Στην επταμερή συνάντηση για την Ελλάδα, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρεται η εφημερίδα Wall Street Journal.
Με τίτλο «Η Μέρκελ παρεμβαίνει στο ρήγμα της Ελλάδας με τους πιστωτές», η εφημερίδα Wall Street Journal σημειώνει ότι η άμεση παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου στο όλο και βαθύτερο ρήγμα μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της αποτελεί ένδειξη της αυξανόμενης ανησυχίας στο Βερολίνο πως η οξύτητα απειλεί την ενότητα της Ευρωζώνης. Οι συναντήσεις της Άγγελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα – στο πλαίσιο της επταμερούς συνάντησης, καθώς και την ερχόμενη Δευτέρα στο Βερολίνο – δείχνουν, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, ότι η ελληνική κρίση θεωρείται στη Γερμανία σημαντική απειλή για τη σταθερότητα της Ευρώπης, ώστε να παρέμβουν οι ηγέτες των χωρών», αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, η καγκελάριος Α. Μέρκελ απέρριψε το αίτημα του κ. Τσίπρα για ταχύτερη πρόσβαση της Ελλάδας σε χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη και τον πίεσε να δεχθεί ότι η μόνη ελπίδα για να διασφαλισθεί η χρηματοδότηση, που χρειάζεται η χώρα για να αποφύγει τη χρεοκοπία, είναι να συνεργασθεί με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και τους τεχνοκράτες της ΕΕ και του ΔΝΤ, αναφέρει η εφημερίδα.
Η τελευταία ελληνική κρίση συνοψίζεται γρήγορα στο αν είναι δυνατός ένας συμβιβασμός μεταξύ των δύο βασικών πρωταγωνιστών: της κυρίας Μέρκελ και του κ. Τσίπρα, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους και αναλυτές, τονίζει το δημοσίευμα.
«Η κυρία Μέρκελ εξακολουθεί να θεωρεί άκρως ανεπιθύμητη μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, λένε πρόσωπα που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της. Μία έξοδος από το ευρώ θα καθιστούσε διαχρονικά εύθραυστη την Ευρωζώνη, καταδεικνύοντας ότι η συμμετοχή σε αυτή δεν είναι μόνιμη, προκαλώντας μελλοντικά χρηματοπιστωτικές κερδοσκοπικές επιθέσεις έναντι άλλων μελών της που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Θα μπορούσε, επίσης, να καταστήσει την Ελλάδα ανεξέλεγκτη εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, περιπλέκοντας τις προσπάθειες της Δύσης να αντιμετωπίσει τις γεωπολιτικές προκλήσεις, από τη Ρωσία έως τη Μέση Ανατολή, αναφέρουν τα πρόσωπα αυτά», σημειώνει η WSJ.
«Αλλά, η κυρία Μέρκελ πιστεύει επίσης ότι μπορεί να ‘πουλήσει’ στους επιφυλακτικούς Γερμανούς βουλευτές και ψηφοφόρους τη βοήθεια προς την Ελλάδα με δάνεια μόνο αν η Αθήνα, με τη σειρά της, αναδιαρθρώσει την οικονομίας της για να γίνει περισσότερο βιώσιμη εντός του ευρώ», προσθέτει το δημοσίευμα. Αντίθετα, «ο Έλληνας πρωθυπουργός βασίζει τις ελπίδες του στο να πείσει την κυρία Μέρκελ ότι πρέπει να κάνει μία κατ΄ εξοχήν πολιτική επιλογή: Θέλει να διατηρήσει την ακεραιότητα της Ευρώπης ή όχι; Εάν ναι, τότε θα πρέπει να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα μαζί με χαλαρότερους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τον τερματισμό των μέτρων τύπου ΔΝΤ, όπως υποστήριξε».