Τη σημασία της ναυτιλίας, του τουρισμού και των λιμανιών για την ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, κλείνοντας τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
«Στις κρίσιμες στιγμές που περνάει η Ελλάδα ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι η προσπάθεια για την ανασύνταξη και σταθεροποίηση της οικονομίας πρέπει να ξεκινήσει από τη θάλασσα, τη ναυτιλία, τον τουρισμό και τα λιμάνια», τόνισε ο Γιάννης Μώραλης.
Ο κ. Μώραλης, παραδίδοντας τη σκυτάλη στο δήμαρχο της πόλης Τούρκου της Φινλανδίας, η οποία έχει αναλάβει τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, το Μάιο του 2016, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση των εκδηλώσεων και κάλεσε όλους τους πολίτες να επισκεφθούν το Σαββατοκύριακο τον Πειραιά, όπου έχουν προγραμματιστεί δεκάδες εκδηλώσεις.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας 2016 να έχει ως κύριο θέμα «Πόλεις και Λιμάνια», μια νέα αποδοτική κοινωνική και επιχειρηματική βιώσιμη συνεργασία.
Στο φετινό συνέδριο συμμετείχαν περισσότερα από 1.200 άτομα και οι ομιλητές ήταν πάνω από 200.
Ο κ. Μώραλης, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, μιλώντας με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και με ευρωπαίους συνέδρους, τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης της γαλάζιας ανάπτυξης και των θαλάσσιων δραστηριοτήτων με στρατηγική που θα δημιουργήσει ευκαιρίες και για την ελληνική και για την παγκόσμια οικονομία, καθώς επίσης και νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας.
Την Πέμπτη, ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της ΕΕ, Καρμένου Βέλα, και ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, απένειμαν βραβεία στις τρεις νικήτριες ομάδες του διαγωνισμού «Blue Growth Piraeus», που έγινε υπό την αιγίδα του δήμου Πειραιά και αφορά στην Καινοτομία για τη Θαλάσσια Οικονομία.
Οι νικήτριες ομάδες του διαγωνισμού είναι:
1ο Βραβείο: SOL-BRINE. Το σύστημα SOL-BRINE αφορά μία ελληνική καινοτομία για την παραγωγή μηδενικών υγρών αποβλήτων από την αφαλάτωση, με ταυτόχρονη παραγωγή χρήσιμων τελικών προϊόντων (νερό και αλάτι).
2o Βραβείο: PHEEMADE. Η εταιρεία χρησιμοποιεί τα νεκρά φύλλα από το φύκι Posidonia, που ξεβράζεται σε τεράστιες ποσότητες κατά μήκος πολλών ελληνικών ακτών, για να κατασκευάσει ανακυκλώσιμες επαναχρησιμοποιούμεvες επιφάνειες (πάνελ) που είναι 100% βιοδιασπώμενες.
3o Βραβείο: NostimoSalt. Στόχος της μικρής startup είναι να αναδείξει στις διεθνείς αγορές ένα από τα πιο ποιοτικά αλλά ταυτόχρονα ανεκμετάλλευτα ελληνικά προϊόντα: το φυσικό ανεπεξέργαστο αλάτι.
Επίσης, το ειδικό βραβείο «LIVINGSEA» απενεμήθη στην ομάδα Innovative BallastWater Treatment System- Καινοτόμο Σύστημα Επεξεργασίας Νερού Έρματος Πλοίων: Η ομάδα έχει αναπτύξει ένα σύστημα, βασισμένο στην ηλεκτρόλυση για να μην αναπτύσσονται μικροοργανισμοί στο θαλασσινό νερό που συλλέγουν τα πλοία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.