Εμπεδώνει τις συμμαχίες της η χώρα μας δημιουργώντας και νέα πεδία δράσης, καθώς με την υπογραφή σειράς μνημονίων με την Κύπρο και την Αίγυπτο η Ελλάδα εδραιώνει το ρόλο της ως ισχυρή, περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

«Oι θέσεις των τριών χωρών ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στρώνοντας το έδαφος για την επόμενη ημέρα.

Η 9η κατά σειρά Σύνοδος των τριών χωρών που έλαβε χώρα χθες στην Αθήνα άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο σε κρίσιμους τομείς: από την ενέργεια και τον τουρισμό μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος, την υψηλή τεχνολογία, το εμπόριο και τη ναυτιλία, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη διαμόρφωση νέων ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή.


Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

Μιλώντας στο Newsbeast o διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων του ινστιτούτου διεθνών σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης σχολίασε θετικά τα αποτελέσματα της τριμερούς, σημειώνοντας: «Είναι ένα καλό νέο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την ευρύτερη περιοχή. Οι τρεις χώρες δεν στρέφονται κατά καμίας άλλης με την υπογραφή των συμφωνιών αυτών. Η Ελλάδα δεν κινείται στην περιοχή με βάση το τι μπορεί να ενοχλήσει την Τουρκία. Η χώρα μας κρίνει αυτή τη στιγμή, ότι πρέπει να έχει σχέσεις με την Αίγυπτο που είναι η μεγαλύτερη χώρα του αραβικού κόσμου».

Ισχυρή ενεργειακή συμμαχία

Η εμβάθυνση της εμπεδωμένης, τριμερούς συνεργασίας ισχυροποιείται και μέσω της διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας ως «γέφυρας προς την Ευρώπη» σε μια περίοδο έντονης ενεργειακής κρίσης και «μεγάλων αναταράξεων» στην ενεργειακή αγορά. Το σχέδιο αυτό ενισχύει την οικονομική συνεργασία και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, όχι μόνο των εμπλεκόμενων χωρών, αλλά και της Ευρώπης, καθώς θα δημιουργήσει δίαυλο μεταφοράς σημαντικών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από και προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, το γεγονός ότι συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα των τριών χωρών αποτελεί σημαντικό συστατικό της στρατηγικής για επιτάχυνση της ανάπτυξης του Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου, παρέχοντας μια εναλλακτική πηγή ενεργειακού εφοδιασμού από την περιοχή προς την Ευρωπαϊκή Ήπειρο και αντίστροφα.

«Αθόρυβη συμβολή»

Παράλληλα, την ατζέντα της Τριμερούς βρέθηκε και το προσφυγικό, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να αναδεικνύει την «αθόρυβη συμβολή της Αιγύπτου», τη στιγμή που «η Ελλάδα εξακολουθεί να σώζει ζωές από τα δίχτυα των διακινητών». «Αν με τους αδερφούς Κυπρίους ανήκουμε στο ίδιο έθνος, με τους φίλους Αιγυπτίους ανήκουμε στην ίδια κοινότητα. Από την αρχαία αποικία της Ναυκρατίδας μέχρι τις σύγχρονες της Αλεξάνδρειας και του Καϊρου, οι Έλληνες ήταν πάντα παρόντες και στην Ελλάδα σήμερα ζουν και προκόβουν πολλοί Αιγύπτιοι», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας

Την έντονη αντίδραση της τουρκικής διπλωματίας προκάλεσε η κοινή διακήρυξη Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, κάνοντας λόγο «εκδήλωση εχθρικής πολιτικής». Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ γίνεται λόγος για «μια νέα εκδήλωση της εχθρικής πολιτικής του διδύμου Ελλάδας- Eλληνοκυπρίων απέναντι στην Τουρκία και την ‘ΤΔΒΚ’». Μάλιστα το τουρκικό ΥΠΕΞ χρεώνει στις «μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων» την ένταση που επικρατεί στην περιοχή.

«Έχουμε δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ‘ΤΔΒΚ’ δεν μπορεί να έχει καμία επιτυχία. Η Τουρκία υποστηρίζει ενεργειακά έργα που θα αυξήσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής. Ωστόσο, αυτά τα έργα δεν πρέπει να αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Χαστούκι» στην Τουρκία η έκθεση της Κομισιόν

Καταπέλτης για την Τουρκία τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στη χώρα όσο και για τις γεωτρήσεις σε ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου είναι η Κομισιόν στην έκθεσή της και καλεί την Αγκυρα να απέχει από οποιεσδήποτε δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες άλλων κρατών.

Επίσης, καλείται η Τουρκία «να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου μεταξύ άλλων του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο, ιδίως τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».