Με τους εισηγητές της συγκυβέρνησης να υπεραμύνονται των ρυθμίσεων και να τονίζουν ότι είναι ένα πρώτο αλλά απαραίτητο και αναγκαίο βήμα, και τους εισηγητές της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για αποσπασματικά μέτρα, άνοιξε η συζήτηση του νομοσχεδίου που προβλέπει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
«Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί το πρώτο και επείγον βήμα υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ανατρέπεται η μίζερη ακολουθία των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που διαχειρίστηκαν, εντατικοποίησαν και αναπαρήγαγαν συνθήκες φτώχειας, ανισοτήτων και αποκλεισμών μέσα σε ένα περιβάλλον διαπλοκής και διαφθοράς», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάς και συμπλήρωσε:
«Για πρώτη φορά η οικονομική κρίση δεν αποκόπτεται από το πολιτικό της περιεχόμενο, δεν χρησιμεύει ως άλλοθι, ως εργαλείο νομιμοποίησης της φτώχειας. Στο επίκεντρο της νομοθετικής πρόνοιας βρίσκονται επιτέλους τα υποκείμενα της κρίσης, οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί».
Χρήσιμο αλλά ατελές, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα συνολικό συγκροτημένο ολοκληρωμένο σχέδιο κοινωνικής πολιτικής και κάλεσε την κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ θα είναι εδώ για να στηρίζει τα σωστά και να επισημαίνει τα λάθη.
Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κινείται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση, ενώ την κατηγόρησε ότι δεν προχωρά στην κατάργηση των μνημονίων για την σωτηρία της πατρίδας, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά.
Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Αρτέμης Ματθαιόπουλος είχε καταθέσει πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου, η οποία προσδιορίστηκε για αύριο στις 12 το μεσημέρι.
Παρών δήλωσε και το Ποτάμι δια της εισηγήτριάς του Αντιγόνης Λυμπεράκη, που έκανε λόγο για επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης.
«Δεν υπηρετούμε τους φτωχούς με αυτό το νομοσχέδιο. Προωθώντας αυτά τα αποσπασματικά μέτρα, το χειρότερο που μπορεί να γίνει είναι να χρησιμοποιηθούν για να αποτρέψουν την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που χρειάζεται η χώρα. Αυτήν της κοινωνικής πολιτικής με ένα σωστό, καλά εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα», επεσήμανε.
«Το νομοσχέδιο αυτό έχει όλα τα στοιχεία της υποκρισίας και της διαφημιστικής απάτης», τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, το κόμμα της οποίας δηλώνει παρών επί της αρχής.
«Με αυτό το νομοσχέδιο, η νέα κυβέρνηση αποδεικνύει ότι ξεκινά άμεσα την υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων για την ενίσχυση των πλέον φτωχών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας», υπογράμμισε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Παύλος Χαϊκάλης.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απεμπόλησε το δικαίωμα που είχε κατοχυρώσει η χώρα στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, για την προώθηση μέτρων κατά της φτώχιας με την γραπτή, μάλιστα όπως είπε, έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Από πού ως πού, τα συμφωνηθέντα θα τίθενται υπό έγκριση; Τι διαπραγματευτική τακτική είναι αυτή; Απεμπολήσατε δυστυχώς αυτό το δικαίωμα. Κανείς Κοστέλο δεν θα μπορούσε να μας στείλει κανένα μήνυμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.