Σε παρτίδα πόκερ για πολύ σκληρά νεύρα εξελίσσεται η διαδικασία αξιολόγησης από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών (Brussels Group) με την κυβέρνηση να πνέει μένεα κατά τους, κάνοντας λόγο για «αποικιοκρατικές συμπεριφορές που αποτελούν τροχοπέδη στην εξεύρεση μίας λύσης για το ελληνικό ζήτημα».
Το ποτήρι για το Μέγαρο Μαξίμου ξεχείλισε από το αίτημα που διατυπώθηκε χθες για την απόσυρση των νομοσχεδίων για την ανθρωπιστική κρίση και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε 100 δόσεις, καθώς αξιολογήθηκαν ως μονομερής ενέργεια, η οποία για το Brussels Group έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού μετά το… θερμό επεισόδιο με τις μονομερείς ενέργειες σημείωναν ότι «δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου του Eurogroup α λα καρτ» και εξηγούσαν: «Από τη μία το Βερολίνο δεν δέχεται το πλαίσιο το οποίο συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες και από την άλλη το Brussels Group επικαλείται τη συμφωνία κατά το δοκούν και προσαρμοσμένο στα μέτρα του, που δεν είναι άλλα από αυτά που εκπορεύονται από το Βερολίνο και το περιβάλλον του Σόιμπλε».
Το αίτημα του κλιμακίου προκάλεσε την οργή του Μεγάρου Μαξίμου που με τον πλέον εμφατικό τρόπο πέρασε στην αντεπίθεση, διαμηνύοντας ότι ως κυρίαρχο κράτος θα πάει κανονικά τα νομοσχέδια στη Βουλή, ενώ κάλεσε μάλιστα όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου να τα υπερψηφίσουν.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πίσω από την επιστολή Κοστέλο, η οποία ήρθε ως επισφράγισμα της ευθείας απειλής Ντάισελμπλουμ για εφαρμογή του σεναρίου Κύπρου στην Ελλάδα, βλέπουν τις τελευταίες προσπάθειες αναβίωσης της 5ης αξιολόγησης της… παλαιάς τρόικας και την ύστατη προσπάθεια των δανειστών να μην πολιτικοποιηθεί το ελληνικό ζήτημα με φόντο την πενταμερή της Παρασκευής με τη συμμετοχή Μέρκελ, Ντράγκι, Γιούνκερ και Ολάντ.
Παράλληλα, από το κυβερνητικό επιτελείο δόθηκε εντολή στους έλληνες αξιωματούχους να μην γίνεται καμία κουβέντα με το Brussels Group για πολιτικές αποφάσεις, παρά να περιοριστούν σε τεχνικής και ενημερωτικής φύσεως ζητήματα. Με αυτόν τον τρόπο από την κυβέρνηση επιχειρούν να καταστήσουν σαφές προς τους δανειστές ότι η αποπομπή της τρόικας και η αντικατάστασή της με το Brussels Group δεν έγινε για το θεαθείναι αλλά αποτελεί ζήτημα ουσίας, καθώς πλέον θα πρέπει να περιορίσει το ρόλο της σε καθαρά ενημερωτικό σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και χωρίς δικαίωμα «τελεσίγραφων».
«Το να θεωρεί κανείς «μονομερή ενέργεια» την ψήφιση νομοσχεδίου που στόχο έχει να απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη» σημείωναν χθες κύκλοι ου Μεγάρου Μαξίμου απαντώντας στην επιστολή Κοστέλο και καλώντας «τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή και να σταθούν απέναντι σε αυτούς τους εκβιασμούς».
«Αν στην Ευρώπη του 2015 η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θεωρείται μονομερής ενέργεια, τότε τι έχει απομείνει από τις ευρωπαϊκές αξίες;» διερωτώνταν στο κυβερνητικό επιτελείο.
Το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και συγκεκριμένα θα εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή σήμερα και στην Ολομέλεια την Παρασκευή.