Τουλάχιστον ως ασφυκτικές μπορεί να χαρακτηριστούν οι πιέσεις που δέχεται η Αθήνα από τους δανειστές.

Στην κορυφή της συντονισμένης επίθεσης είναι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα η οποία με μία αιφνιδιαστική απόφαση σφίγγει τον κλοιό της ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ακυρώνοντας το αξιόχρεο των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση με τον Γιάννη Βαρουφάκη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επικοινώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό μετά την επιστροφή του από το Παρίσι για να πάρει την απάντηση ότι δεν υποχωρεί και τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί συμφωνία με τους εταίρους.

Όλα δείχνουν ότι τελικά η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποφύγει τη σύγκρουση με τη Γερμανία που από χθες σέρνει το χορό των πιέσεων.

Μάλιστα οι πιέσεις θα ενταθούν στην συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε σήμερα στις 12.30.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA από γερμανό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται το Βερολίνο ξεκαθάριζει ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα εάν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν υπάρχει πρόγραμμα και θα είναι ιδιαίτερα προβληματική η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο συγκεκριμένος αξιωματούχος αναφέρει ότι το Βερολίνο δεν δέχεται εκβιασμούς και δεν φοβάται μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη παρά το γεγονός ότι δεν την επιθυμεί.

Μάλιστα όπως αποκαλύφθηκε η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα βοήθειας θα συνδέεται με επιτήρηση, έχει απορρίψει το κούρεμα όπως και την σύνοδο για το χρέος. Με λίγα λόγια έχει απορρίψει όλες τις προτάσεις της Ελλάδας και επιθυμεί να συνεχιστεί το μνημόνιο ως έχει και να υπάρξει μια νέα συμφωνία στο ίδιο πλαίσιο.

Σκληρή στάση τηρεί και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Μπορεί να μίλησε με θερμά λόγια μπροστά στις κάμερες με τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο στη συνέχεια ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των ευρωπαίων εταίρων της. Μόλις ο κ. Τσίπρας υποχωρήσει, θα μπορούσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να κάνουν κάποια πράγματα για την Ελλάδα αναφέρει ο κ. Σούλτς.

Μιλώντας στην εφημερίδα Handelsbatt ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση πως είτε θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους Ευρωπαίους εταίρους είτε θα κινδυνέψει με χρεοκοπία αν δεν το κάνει, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Εάν η Ελλάδα προβεί σε μονομερή αλλαγή των συμφωνιών, η άλλη πλευρά δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένη να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις», τόνισε ο κ. Σουλτς.

Η ελληνική πλευρά συνεχίζει τις επαφές της στο εξωτερικό, ενώ αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις αυξανόμενες πιέσεις, εκτιμώντας, ειδικά για την ΕΚΤ, ότι θέλει να πιέσει το Eurogroup να υπάρξει γρήγορα απόφαση για την Ελλάδα.