Επικίνδυνη επιδείνωση σημειώθηκε μέσα σε ελάχιστες ώρες στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας.
Ένα εικοσιτετράωρο μετά τις ελπίδες για πολιτική λύση που φάνηκαν με την οριστικοποίηση της συνάντησης Τσίπρα – Μέρκελ στο Βερολίνο τη Δευτέρα και δύο μέρες πριν τη σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες διαμορφώνεται μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.
Η αρχή έγινε με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε στο ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR πως υπάρχουν ήδη έτοιμα σενάρια σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο, όπως ο περιορισμός των τραπεζικών εκροών για ένα διάστημα στην Κύπρο.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ απείλησε ουσιαστικά τις τράπεζες και τους καταθέτες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τον κάλεσε να «σεβαστεί τη θεσμική του θέση στην Ευρωζώνη», για να ακολουθήσει όμως μια δεύτερη εξαιρετικά σημαντική είδηση από τις Βρυξέλλες ότι ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην Ομάδα των Βρυξελλών, Ντέκλαν Κοστέλο, με επιστολή του μετά τη τηλεδιάσκεψη που έγινε το βράδυ της Δευτέρας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων από τους τρεις θεσμούς, ζήτησε την ανάκληση των νομοσχεδίων για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις, υποστηρίζοντας ότι συνιστούν μονομερείς ενέργειες.
Η επιστολή του Ντέκλαν Κοστέλο, προκάλεσε τον έντονο εκνευρισμό της κυβέρνησης η οποία απάντησε με την συνέχιση τις συζήτησης του ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση και την κατάθεση χθες το βράδυ του νονομοσχεδίου για τις 100 δόσεις.
Από την κυβέρνηση έλεγαν πως «το να θεωρεί κανείς ‘‘μονομερή ενέργεια’’ την κατάθεσή του νομοσχεδίου που στόχο έχει να απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη».
Η Ελλάδα εξόργισε τους εταίρους της χθες το απόγευμα αρνούμενη να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων σε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη, επιμένοντας ότι οι συζητήσεις θα κλιμακωθούν στη Σύνοδο Κορυφής Πέμπτη και Παρασκευή, γράφει το Reuters.
Περιγράφοντας μάλιστα την ενόχληση που δημιουργήθηκε μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης από την προσέγγιση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε: «για πολλούς η τηλεδιάσκεψη αυτό το απόγευμα ήταν κάτι σαν την τελευταία σταγόνα».
Η τηλεδιάσκεψη με το EWG είχε στόχο να δοθεί μια ενημέρωση για την κατάσταση της Ελλάδας που ξεμένει από ρευστό και χρόνος ώστε να γίνει διαπραγμάτευση και προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει δάνεια τα οποία θα αποτρέψουν πιθανή πτώχευση.
Τρεις πηγές, όμως, με γνώση του θέματος δήλωσαν πως αντί για ενημέρωση, ένας Ελληνας αξιωματούχος δήλωσε πως αυτά τα θέματα θα συζητηθούν από τον πρωθυπουργό με τους ηγέτες της Ευρώπης στη σύνοδο των Βρυξελλών.
Δυο πηγές υποστήριξαν ότι ένας από τους αξιωματούχους που συμμετείχαν σε αυτή τη σύντομη τηλεδιάσκεψη, δήλωσε πως η ελληνική άρνηση να δώσει ενημέρωση στους πιστωτές ήταν σαν να «ιππεύεις ένα νεκρό άλογο» και ότι οι συζητήσεις δεν καταλήγουν πουθενά.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν καταλαβαίνουν σε τι ελπίζει η Ελλάδα στις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής, όπου η χώρα δεν είναι στην επίσημη ατζέντα και μπορεί να συζητηθεί μόνο στο περιθώριο και υπό ευρύτερους πολιτικούς όρους.