Οι ψηφοφόροι της παραγωγικής ηλικίας αυτή τη φορά στήριξαν τον κ. Τσίπρα, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος, γεγονός το οποίο συνετέλεσε στην πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα ανάδειξη κόμματος της Αριστεράς στην εξουσία.
Αυτό τόνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκλογικός αναλυτής και ιδιοκτήτης της GPO Τάκης Θεοδωρικάκος σε συζήτηση για την ανάδειξη των μηνυμάτων και των βασικών γνωρισμάτων των εκλογών.
Η τοποθέτησή του για τα βασικά χαρακτηριστικά των εκλογών είναι κατά σειρά προτεραιότητας, όπως ανέφερε, ο κ. Θεοδωρικάκος τα εξής:
Πρώτον. Πρόκειται για μια αναμφισβήτητα ιστορική και μεγάλη νίκη ενός κόμματος της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα της Αριστεράς αναλαμβάνει κυβερνητική εξουσία στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα αυτό είναι συνέπεια ενός πολύ δύσκολου και σκληρού κύκλου πολιτικών που δημιούργησαν σοβαρές κοινωνικές συνέπειες και μεγάλα προβλήματα, οδηγώντας σε μια αναπόφευκτη κυβερνητική αλλαγή.
Το δεύτερο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται, με την εντολή του ελληνικού λαού, να περάσει η ηγεσία της πολιτικής στη χώρα μας, σε μια επόμενη γενιά. Ο κ. Τσίπρας είναι ένας 40αρης, ο νεότερος πρωθυπουργός που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα, και σήμερα στην Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο η κοινωνία αποφασίζει να κάνει μια καινούργια αρχή αφήνοντας πίσω το κομβικό προσωπικό που έφερε την Ελλάδα εδώ, όλα τα χρόνια αυτά της μεταπολίτευσης.
Το τρίτο σημείο είναι ότι η εντολή που δίνει με την ψήφο στον κ. Τσίπρα ο ελληνικός λαός είναι εντολή για μια νέα διαπραγμάτευση και μια νέα συμφωνία, επομένως εντολή για να προσπαθήσει η Ελλάδα πλέον μαζί με άλλες δυνάμεις στον χώρο της ενωμένης Ευρώπης, να αλλάξει το πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής συνολικότερα στην Ευρώπη. «Πρόκειται βέβαια για ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα» εκτιμά.
Το τέταρτο χαρακτηριστικό των αυτών εκλογών είναι ότι ύστερα από τόσα πολύ δύσκολα χρόνια πραγματικά, ένα κόμμα του οποίου η ηγεσία βρίσκεται στην φυλακή και στο σύνολό του έχει κατηγορηθεί ως εγκληματική οργάνωση, η Χρυσή Αυγή, ξαναβρίσκεται στην τρίτη θέση όπως και στις ευρωεκλογές. Ένα πάρα πολύ σοβαρό στοιχείο το οποίο πρέπει να προβληματίζει την ελληνική κοινωνία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό, υπογραμμίζει, είναι κάτι πολύ πέρα και έξω από κόμματα της ακροδεξιάς, τα οποία υπάρχουν στα άλλα κράτη της Ευρώπης και εκτιμώ ότι «είναι σημάδι πολύ ανησυχητικό».
Σε ότι αφορά στη στάση του εκλογικού σώματος, ο κ. Θοδωρικάκος επισημαίνει ως ενδιαφέρον ότι «όλες οι ηλικίες και σε σημαντικό βαθμό όλες οι κοινωνικές ομάδες έχουν κάνει μεταστροφή». Αυτό όμως που βασικά έδωσε τη νίκη στο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει, είναι η μεσαία και πιο παραγωγική ηλικία ηλικίας 35-55 ετών, η οποία την προηγούμενη φορά είχε δώσει τη νίκη στον κ. Σαμαρά, με το δίλημμα «μέσα ή έξω από την ευρωζώνη,». Αυτή τη φορά, υπό το βάρος της κρίσης και την ανάγκη αναζήτησης μια εναλλακτικής πολιτικής, ψήφισε σε μεγάλο βαθμό τον κ. Τσίπρα.
Τέλος, εκτιμά ότι στη νέα αυτή αφετηρία για το πολιτικό σύστημα της χώρας, φαίνεται να σχηματίζεται ένας νέος δικομματισμός. Στη μια πλευρά του βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και στην άλλη η ΝΔ ενώ το ΠΑΣΟΚ τείνει προς εξαφάνιση. Τα δύο αυτά κόμματα, υπογραμμίζει, αθροίζουν το 65% των ψήφων, με τους δύο στους τρεις έλληνες ψηφοφόρους να έχουν ψηφίσει τις δύο αυτές πολιτικές δυνάμεις, δημιουργώντας ίσως τις προϋποθέσεις να επανέλθουμε σε ένα πιο σταθεροποιημένο πολιτικό σύστημα, με δύο κύριους πόλους και βέβαια με διάφορους άλλους ενδιάμεσους καθώς ο χώρος του λεγόμενου κέντρου και της κεντροαριστεράς, είναι κατακερματισμένος και πρέπει να αναμένει κανείς νέες εξελίξεις.
Το τελικό μήνυμα, συνοψίζει ο κ. Θεοδωρικάκος, είναι ότι ένας νέος δικομματισμός έρχεται στην επιφάνεια ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, με αλλαγές πολιτικής στην Ευρώπη και μια νέα γενιά στην ηγετική πολιτική τάξη της χώρας.