Έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του 36όροφου «Τουρκικού Κέντρου» (Turkish House) της Νέας Υόρκης όπου βρισκόταν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη των κατεχομένων εδαφών της Μεγαλονήσου, Ερσίν Τατάρ.

Μάλιστα ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και δίνει ανταποκρίσεις εδώ και πολλά χρόνια προς τα μέσα ενημέρωσης της χώρας μας, τόνισε με ανάρτησή του στο Twitter πως: «Μέχρι της στιγμής, η απαράδεκτη πράξη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής να “ευλογήσει” τον Ερντογάν ΔΕΝ παρουσιάστηκε σε κανένα ελληνικό ΜΜΕ. Αυτή είναι δημοσιογραφία της ντροπής. Η Ελλάδα είναι μακριά. Οι δημοσιογράφοι της ΝΥ; Που είναι; Δεν βλέπουν… Αλλά ούτε και διαβάζουν!».

Το tweet του Μιχάλη Ιγνατίου για την η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου δίπλα στον Ερντογάν και τον Τατάρ

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ελπιδοφόρος απέρριψε τις εκκλήσεις της ελληνικής κυβέρνησης να μην παραστεί στα εγκαίνια του Τουρκικού Κέντρου γιατί θα υπήρχε πολιτική εκμετάλλευση του γεγονότος. Και πράγματι, η τουρκική προεδρία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία όπου βρίσκονται στο ίδιο ενσταντανέ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής με τον κ. Ερντογάν, τον κ. Τατάρ και άλλους επισήμους κατά το κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων του Κέντρου, στο Μανχάταν.

Ο Ερντογάν στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» της Νέας Υόρκης

Ο προκαθήμενος της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής όμως δεν έμεινε μονάχα εκεί. Με ανάρτησή του στο Twitter, συνεχάρη τον Τούρκο πρόεδρο, σημειώνοντας ότι το παρών στα εγκαίνια έδωσε και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς την Τουρκία για την θρησκευτική ελευθερία των μειονοτήτων στην εν λόγω χώρα αλλά και για το αίτημα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

«Όπως πάντα επιμένω στην σημαντικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στην στήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία», έγραψε χαρακτηριστικά ο αρχιεπίσκοπος.

Τα  εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» της Νέας Υόρκης

Να σημειωθεί ότι στους αντιδρώντες για τη στάση του κ. Ελπιδοφόρου είναι και η Αρμενική Οργάνωση ANCA που σημείωσε σχετικά από τον δικό της λογαριασμό στο Twitter: «Με το κατεστημένο της Ουάσιγκτον να του έχει γυρίσει πλάτη (τα γεράκια, τα περιστέρια και όλοι ενδιάμεσα) – και ενώ αναζητά απεγνωσμένα συμμάχους – ο Ερντογάν στρατολογεί διπλωμάτες από το Αζερμπαϊτζάν, εκπροσώπους της παράνομης τουρκικής κατοχικής δύναμης στην Κύπρο και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία γι’ αυτή τη σκηνοθετημένη φωτογραφία στη Νέα Υόρκη».

Το tweet της Αρμένικης Οργάνωσης ANCA για τα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου»