«Μόνο μια κυβέρνηση που να ξεπερνάει τα κομματικά περιβάλλοντα, μια κυβέρνηση ευρύτερης συμμαχίας» είναι εκείνη που θα φέρει αποτέλεσμα και θα συμβάλει ώστε να μην χαραμίσει την ευκαιρία που του δόθηκε ο Αλέξης Τσίπρας με το να γίνει απλά ένας ακόμα πρωθυπουργός συνιστωσών δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Star».
Αναλυτικότερα σε ερώτηση του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου στο τι θα έκανε στη διαπραγμάτευση ο επικεφαλής του ποταμιού απάντησε «θα σας απαντήσω με ένα τμήμα της συζήτησης που είχα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την Δευτέρα μετά τις εκλογές, όταν πήγα να τον συγχαρώ στα γραφεία της Κουμουνδούρου κι αφού είχε ήδη συμφωνήσει, χωρίς να το ξέρω, με τους ΑΝΕΛ. Αυτό που του είπα και λέω και σήμερα είναι πως τα προβλήματα της χώρας πολύ μεγάλα. Έχοντας μια ειλικρινή σχέση με τον κ. Τσίπρα που προϋπήρχε της πολιτικής, του είπα, είναι η μεγάλη σου ευκαιρία, ο κόσμος έχει απηυδήσει με τους παλιούς, μην χαραμίσεις την ευκαιρία, και θα την χαραμίσεις αν γίνεις πρωθυπουργός των συνιστωσών. Πάρε προσωπικότητες από ανθρώπους που έχουν διοικήσει και δημιούργησε μια κυβέρνηση που να ξεπερνάει τα κομματικά περιβάλλοντα, μια κυβέρνηση ευρύτερης συμμαχίας. Αυτή είναι η πρότασή μου και για σήμερα , αν νιώθει ο κ. Τσίπρας αδύναμος στην σημερινή πολιτική πραγματικότητα».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, το μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμα και σήμερα είναι πως «ό,τι απόφαση έχει παρθεί, είναι απέναντί στην κοινωνία. Όλος ο κόσμος δυσανασχετεί και το κορυφαίο ζήτημα παραμένει το κομματικό κράτος. Είχαμε τόσα χρόνια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και μόλις είπαμε πως θα προχωρήσουμε στη διαφάνεια, η νέα κυβέρνηση έκανε ακριβώς το ανάποδο. Μια από τις τραγικές στιγμές της, η οποία μάλιστα δεν έχει τονισθεί από τα μέσα, είναι ο διορισμός 13 περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης εκ των οποίων οι 11 είναι κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο ένας δεν ξέρουμε το βιογραφικό του και ο τελευταίος είαι στέλεχος των ΑΝΕΛ , στην περιοχή της Θράκης. Δηλαδή και πάλι επανέρχεται το παλιό πρόβλημα του διορισμού και του ρουσφετιού με βάσει το κόμμα που ανήκεις» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.
Όπως σημείωσε μάλιστα ο επικεφαλής του ποταμιού «αν το κ. Τσίπρας αντιληφθεί το αδιέξοδό του και κάνει μια κυβέρνηση από τον χώρο της αριστεράς, εμείς θα τον στηρίξουμε» Τόνισε βέβαια πως δε πρόκειται να διεκδικήσει υπουργική θέση ακόμα και σε περίπτωση συγκυβέρνησης θέλοντας να αποδείξει ότι μπορεί να είναι κάποιος στην πολιτική χωρίς να αποβλέπει σε υπουργοποίηση».
Διευκρίνισε μάλιστα πως για την συγκυβέρνηση αυτή, το ΠΟΤΑΜΙ δεν απαιτεί να φύγουν οι ΑΝΕΛ. «Αυτό που χρειάζεται είναι μια ευρύτατη σκέψη στην ηγεσία της χώρας και αυτή δε πρέπει να αναζητείται μόνο στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Το τεράστιο πρόβλημα της χώρας δεν λύνεται κοιτώντας μόνο ένα κομματικό περιβάλλον».
Όσον αφορά στις κριτικές που του αποδίδουν μια πολύ θετική σχέση με τον κ. Σημίτη, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε με ένα άρθρο που είχε δημοσιεύσει παλαιότερα. «Λίγο καιρό πριν εγκαταλείψω την δημοσιογραφία για την πολιτική είχα γράψει ένα κείμενο που έλεγα στον Σημίτη μια μεγάλη αλήθεια, πέρα από τις υποδείξεις στην επόμενη κυβέρνηση πρέπει να δώσει και κάποιες απαντήσεις γιατί στα χρόνια σας υπήρξε πλιάτσικο από υπουργούς» τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως ο ίδιος δεν μπορεί να δεχτεί πως «ένας πρωθυπουργός δεν έχει ευθύνη όταν κλέβουν οι υπουργοί».
Υπογράμμισε μάλιστα πως προς την ίδια κατεύθυνση «έχει υποχρέωση και ο κ. Τσίπρας να ζητήσει από τους υπουργούς του να φέρουν τα λεφτά που έχουν στο εξωτερικό στην Ελλάδα. Πρέπει εμείς οι πολιτικοί να δώσουμε το παράδειγμα και δεν το δίνουμε. Πρέπει οι άνθρωποι, οι οποίοι υπερασπίζονται την κυβέρνηση, να βιώνουν τον ίδιο κίνδυνο με τον συνταξιούχο. Είναι πατριωτικό καθήκον είναι να έχεις τα λεφτά σου στην Ελλάδα, να παίρνεις το ίδιο ρίσκο που παίρνει ο άνεργος κι ο συνταξιούχος. Σημασία έχει τι κάνεις σήμερα για την πατρίδα σου, όχι τι έκαναν άλλοι κάποτε».
Όσο για το αν το χρέος είναι βιώσιμο ο κ. Θεοδωράκης απάντησε πως «το χρέος είναι δυσανάλογο με τις δυνατότητες της χώρας. Για το λόγο αυτό πρέπει πρώτα να υπάρξει μια πορεία που θα πείσει την Ευρώπη και στη συνέχει να μπορέσει να μειωθεί το χρέος, να χαθεί το χρόνο. Αυτή ήταν η προεκλογική μας θέση κι ο ΣΥΡΙΖΑ μας χλεύαζε, τώρα όμως την υιοθετεί. Η διαπραγματευτική σήμερα θέση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η προεκλογική του ΠΟΤΑΜΙΟΥ».
Σε μια προσπάθεια να αποσαφηνίσει τη φράση «πάση θυσία στο ευρώ» ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ διευκρίνισε πως «δεν σημαίνει δέχομαι ό,τι και να μου προτείνουν. Σημαίνει πως δεν μπαίνω σε έναν αγώνα για να τον διαλύσω, αλλά για να τον κρατήσω. Δεν κάνω συνδικαλισμό αλλά διαπραγμάτευση, γιατί πρέπει να έχει λεφτά ο κόσμος τον επόμενο μήνα, να υπάρχουν δουλειές και ένα αναπτυξιακό σχέδιο. Αυτά τα δύο είναι άλλωστε και οι κόκκινες γραμμές που θα πρέπει να έχουμε».
Όσο για τα προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ στην κυβέρνηση Τσίπρα , ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε πως είναι «η αναπτυξιακή πορεία εντός του ευρώ ώστε να κάνουμε την οικονομία να λειτουργήσει. Άλλωστε πρωθυπουργός είναι ο κ. Τσίπρας, οτιδήποτε άλλο είναι πραξικόπημα. Το θέμα είναι πως ενώ η χώρα ναι μεν έχει πρωθυπουργό, αναρωτιέμαι αν έχει κυβέρνηση. Εάν δεν έχεις δουλέψει, δεν είναι εύκολο να κάνεις πρωταρχικό σου μέλημά τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Κι όταν η μισή κυβέρνηση αποτελείται από κομματικά στελέχη, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι δύσκολο αυτό να πραγματοποιηθεί. Αυτό είναι μια συνταγή αποτυχίας, εάν δεν έχεις δουλέψει, απολυθεί και στηθεί στην ουρά για το μεροκάματο, δεν μπορείς να το κατανοήσεις».