Τρία από τα κόμματα της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να ψηφίσουν θετικά επί της αρχής του νομοσχεδίου για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς.
Αυτό προκύπτει από τη σημερινή πρώτη ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.
Η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΚΚΕ δήλωσαν την επιφύλαξή τους, αν και υπήρξε η κοινή διαπίστωση όλων των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής, για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός νομοσχεδίου για την απόδοση ιθαγένειας.
Η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε από την πλευρά της ότι στην πορεία της συζήτησης θα αναζητήσει ένα κοινό πλαίσιο, ώστε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας» εισήχθη σήμερα για επεξεργασία και εξέταση στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Σημειώνεται ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με ακρόαση φορέων και συζήτηση επί των άρθρων, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ανάγνωση.
«Θέλαμε να φτιάξουμε έναν νόμο που να αντέχει στο χρόνο, να μην έχει κίνδυνο να υποστεί άλλες δικαστικές περιπέτειες, να ικανοποιήσει τα παιδιά δεύτερης γενιάς που ζουν στη χώρα και περιμένουν με αγωνία την ψήφιση του νόμου, καθώς και να είναι συμβατός και με το Σύνταγμα και με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης, θέλουμε να δείξουμε ότι η ελληνική Βουλή είναι σε θέση, μετά από τόσα χρόνια, να στείλει το μήνυμα κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής αποδοχής στα παιδιά δεύτερης γενιάς που ζουν στη χώρα μας, που σπουδάζουν εδώ και που επιθυμούν να γίνουν τμήμα του ελληνικού λαού», τόνισε κατά την εισαγωγική τοποθέτησή της η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, ενσωμάτωση οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τροποποιήσεις στον Μεταναστευτικό κώδικα. Μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία ενιαίας διαχειριστικής αρχής για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που σχετίζονται με τους μετανάστες και πρόσφυγες, που θα εποπτεύεται από τον υπουργό Εσωτερικών. «Μέχρι σήμερα υπήρχαν διαφορετικά ταμεία σε υπουργεία, κάτι που προκαλούσε δυσλειτουργίες, γι’ αυτό αποφασίσαμε τη δημιουργία ενιαίας διαχειριστικής αρχής που θα είναι αποτελεσματική και εμπρόθεσμη και θα μπορεί να εκταμιεύει τα χρήματα από τα χρηματοδοτικά προγράμματα», εξήγησε η κα Χριστοδουλοπούλου.
Η ειδική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, υπογράμμισε ότι «η νομοθέτηση της ιθαγένειας είναι κρίσιμη γιατί τα τελευταία χρόνια ζουν πολλά παιδιά στην Ελλλάδα που είναι γεννημένα και μεγαλωμένα στο περιθώριο της χώρας. Το νομοσχέδιο είναι σε όφελος του ελληνικού λαού γιατί θέλουμε να έχουμε με το μέρος του λαού μας τα παιδιά αυτά που θέλουμε να διαμορφώνουν συνείδηση ως μέλη αυτής της χώρας. Η ιθαγένεια δεν είναι έπαθλο, ούτε προνόμιο, αλλά δικαίωμα για αυτούς που γεννιούνται και μεγαλώνουν σε αυτό τον τόπο».
Η ίδια επισήμανε ότι προσωπικά μπορεί να προβληματίζεται με κάποια σημεία του νομοσχεδίου, όπως με την επιτυχή φοίτηση των παιδιών, γιατί «δεν θεωρώ ότι μόνο οι καλοί μαθητές είναι κομμάτι της κοινωνίας» ή με την εξάρτηση των παιδιών από την νομιμότητα των γονέων, «τη στιγμή που λόγω κρίσης πολλοί γονείς έχασαν τη νομιμότητά τους», αλλά κατέληξε ότι υποστηρίζει πλήρως το νομοσχέδιο, διότι «είναι ένα νομοσχέδιο μετρημένο, με ορθό συγκερασμό και πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην ανάγκη να αποδώσουμε ιθαγένεια και στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θέλω ένα νομοσχέδιο που θα μείνει στο χρόνο, με αντοχή, που θα βάζει στο χάρτη τη δεύτερη γενιά μεταναστών και θα αποδεικνύει ότι Έλληνες και γεννιέσαι και γίνεσαι».
Η Νέα Δημοκρατία επιφυλάσσεται επί της αρχής, όπως επισήμανε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ Γεώργιος Γεωργαντάς, ο οποίος τόνισε ότι το νομοσχέδιο στέλνει λάθος μηνύματα προς όλους σε μια κρίσιμη στιγμή για το μεταναστευτικό ζήτημα. Ο κ. Γεωργαντάς διαφώνησε με την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα με τις προϋποθέσεις της εγγραφής στο δημοτικό σχολείο και της νόμιμης πενταετούς παραμονής στην Ελλάδα του ενός από τους γονείς του, καθώς «η ολοκλήρωση σπουδών είναι ασφαλέστερο κριτήριο για την απόδοση της ιθαγένειας».
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «πράγματι πρέπει να τεθεί ένα πλαίσιο γι’ αυτούς που έχουν πετύχει ή θα πετύχουν την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική πραγματικότητα για να αποκτήσουν την ιθαγένεια».
Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εξάμβλωμα», γιατί «Έλληνας γεννιέσαι και δεν γίνεσαι». «Στο νομοσχέδιο απαντάμε όχι, για όλους όσοι αγωνίστηκαν για την πίστη και την ελευθερία της πατρίδας μας», συμπλήρωσε. Και κατηγόρησε τα στελέχη του υπουργείου ότι «είναι μέλη ΜΚΟ και διεθνών οργανώσεων και χρηματοδοτούνται από αυτές για να λένε όσα λένε». Όπως πρόσθεσε, η Χρυσή Αυγή θα καταθέσει πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής για ονομαστική ψηφοφορία του νομοσχεδίου.
Η ειδική αγορήτρια του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου, τόνισε ότι το κόμμα της επιφυλάσσεται επί της αρχής, αν και όπως είπε το Ποτάμι συμπεριλαμβάνει το συγκεκριμένο ζήτημα στην πολιτική του από την αρχή. Η κα Μάρκου έκανε πρόταση να τεθεί ως προϋπόθεση για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα όχι απλά να εγγράφονται στο δημοτικό, αλλά να το ολοκληρώνουν.
Επίσης, ζήτησε να υπάρξει πολιτική ουσιαστικής ένταξης πέρα από το νομοσχέδιο, εξέφρασε την ανησυχία ότι το νομοσχέδιο θα επιφέρει υπερφόρτωση των κρατικών μηχανισμών, που ήδη εμφανίζουν τεράστιες καθυστερήσεις στη διαχείριση των αιτήσεων για άδειες παραμονής, ενώ ζήτησε να εξεταστούν και περιπτώσεις, όπως των παιδιών που παρακολουθούν αναγνωρισμένα ξένα σχολεία στην Ελλάδα ή των παιδιών με λόγω αναπηρίας δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το σχολείο.
Το ΚΚΕ επιφυλάσσεται επί της αρχής για το νομοσχέδιο και θα καταψηφίσει τις αντεργατικές ρυθμίσεις, όπως υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Χρήστος Κατσώτης. «Από τη μια πλευρά θα υπάρχει ένα μικρό τμήμα των παιδιών μεταναστών που θα ευνοηθεί και από την άλλη η χώρα συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς που κάνουν πολέμους και οδηγούν στην προσφυγιά και τη μετανάστευση», υπογράμμισε. Ο ίδιος ζήτησε το νομοσχέδιο να επαναφέρει τη συμμετοχή των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές, όπως προέβλεπε ο νομος Ραγκούση.
Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Νικόλαος Μαυραγάνης, επισήμανε ότι το κόμμα του συμφωνεί επί της αρχής με το νομοσχέδιο, το οποίο «έρχεται να καλύψει την ανάγκη του ανθρωπισμού και του πολιτισμού σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο που βιώνει η Ελλάδα που δεν μπορεί να μας βρίσκει αδιάφορους».
«Όσοι έχουν την ελάχιστη γνώση της ιστορικής διαδρομής της χώρας μας θα ξέρουν ότι η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν σταυροδρόμι πολιτισμών», συμπλήρωσε. Ο ίδιος ζήτησε να ληφθεί μέριμνα και για όσα παιδιά μεταναστών δεν είχαν την ευκαιρία να μορφωθούν, προκειμένου «να εξασφαλιστεί ότι τα παιδιά αυτά θα έχουν την ίδια τύχη με τα ελληνόπουλα και θα τύχουν της ίδιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης».
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Αρβανιτίδης, επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει θετικά επί της αρχής το νομοσχέδιο, καθώς περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις για την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής στη χώρα και ο τρόπος που η κυβέρνηση προσεγγίζει το θέμα δεν απέχει πολύ από την προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ. «Δεν αρκεί να ψηφίσουμε το νόμο αλλά η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί ότι θα τον εφαρμόσει γρήγορα. Η πίεση από τις προσφυγικές ροές έχει αυξηθεί και αν δεν κάνετε γρήγορα οι πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν σε μια Αθήνα που δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει», είπε. «Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να συζητήσει και το θέμα της συμμετοχής των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές αλλά η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι», συμπλήρωσε.
Σύσταση Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων
Στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται διάταξη του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη σύσταση δημόσιας εταιρείας με την επωνυμία “Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων” (Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε.) και σκοπό τη διενέργεια επενδύσεων σε θέματα φυσικού αερίου και άλλων επενδύσεων για ενεργειακούς σκοπούς.
Όπως εξήγησε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα είναι ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ η μία μοναδική μετοχή της θα ανήκει στο Δημόσιο.
Ο κ. Λαφαζάνης επεσήμανε ότι ο λόγος που εισάγεται το άρθρο είναι οι συζητήσεις με τη Ρωσία για την κατασκευή του αγωγού που θα διέρχεται από την Ελλάδα και υπολογίζεται ότι μπορεί να φέρνει στη χώρα μας 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. «Οι συζητησεις είναι πολύ προχωρημένες και η συμφωνία-πλαίσιο θα μπορούσε να υπογραφεί στην Αγία Πετρούπολη κατά την εκεί παρουσία της κυβερνητικής αντιπροσωπείας υπό τον πρωθυπουργό. Σε αυτό το ενδεχόμενο και επειδή ο χρόνος τρέχει, φέραμε μια διάταξη για τη σύσταση εταιρείας, ώστε να συμμετάσχει το ελληνικό δημόσιο στο φορέα κατασκευής και διαχείρισης του έργου του αγωγού. Το ελληνικό δημόσιο θα έχει οφέλη από ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει στη μεταπολίτευση, μια επένδυση ύψους πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ένα έργο που διαμορφώνει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο», παρατήρησε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.