Η τρομοκρατία, η κατάληψη στη Νομική, η εκπαίδευση των αστυνομικών, οι δημοτικοί αστυνομικοί και άλλα πολλά θέματα τίθενται στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Μιλώντας για την Αστυνομία, ο κ. Πανούσης σημειώνει πως «ήδη συγκρότησα μια επιτροπή και σε τρεις μήνες θα πρέπει να συμφωνήσουμε στο μοντέλο της εκπαίδευσης. Να αλλάξει το «εγώ είμαι το κράτος και εγώ τιμωρώ, ενώ εμένα κανένας δεν με τιμωρεί». Αυτό πετυχαίνεται όχι μόνο με τη διδασκαλία, αλλά με έλεγχο, με παραδείγματα. Δηλαδή πώς ένα λαϊκό παιδί, που μπορεί να ψηφίζει και Αριστερά, που πετυχαίνει στις εξετάσεις κι ενώ θα μπορούσε να πάει στην Ιατρική έρχεται στην Αστυνομία, βρίσκεται μετά από δυόμισι-τρία χρόνια να μετατρέπεται σε “μπάτσο”;».
Σε ερώτηση της εφημερίδα για τη νέα αστυνόμευση, με στόχο -μεταξύ άλλων- την επαιτεία, ο υπουργός απαντά: Από πού προκύπτει ότι η νέα αστυνόμευση θα κυνηγά ζητιάνους; Αυτό δεν είναι κυνήγι, είναι ακριβώς το ανάποδο, αστυνομική προστασία. Σκουπίζουμε τα σκουπίδια, όχι τους ανθρώπους. Το θέμα της “σκούπας” και της κλούβας, που μαζεύει 40 άτομα στον σωρό και τους πάει κάπου, τελείωσε. Η άποψή μας είναι ότι δεν μπορείς να μην έχεις αστυνόμευση, αλλά ούτε αστυνομοκρατία ούτε κυνηγητό ούτε μηδενική ανοχή, διότι αν κυνηγάς τους επαίτες και τις πόρνες, είναι μηδενική ανοχή. Η αστυνομία θα είναι στο κέντρο για προστασία. Δεν μπορούμε να ζούμε με ιδεολογήματα. Η αστυνομία πρέπει να κάνει κοινωνικό έργο, πολιτικό έργο, αποτρεπτικό έργο και στο τέλος κατασταλτικό. Αυτή η θεωρία, ότι η κοινωνία έχει εχθρό την αστυνομία, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η συμφιλίωση αστυνομίας και κοινωνίας είναι βασική προϋπόθεση».
Για τους δημοτικούς αστυνομικούς, σημειώνει ότι «είναι 1.500 άνθρωποι που είναι εδώ και κάθονται. Δεν τους θέλει καθόλου η Αστυνομία για έναν απλό λόγο -όχι γιατί δεν θέλει τους ανθρώπους. Δεν τους θέλει, γιατί θέλει να ομογενοποιήσει τα πράγματα. Οι ίδιοι εξάλλου δεν θέλουν να γίνουν αστυνομικοί. Έτσι, εάν έρθει η Τασία Χριστοδουλοπούλου και μου πει “δώσε μου ανθρώπους για τη στελέχωση υπηρεσιών ασύλου”, θα τους πάρουμε από αυτούς. Θα γίνει μια διασπορά αυτών των ανθρώπων».
Για την κατάληψη που είναι σε εξέλιξη στη Νομική, σημειώνει: «Εγώ θα επιμείνω να ψάχνω το κάθε τι. Ας πούμε, λοιπόν, ότι η αστυνομία ελέγχεται. Αυτοί που τα κάνουν λίμπα από ποιον ελέγχονται; Έχουν το ακαταδίωκτο για ποιον λόγο; Δεν μπορεί να πηγαίνει ο πρύτανης χθες και ο κοσμήτορας στη Νομική και να μην μπορούν να βγάλουν άκρη. Εγώ πρώτος είπα ότι δεν προκύπτει από πουθενά μέχρι τώρα ότι αυτοί που είναι εκεί βεβήλωσαν την εκκλησία. Δεν θα βάλω μέσα την αστυνομία. Η πίεση που ασκεί όμως η κοινωνία και κυρίως τα ΜΜΕ στον πρύτανη και σε μένα είναι αφόρητη».
«Όταν κάποιος συλλαμβάνεται δεν μπορεί να μπαίνει ο προσδιορισμός τρομοκράτης μπροστά. Συνελήφθη με ένταλμα για αυτούς τους λόγους, τίποτε άλλο. Η Δικαιοσύνη στο τέλος θα αποφανθεί», σημειώνει σε άλλο σημείο της συνέντευξης. Για τις προφυλακίσεις και τους την υπό όρους απόλυση απαντά: «Δεν χρειάζονται αυτά τα 17 χρόνια που έβαλαν σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και τα 16. Πρέπει να προσεχθεί, να πάμε λίγο πιο χαλαρά. Κατ’ οίκον περιορισμός όταν ο άλλος είναι βαριά άρρωστος. Η μη ενοχοποίηση συγγενικών προσώπων. Πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία και το είχα πει και για τη Σωτηροπούλου τότε. Δεν γίνεται να πηγαίνουμε με λαϊκούς συνειρμούς τύπου: “Δεν το’ ξερε; Αποκλείεται!”. Άμα πάμε έτσι, στο τέλος θα συλληφθούμε όλοι».