«Απαλλάξτε τη χώρα από το πρόγραμμα που της επιβάλλατε, το οποίο έχει καταστρέψει και την οικονομία και την κοινωνία», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα τα Ποσοστά Ανάπτυξης στην Ε.Ε. και οι Εαρινές Οικονομικές Προβλέψεις του 2015.
«Κύριε Επίτροπε, σας άφησαν εδώ, οι άλλοι είναι στη Ρίγα, δεν είστε ο αρμόδιος, αλλά εσείς θα τ’ ακούσετε εκ μέρους της Κομισιόν. Δεν συμμερίζομαι καθόλου τους πανηγυρικούς αισιόδοξους τόνους των εαρινών προβλέψεων. Αυτοί οι αισιόδοξοι τόνοι, δεν προκύπτουν από τους αριθμούς και από την πραγματικότητα. Είσαστε ενθουσιασμένοι με τον εαυτό σας; Που είναι η ανάπτυξη; Που είναι η μείωση της ανεργίας -ιδιαίτερα των νέων; Που είναι οι επενδύσεις -δημόσιες και ιδιωτικές; Που είναι η ενίσχυση της συνοχής -κοινωνικής και περιφερειακής; Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη έχει πάει πίσω και οι ασθενικοί ρυθμοί ανάπτυξης των τελευταίων μηνών οφείλονται κυρίως σε εξωτερικούς παράγοντες. Άρα χρειάζεται μια στροφή της οικονομική πολιτικής από το δόγμα της μονομερούς λιτότητας και των περικοπών και αυτή η στροφή, χρειάζεται να γίνει επιτέλους και στην Ελλάδα, η οποία έχει υποφέρει από την πιο καταστροφική ύφεση και την πιο άγρια μονομερή λιτότητα. Δεν είναι υπόθεση μόνο των Ελλήνων, είναι και υπόθεση δική σας», σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης.
Όπως ανέφερε ακόμη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «εμείς πρέπει να εξασφαλίσουμε καλύτερη διοίκηση, λιγότερη γραφειοκρατία, λιγότερη διαφθορά, ισχυρότερη οικονομία, αλλά κι εσείς πρέπει να απαλλάξετε τη χώρα από το πρόγραμμα που της επιβάλλατε, το οποίο έχει καταστρέψει και την οικονομία και την κοινωνία. Εύχομαι, αυτοί που λείπουν και σας άφησαν εδώ, στη Ρίγα να βοηθήσουν να λυθεί αυτός ο κόμπος. Και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα».
Στη συνέχεια, η Μαρία Γκραπίνι, ρουμάνα ευρωβουλευτής της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, έθεσε την εξής ερώτηση στον κ. Παπαδημούλη: «Αγαπητοί συνάδελφοι, βεβαίως και έχουν επικριθεί οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κι εγώ δεν συμφωνώ πάντοτε. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες επενδύσεις, κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις, για να βοηθηθεί η Ελλάδα και να βγει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Εσείς, κύριε Παπαδημούλη, πιστεύετε ότι το Ταμείο Επενδύσεων θα πρέπει να τηρεί και κριτήρια γεωγραφικά ή όχι;».
Απαντώντας, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε: «Ευχαριστώ για την ερώτηση. Πιστεύω πριν απ’ όλα ότι το Ταμείο Επενδύσεων πρέπει να ενισχυθεί με περισσότερους πόρους. Αυτή τη στιγμή δεν έχει ούτε ένα ευρώ καινούριο, φρέσκο χρήμα. Και πρέπει, στα κριτήρια για την κατανομή αυτών των επενδύσεων να συνυπολογιστούν και κριτήρια που θα κάνουν τις επενδύσεις αυτές να πιάσουν τόπο. Δηλαδή, οι επενδύσεις από το ταμείο Γιούνκερ να πάνε στις χώρες που υποφέρουν περισσότερο από αποεπένδυση, από υψηλή ανεργία και επομένως, να υπάρχουν και γεωγραφικά και κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια».