Μία εκδήλωση υψηλού κύρους διοργάνωσε η Ελληνική Κυβέρνηση, μέσω της Μονάδας Συντονισμού της στον ΟΗΕ, στις 2 Νοεμβρίου, υπό την προεδρία του Γιώργου Κρεμλή, ενός εκ των βασικών συμβούλου του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του πλανήτη.
Ο Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι, και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχινάς, τόνισαν την ανάγκη ενσωμάτωσης της κλιματικής κρίσης σε κάθε εθνική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής πρωτοβουλίας για την αειφόρο ανάπτυξη, μιας και θα ήταν ένας εκ των βασικών πυλώνων για τη διατήρηση της παγκόσμιας κληρονομιάς.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προτάθηκαν συστάσεις σχετικά με την πολιτική, τους μηχανισμούς και τα εργαλεία για την προστασία των πολιτιστικών και φυσικών μνημείων. Σε αυτήν συμμετείχαν οι υπουργοί Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο πρόεδρος του Δικτύου Λύσεων Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ Τζέφρι Σακς, καθώς και υπουργοί και εκπρόσωποι από 10 έθνη. Επίσης συμμετείχαν εμπειρογνώμονες στην κλιματική αλλαγή και επικεφαλής διεθνών οργανισμών στους οποίους περιλαμβάνονται: Η Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), Τερέζα Πατρίτσιο, η Διευθύντρια Γραμματείας της Ομάδας για τις Παρατηρήσεις της Γης (GEO) Γιάνα Γκεβοργκιάν Yana Gevorgyan, η Γενική Γραμματέας της Europa Nostra Σνέσκα Κεντβλίεγκ-Μιχάιλοβιτς καθώς και η ιδρύτρια και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ανθρώπινου Φόρουμ Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.
Η συζήτηση ενισχύθηκε περαιτέρω με την αξιολόγηση των απαντήσεων από ερωτηματολόγιο που έγινε από τις χώρες που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία. Η έκθεση παρουσιάστηκε εκ μέρους της Μονάδας Συντονισμού, της οποίας ηγήθηκε ο Ευάγγελος Γερασόπουλος, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ομόφωνα την ανάγκη ενσωμάτωσης του πολιτισμού στη δράση για το κλίμα, επισημαίνοντας καλές πρακτικές, κριτήρια τρωτότητας μνημείων και κατάλληλη μεθοδολογία, καθώς και την αποτελεσματική χρήση ψηφιακών εργαλείων και καινοτόμων πρακτικών για την υποστήριξη μέτρων που θα αποτρέψουν και θα βελτιώσουν την ανθεκτικότητα της διεθνούς κοινότητας έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Εκτός από αυτά τα βασικά σημεία, συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη περαιτέρω προώθησης, μέσω διεθνών εκστρατειών και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών που θα αναδείξουν περαιτέρω την ανάγκη προστασίας τόσο της πολιτιστικής όσο και της φυσικής κληρονομιάς. Στη συζήτηση συμπεριλήφθηκε επίσης μια σημαντική συζήτηση σχετικά με την ανάγκη ανταλλαγής ιδεών για καλύτερες πρακτικές όσον αφορά το επιχειρηματικό κομμάτι αλλά και το κομμάτι της διατήρησης καθώς και την προώθηση της διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας σε κρατικό επίπεδο.
Όλοι οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να παρευρεθούν και να παρακολουθήσουν τη σύνοδο κορυφής για τη διατήρηση της παγκόσμιας κληρονομιάς στην Αθήνα την επόμενη άνοιξη.