Μια βεντάλια θεμάτων που απασχολούν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, άνοιξαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Κάμαλα Χάρις στην συνάντηση μισής ώρας που είχαν χθες Σάββατο στη βαυαρική πρωτεύουσα, όπου βρέθηκαν για την 58η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Η συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κλείστηκε την Παρασκευή και έγινε εν μέσω τριών κρίσεων: της Ουκρανικής, της ενεργειακής αλλά και των ελληνοτουρκικών που ειδικά το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο.

Αδικαιολόγητη κλιμάκωση από την Τουρκία

Θέτοντας τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας ο Έλληνας πρωθυπουργός στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, μίλησε για αδικαιολόγητη κλιμάκωση και παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους της Άγκυρας.

Διαβεβαίωσε την συνομιλήτριά του ότι η Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ότι πρόθεσή μας είναι συνομιλούμε με την Τουρκία με κάθε ευκαιρία π.χ. για το προσφυγικό αλλά και μέσω των διερευνητικών, αλλά παράλληλα έδωσε έμφαση στα ανυπόστατα των τουρκικών θέσεων ειδικά για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κάνοντας λόγο για παραχάραξη της ιστορίας.

Ενέργεια και ηλεκτρική διασύνδεση

Και το θέμα της ενέργειας έπεσε στο τραπέζι της συνάντησης Μητσοτάκη-Χάρις με τον πρωθυπουργό λίγο πριν φτάσει στο Μόναχο, να έχει συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. «Υπάρχει μεγάλη στήριξη τόσο απο τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλαδας – Αιγυπτου. Η στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσογειο ενισχύεται ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και συζήτηση για το θέμα της ενίσχυσης των πηγών ενέργειας στην Ε.Ε»., έλεγε ο πρωθυπουργός σε σύντομη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους μετά την συνάντηση με την Αμερικανίδα πολιτικό.

Το ταξίδι στον Λευκό Οίκο

Με την κατάσταση να είναι ακόμα ρευστή ειδικά όσον αφορά στις εξελίξεις στο Ουκρανικό, ημερομηνία για το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον δεν ορίστηκε, αλλά και ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίσημη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τοποθετείται τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.

Αυτό που τονίστηκε και φάνηκε και από την γλώσσα του σώματος στην συνάντηση των δυο ηγετών ήταν ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στην καλύτερη φάση τους από ποτέ.

Η αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και για το θέμα της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και της ανακοίνωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα φέρει για ψήφιση στη Βουλή την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Επίσης, εξέτασαν τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας στον αμυντικό τομέα που διανοίγονται μετά τη νέα τροποποίηση της αμυντικής συμφωνίας.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πάντως ότι το κεφάλαιο των μεγάλων επενδύσεων στα επανδρωμένα αεροσκάφη έχει κλείσει με την απόκτηση των 24 Rafale.

Νέες επενδύσεις

Στον τομέα των επενδύσεων και με αμερικανικούς κολοσσούς να πρωταγωνιστούν το ενδιαφέρον είναι αμείωτο ειδικά για τις υποδομές μας. Ο πρωθυπουργός συζήτησε και για το θέμα αυτό με την Κάμαλα Χάρις και μάλιστα τονίστηκε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για τα τρία λιμάνια μας στην Ηγουμενίτσα, την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη.

Το Ουκρανικό

Όσον φορά στο Ουκρανικό, ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος στην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για το ποια είναι η θέση της Ελλάδας. Σημείωσε μάλιστα, ότι αδιαμφισβήτητα κανείς δεν μπορεί να αποκλίνει αυτή την στιγμή από το ενιαίο ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μέτωπο στα θέματα της Ρωσίας. Και αυτό που εκτιμήθηκε είναι ότι αν πέτυχε κάτι η Ρωσία με την στάση της είναι την απόλυτη ενότητα της Δύσης και το πολύ σαφές μήνυμα ότι θα υπάρξουν πολύ αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση μιας εισβολής στην Ουκρανία. Για το ποιες θα είναι τελικά οι εξελίξεις στο μέτωπο αυτό εκτιμήθηκε από ανώτατη κυβερνητική πηγή ότι όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα.