«Κάνουμε στάθμιση συμφερόντων και αυξάνουμε κατά τρεις τις ημέρες αδείας στους εργαζόμενους γονείς στο Δημόσιο, για την περίπτωση που τα παιδιά τους νοσήσουν από κορονοϊό», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης υποστηρίζοντας την σχετική τροπολογία στην ολομέλεια.
Ο υπουργός, τόνισε πως πλαίσιο αδείας για τη νόσηση τέκνου ήδη υπάρχει και οι εργαζόμενοι γονείς μπορούν να λάβουν σχετικές άδειες. Αυτό όμως που κάνουμε με την τροπολογία αυτή, είναι κάτι πρόσθετο, λόγω της πανδημίας. Θεσπίζουμε ειδική ρύθμιση για την 5νθήμερη άδεια εκ των οποίων οι τρεις ημέρες θα είναι άδεια ειδικού σκοπού και οι δύο άλλες ημέρες θα καλύπτονται απ’ την κανονική τους άδεια. Ουσιαστικά, πρόσθεσε ο υπουργός, γίνεται μια στάθμιση συμφερόντων και αυτό που παρέχεται είναι τρεις πρόσθετες ημέρες άδειας.
Ο κ. Βορίδης, ανέφερε, ότι υπήρξε ένας προβληματισμός σχετικά με τους γονείς που είναι εκπαιδευτικοί, καθώς η αναπλήρωσή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η επιλογή που κάναμε είναι, ότι σε περίπτωση που έχουμε δύο γονείς που είναι εργαζόμενοι στο δημόσιο, προτεραιότητα για να λάβει την άδεια ειδικού σκοπού, θα την έχει ο εργαζόμενος που δεν είναι εκπαιδευτικός – και αυτό είναι απολύτως εύλογο.
Σχετικά με την διάταξη που αφορά τις αναστολές εργασίας σε εργαζόμενους όπου είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους (υγειονομικούς), είπε ότι πράγματι υπήρχε ένα ερμηνευτικό ζήτημα, δηλαδή, κατά πόσο είναι δυνατόν την περίοδο της αναστολής τους να μπορεί να υπάρξει υπηρεσιακή τους μεταβολή, ή να τους χορηγηθεί άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή. Με την διάταξη αυτή, λέμε πως κάτι τέτοια δεν είναι καθόλου λογικά, και άρα ρυθμίζουμε ότι αυτά δεν επιτρέπονται.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης παρατήρησε σκωπτικά στον υπουργό, πως «ευτυχώς που δεν περικόπτετε και το μισθό» στους γονείς που τα παιδιά τους αρρωσταίνουν και χρειάζεται να τα περιθάλψουν. Πρόσθεσε πως «παρουσιάζετε ότι αυξάνετε τις ημέρες αδείας κατά τρεις, όταν έχουμε 40.0000 κρούσματα σε μαθητές, μόνο αυτές τις ημέρες». Τόνισε δε, ότι αυτό που θα έπρεπε να γίνει, είναι αυτό που περιλαμβάνει η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ: δηλαδή άδεια στους γονείς για όσες ημέρες χρειαστεί, μέχρι τα παιδιά τους να γίνουν καλά.
Ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι αυτό που δεν εκτιμάει η αξιωματική αντιπολίτευση και δημιουργεί την αίσθηση ενός θεσμικού κενού, είναι ότι υφίσταντο διατάξεις σχετικά με τις γονικές άδειες. Αυτές υπάρχουν. Εμείς, όμως αντί να αρκεστούμε στις υφιστάμενες διατάξεις, κάνουμε και κάτι πρόσθετο, δίνουμε τρεις ημέρες παραπάνω. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει να δοθούν όσες απαιτούνται, χωρίς κανένα περιορισμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν τον απασχολεί καθόλου η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και δεν την λαμβάνετε καν υπόψιν του. Κάνετε συνεχώς «μια αντιπολίτευση του ‘επί 2’. Προσλαμβάνουμε υγειονομικούς, μας λέτε ‘όχι τόσοι μόνο: χρειάζονται επί 2’. Λέμε τρεις ημέρες επιπλέον άδεια και εσείς μας απαντάτε ‘όχι δύο, αλλά έξι’. Πραγματικά, δεν μας εκπλήσσετε, πραγματικά. Η προσέγγισή σας είναι άστοχη, λαϊκίστικη και μηδενιστική».
Η απόφαση Βορίδη
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών: Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία, θεσμοθετεί τρεις ημέρες πρόσθετης άδειας και επεκτείνει το πλέγμα ευνοϊκών ρυθμίσεων που έχει διαμορφώσει η Κυβέρνηση και σε γονείς εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα, τα παιδιά των οποίων νοσούν από κορωνοϊό COVID-19, προκειμένου να είναι σε θέση να τους παράσχουν την προσήκουσα φροντίδα.
Με τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του δικαίου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή» προβλέπεται χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού λόγω νόσησης τέκνου – μαθητή έως τη Γ΄ Τάξη Γυμνασίου – με κορωνοϊό COVID-19, η οποία χορηγείται για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, εκ των οποίων οι τρεις (3) πρώτες ημέρες απουσίας καταγράφονται από την υπηρεσία ως δικαιολογημένη απουσία λόγω νόσησης τέκνου με κορωνοϊό COVID-19 και οι δύο (2) τελευταίες ημέρες απουσίας αποτελούν κανονική άδεια.
Παράλληλα, επεκτείνεται και στους δημοσίους υπαλλήλους νοσούντων ανήλικων τέκνων η δυνατότητα για:
- παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι δυνατό με βάση τα καθήκοντα που ασκεί ο/η υπάλληλος,
- παροχή εργασίας κατά πλήρες ωράριο σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας,
- παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως