Τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μια ΝΕΑ ΑΡΧΗ στο πεδίο της οικονομίας άφησε ο Αλέξης Τσίπρας προς το τέλος της ομιλίας του στη ΔΕΘ επισημαίνοντας ότι: «το τελευταίο διάστημα φαίνεται να ευημερούν οι αριθμοί αλλά να δυστυχούν οι άνθρωποι. Γιατί – όπως είπε- τα μεγέθη της ανάκαμψης σε καμία περίπτωση δεν ακουμπούν στη τσέπη της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρομεσαίων, των αυτοαπασχολούμενων και των μισθωτών. Που έχουν δει την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται ραγδαία από ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη «που δεν επιθυμεί να παρέμβει στο ράλι της κερδοσκοπίας, προσδοκώντας την αυτορρύθμιση της αγοράς». Όπως υπογράμμισε: «δε μπορεί να υπάρξει νέα αρχή αν δε τονώσουμε την εγχώρια παραγωγή, αν δεν αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο, στοχεύοντας στην αύξηση της παραγωγικότητας, στη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του παραγωγικού δυναμικού της χώρας στον παραγόμενο πλούτο».
Βασική προϋπόθεση – όπως τόνισε – για να συμβεί αυτό, «είναι να ξεφύγουμε από το ασφυκτικό πλαίσιο ενός ολιγαρχικού καπιταλισμού που επιβάλλει στη χώρα ο κ. Μητσοτάκης και οι χορηγοί του». Είπε δε ότι: «δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για το για ποιους κυβερνά, από το σχέδιό του για την κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους, χωρίς καμία μέριμνα, ώστε τα έργα να έχουν εγχώρια προστιθέμενη αξία».
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι είναι αναγκαίο, πρώτα από όλα να ανασχεδιαστεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου, ώστε να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή και να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή της κοινωνίας. Γι’ αυτό – όπως τόνισε – και συνδέουμε την πράσινη μετάβαση με την ελληνική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών. «Δίνουμε προτεραιότητα στην αποκέντρωση της παραγωγής, την τοπικότητα και φυσικά σε συμμετοχικές μορφές στις επενδύσεις και τη διαχείριση, όπως οι ενεργειακές κοινότητες» επισήμανε και πρόσθεσε:
• Κεντρικός μας στόχος είναι το 50% ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας να προέρχεται από νοικοκυριά και ΜμΕ.
Γι’ αυτό και κατανέμουμε το 1/2 των αδειών ΑΠΕ σε ενεργειακές κοινότητες, σε αυτοκατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες.
Κεντρικό ρόλο σε αυτό το σχεδιασμό τόνωσης της εγχώριας παραγωγής και μεγαλύτερης συμμετοχής των παραγωγικών δυνάμεων, έχουν οι τράπεζες.
Που ως γνωστόν δε δανείζουν τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων και έχουν ήδη μεταβιβάσει τα δάνεια τους σε funds που εκποιούν με σημαντικό περιθώριο κέρδους τις περιουσίες των υπερχρεωμένων ελληνικών επιχειρήσεων, συνήθως σε ξένους επενδυτές.
Έτσι οδηγούμαστε, εκτός των άλλων, και σε μια διαδικασία βίαιου αφελληνισμού σημαντικών πηγών πλούτου στη χώρα μας» υπογράμμισε και συνέχισε: Και αυτό συμβαίνει σήμερα σχεδόν σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής και οικονομικής ζωής». Πρόσθεσε δε: «Προχωρούμε άμεσα σε παρεμβάσεις με στόχο την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, με την αναδιάταξη του Τραπεζικού τομέα, και την επαναφορά του χρηματοπιστωτικού συστήματος στον φυσικό του ρόλο, δηλαδή σε αυτόν του βασικού χρηματοδότη της οικονομίας.
• Αξιοποιούμε τις μετοχές του δημοσίου και ανακτούμε μια τουλάχιστον συστημική τράπεζα σε δημόσιο μάνατζμεντ.
• Αναβαθμίζουμε το ρόλο της Αναπτυξιακής τράπεζας.
Η αναπτυξιακή τράπεζα θα μπορεί πλέον αφενός να αγοράζει μέσω της έκδοσης εγγυημένων ομολόγων μέρος των χρεών των βιώσιμων επιχειρήσεων, ώστε να τις διασώζει, και αφετέρου θα τις κατευθύνει σε περισσότερο παραγωγική λειτουργία εξασφαλίζοντας τους επιπλέον ρευστότητα».
Για τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών είπε:
• Προχωρούμε σε διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες.
• Καταργούμε τον πτωχευτικό Κώδικα Μητσοτάκη που οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, σε πτώχευση.
• Θεσμοθετούμε μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.
• Θεσμοθετούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης.
Για το νέο κύμα ακρίβειας που ήδη σαρώνει επιχειρήσεις και νοικοκυριά:
• Προχωράμε σε ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης, καθώς και στη βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η ΕΕ.
Δηλαδή μείωση 20% για το πετρέλαιο κίνησης.
Μείωση 50% για βενζίνη.
Μείωση 93% – σχεδόν αναστολή – για το πετρέλαιο θέρμανσης.
• Προχωρούμε σε ρύθμιση της αγοράς ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να μειωθούν τα τιμολόγια.
• Επαναφέρουμε το κοινωνικό τιμολόγιο, μειώνουμε δραστικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά.
• Επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και στις ορεινές περιοχές, λόγω του πιο ψυχρού και μεγαλύτερου σε διάρκεια χειμώνα.
Για το φορολογικό σύστημα – όπως είπε- προχωρούμε στην αντιμετώπιση των πολιτών, όχι με βάση την ιδιότητά τους αλλά ανάλογα με τα εισοδήματά τους, δίκαια και προοδευτικά. Και εξήγησε:
• Καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης για όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
Για μισθωτούς, συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους.
Για όλους, ανεξάρτητα από το πού προέρχεται το εισόδημά τους. Χωρίς αυθαίρετες και άδικες διακρίσεις.
Και μειώνουμε προοδευτικά το συντελεστή για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ.
• Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος.
Και ειδικά για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, που στο περιβάλλον της κλιματικής κρίσης και της αύξησης των τιμών αντιμετωπίζει ζωτικής σημασίας προβλήματα:
• Χορηγούμε Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης σε όλους τους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής εισοδήματός τους από τις φωτιές.
• Ρυθμίζουμε τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές.
• Χορηγούμε Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης στους κτηνοτρόφους ορεινών και νησιωτικών περιοχών για αγορά ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων.
• Χορηγούμε ειδική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος
• Επιστρέφουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης.
• Λαμβάνουμε ειδικά μέτρα για την προστασία των εθνικών μας προϊόντων έναντι της νοθείας και των ελληνοποιήσεων».