Η Έλενα Ράπτη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, ως επικεφαλής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, μίλησε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Δήμος Ελευσίνας με θέμα: «Πολιτικές για την προστασία και υποστήριξη των ανήλικων θυμάτων εγκληματικών πράξεων: Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Προσεγγίσεις».

Σήμερα ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φθάνει στο 16% των παιδιών. 

Εννέα στους δέκα δράστες είναι άτομα του στενού οικογενειακού, συγγενικού ή φιλικού περιβάλλοντος του παιδιού. 

Μόνο δύο από τα εκατό περιστατικά φθάνουν στις αρχές, τα υπόλοιπα καλύπτονται από σιωπή.

Η πανδημία covid-19 έχει επιδεινώσει το φαινόμενο σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, λόγω του εγκλεισμού των παιδιών μαζί με τους κακοποιητές τους αλλά και μέσω Διαδικτύου πολλοί δράστες προσπάθησαν να προσεγγίσουν τα παιδιά. 

Στα οκτώ χρόνια δράσης της καμπάνιας πραγματοποιήθηκαν 735 δράσεις σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, τον ΣΕΓΑΣ, τα τμήματα Ανηλίκων, την εκκλησία της Ελλάδος, το χαμόγελο του παιδιού.

Δυο εκπαιδευτικά μας προγράμματα έχουν εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και απευθύνονται σε όλα τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της χώρας (τάξεις Α’, Β’ Γ’ και Δ’). 

Το Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, αποτελεί πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για την προστασία των παιδιών στην πράξη. 

Με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης στοχεύουμε στην αναπροσαρμογή των θεσμικών λειτουργιών στην κατεύθυνση των φιλικών προς τα παιδιά διαδικασιών.