Μια βεντάλια θεμάτων θα ανοίξει στην συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου. Η συνάντηση είχε «κλειδώσει» από καιρό και οι δύο πλευρές αναζητούσαν την κατάλληλη ημερομηνία προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες η αμερικανική πλευρά είχε προτείνει εναλλακτικές ημερομηνίες στην Αθήνα, συμφώνησαν στην 16 Μαΐου και το Μαξίμου κρατούσε σιγή ιχθύος μέχρι να βγει η επίσημη ανακοίνωση από το Λευκό Οίκο.
Τι προσδοκά η Αθήνα
Το πρωθυπουργικό επιτελείο επιδιώκει πολλά από την συνάντηση αυτή σε ένα ρευστό και ταραγμένο γεωπολιτικό πεδίο στην Ευρώπη με το κύριο ανοικτό μέτωπο να είναι αυτό της Ουκρανίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολιτικά σε αυτή την συνάντηση καθώς θέλει η Ελλάδα να εδραιώσει την θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο ως πυλώνας σταθερότητας. Ήδη έχει ενισχυθεί η αμερικανική παρουσία σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη, ενώ προ μηνών υπεγράφη στην Ουάσιγκτον μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ.
Η στάση που έχει κρατήσει η Αθήνα ειδικά το τελευταίο διάστημα και αμέσως μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι αυτή του αξιόπιστου Νατοϊκού συμμάχου στον οποίο μπορεί να «ακουμπήσει» η Ουάσινγκτον. Ο Λευκός Οίκος το έχει αναγνωρίσει αυτό, καθώς στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν οι ΗΠΑ εξήραν την στάση της χώρας μας απέναντι στο θέμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία.
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις θέσεις και τις προτάσεις που έχει υποβάλλει κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει αποδείξει ότι είναι υπέρμαχος της πράσινης ανάπτυξης και αναγνωρίζει τις προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή και κατά συνέπεια και την ενεργειακή κρίση που έχει προκληθεί.
Οι δύο ηγέτες θα βρεθούν για πρώτη φορά στο Οβάλ Γραφείο, ενώ η σχέση Αθήνας – Ουάσινγκτον έχει «χτιστεί» λιθαράκι – λιθαράκι από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε την διακυβέρνηση των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν όταν στις 25 Μαρτίου του 2021 είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η πιο πρόσφατη επαφή σε ανώτατο επίπεδο ήταν αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Αν διαβάσει κανείς πίσω από τις γραμμές της επίσημης ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου και της ελληνοαμερικανίδας εκπροσώπου, Τζεν Ψάκι, θα διαπιστώσει ότι δεν είναι μια τυπική ανακοίνωση. Σε αυτήν αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανυπομονεί να υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου 2022».
Τονίζεται ακόμα ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, θα δώσει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν την ισχυρή διμερή τους συνεργασία και να γιορτάσουν τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας.
Τα θέματα που αναφέρονται επισήμως στην ανακοίνωση δεν είναι άλλα από την ρωσική εισβολή και πως θα συνεχιστεί η στήριξη στον Ουκρανικό λαό, ενώ ως παγκόσμιες προκλήσεις αναφέρονται η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή ασφάλεια.
Στην ατζέντα νέες επενδύσεις
Ελλάδα και ΗΠΑ, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα αναλύσουν διεξοδικά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στο τραπέζι θα πέσουν και θέματα συνεργασίας στον εμπορικό τομέα. Ας μην ξεχνάμε ότι αμερικανικοί κολοσσοί έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, ενώ το ενδιαφέρον και για νέες επενδύσεις παραμένει αμείωτο με την Ελλάδα να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να προσελκύσει τις επενδύσει αυτές. Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ αναμένεται να συναντηθεί με μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας, μεταξύ των οποίων ο γερουσιαστής Μενέντεζ.
Το σχήμα 3+1
Η κινητικότητα ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσινγκτον είχε φανεί από το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, όταν μίλησαν στο τηλέφωνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Σύντομα, στο πλαίσιο του σχήματος 3+1, δηλαδή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα δώσει με την παρουσία του ψήφο εμπιστοσύνης στην συνεργασία των χωρών αυτών σε πολλά επίπεδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία περίοδο η Ουάσινγκτον δίνει ιδιαίτερη βάση στο σχήμα 3+1, ως ένα σχήμα που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και να προωθήσει συνεργασίες και συνέργειες στον τομέα της ενέργειας, με άμεσο στόχο την απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Υπάρχει το σχέδιο για τον East Med, με τα δεδομένα να μεταβάλλονται συνεχώς, υπάρχει επίσης και το πρότζεκτ με την ονομασία EuroAsia Connector, η ηλεκτρική διασύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη, δηλαδή από το Ισραήλ στην Κύπρο από εκεί στην Ελλάδα και από εκεί στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Πέραν αυτών η επιμονή των Ηνωμένων Πολιτειών στο σχήμα 3+1 δίνει ένα σαφές μήνυμα και προς την Άγκυρα, καθώς η Ουάσινγκτον εστιάζει στην ειρήνη και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, μια περιοχή από την οποία θα πρέπει να φρεναριστούν οποιεσδήποτε αναθεωρητικές βλέψεις.