«Έχουμε υποχρέωση να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια» για να σταματήσουμε την “πανδημία” των ψευδών ειδήσεων, των θεωριών συνωμοσίας και της ρητορικής μίσους που εξαπλώνονται στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε χαιρετισμό του, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, στη δεύτερη Ολομέλεια της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), υπό την ελληνική προεδρία.
Ξεκινώντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο πρώτο εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA). «Εστιάσαμε τις προσπάθειές μας στην αποτίμηση των τρόπων αντιμετώπισης της αναβίωσης του Αντισημιτισμού» είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Δυστυχώς, επισήμανε, «ο αντισημιτισμός τρέφεται από την άγνοια, τον φόβο, το αίσθημα ανικανότητας και τις θεωρίες συνωμοσίας» και προσέθεσε ότι και οι πιο προηγμένες και εξελιγμένες κοινωνίες παραμένουν ευάλωτες σε αυτά τα δεινά.
Στη συνέχεια, εστίασε στο δεύτερο εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας, σημειώνοντας πως «θα επικεντρωθούμε στον τρόπο επίτευξης αυτού του στόχου: Πώς να καταπολεμήσουμε τον Αντισημιτισμό στην ψηφιακή αρένα». Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως η εκδήλωση λήξης της Προεδρίας μας θα έχει τη μορφή συνεδρίου με θέμα «Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού, της Άρνησης και Διαστρέβλωσης του Ολοκαυτώματος στο Ψηφιακό Πεδίο Μάχης».
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου διαβιεί μία από τις παλαιότερες στον κόσμο κοινότητες της Εβραϊκής Διασποράς, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Στόχος της ελληνικής προεδρίας θα είναι η εξέταση τρόπων χρήσης του ψηφιακού περιβάλλοντος, προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανό το αφήγημα του Ολοκαυτώματος, ιδίως κατά τα επόμενα χρόνια. Σε αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε πως θα αξιοποιηθεί η τεχνολογία αιχμής στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και σε συναφείς τομείς.
Περαιτέρω, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως η λεπτή γραμμή που διαχωρίζει την ελευθερία του λόγου από την κατάχρησή της θα αποτελέσει αντικείμενο εξέτασης από ειδικούς στον τομέα.