«Επί της ουσίας, τα τεχνικά κλιμάκια στη χώρα έρχονται εδώ και 15 χρόνια. Δεν είναι το ενοχλητικό το τεχνικό κλιμάκιο που θα έρθει, καθώς έρχονται και μας δίνουν και μια τεχνογνωσία. Το ενοχλητικό ήταν αυτό που γινόταν προηγουμένως με την τρόικα», σημείωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στο Βήμα FM για τις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια.
«Από όσο γνωρίζουμε, δεν θα έρθουν σήμερα στελέχη των θεσμών στην Αθήνα. Υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό και διαπραγματεύονται. Έχουμε ορίσει στελέχη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που θα μεταβούν στις Βρυξέλλες στο βαθμό που θα ζητηθεί. Ως εκ τούτου είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ό,τι συμφωνηθεί», σημείωσε ο κ. Μάρδας και πρόσθεσε:
«Απλά και μόνο εκείνο το οποίο συμφωνήθηκε είναι αυτό το σάρωμα που γινόταν την προηγούμενη φορά από τρία άτομα που πήγαιναν σε κάθε υπουργείο και κάπου οι υπουργοί αισθάνονταν ότι ήταν ίσως κάτι σαν υποτελείς κλπ., δεν το θέλουμε. Και αυτό συμφωνήθηκε ότι δεν θα γίνει. Για τις συνεργασίες με τα τεχνικά κλιμάκια, εμείς, αυτό που κάνουμε είναι ότι έχουμε ετοιμάσει τις υπηρεσίες, έτσι ώστε στο βαθμό που συμφωνηθεί και έχουμε διάφορα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία θα είναι τμηματαρχών ή διευθυντών των θεσμών, να συνεργαστούμε και να γίνει το ό,τι έχει αποφασιστεί να γίνει.
Θα συντονίσουμε και τα υπόλοιπα υπουργεία, ώστε τα στελέχη των υπόλοιπων υπουργείων να έρθουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να μην υπάρχει η βόλτα των όποιων τεχνικών υπαλλήλων των θεσμών από υπουργείο σε υπουργείο. Επί της ουσίας, τα τεχνικά κλιμάκια στη χώρα έρχονται εδώ και 15 χρόνια. Δεν είναι το ενοχλητικό το τεχνικό κλιμάκιο που θα έρθει, καθώς έρχονται και μας δίνουν και μια τεχνογνωσία. Το ενοχλητικό ήταν αυτό που γινόταν προηγουμένως με την τρόικα».
Αναφορικά με τις δανειακές υποχρεώσεις και τη χρηματοδότηση, παρατήρησε πως «εκείνο το οποίο απαντώ και είναι, αν θέλετε, μια πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουμε, είναι να μπορούμε να πληρώσουμε στο χρόνο που πρέπει τις υποχρεώσεις μας. Μέχρι τώρα, το πράγμα αυτό γίνεται. Όπως ξέρετε, όμως, τρέχουν κάποιες διαπραγματεύσεις που έχουν σχέση με αυτό το ντοσιέ. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για υποθετικά σενάρια, ενώ έχουμε μια πραγματική κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν, αυτή τη στιγμή, να σας πω ότι υπάρχουν χρήματα μέχρι τότε.
Υπάρχουν πάλι εναλλακτικά σενάρια. Αλλά δεν αναφέρομαι σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό είναι μια εικονική πραγματικότητα. Αναφέρεστε σε ένα υποθετικό, εναλλακτικό σενάριο το οποίο αποδεικνύει ότι υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια (σ.σ.: το ενδεχόμενο δανεισμού από την Κίνα). Υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια, αυτό σας απαντώ».
Σχετικά με τη ρύθμιση που αφορά σε όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Απευθυνόμαστε σε αυτούς που εντάσσονται στις ρυθμίσεις περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Κάποιος πληρώνει κάποιος τους φόρους που έπρεπε να πληρώσει (δεν είναι ρύθμιση για το ξέπλυμα). Δεν ξέρω ποιες είναι οι πηγές των χρημάτων, δεν ξέρω τίποτα. Ξέρω ότι υπάρχουν χρήματα που δεν έχουν μπει στις φορολογικές δηλώσεις. Αυτά τα χρήματα έπρεπε να φορολογηθούν και εμείς θα προτείνουμε έναν τρόπο φορολογίας, έτσι ώστε ο συγκεκριμένος κόσμος, αν θέλει, να απαλλαγεί από το αυτό το άγχος. Αν δεν θέλει να ακολουθήσει αυτά που θα προτείνουμε, ας κρατήσει έξω τα χρήματα του. Αλλά ένα πράγμα θα σας πω: Σφίγγουν τα λουριά διεθνώς με τις διάφορες «Βασιλείες» (σ.σ.: συμφωνίες) που γίνονται. Σφίγγουν και διεθνώς σε βάρος του μαύρου χρήματος».