιωτική Εκπαίδευση με την Ελλάδα.
- Επίσπευση της παράδοσης οποιουδήποτε μελλοντικού αεροσκάφους F-35 στην Ελλάδα.
- Βοήθεια στην Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό αμυντικό εξοπλισμό
- Αναφέρονται ως βάσεις από τις οποίες θα επιχειρούν και θα εκπαιδεύονται οι αμερικανικές δυνάμεις, ο Βόλος, η Αλεξανδρούπολη, το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου και η Σούδα.
- Γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο μελλοντικής χρήσης και άλλων ελληνικών εγκαταστάσεων στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά και αναλαμβάνεται δέσμευση για συνέχιση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των υποδομών και του υλικού με τους ευνοϊκότερους κατά το δυνατόν όρους για τη χώρα μας, καθώς και για τη στήριξη του στόχου της Ελλάδας να καταστεί περιφερειακό κέντρο σε θέματα συντήρησης, διοικητικής μέριμνας και εκπαίδευσης
Υπενθυμίζεται ότι την τροποποίηση της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδος και ΗΠΑ είχε υπογράψει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Ουάσιγκτον στις 14 Οκτωβρίου 2021 με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνγκεν.