«Οι μεγάλες ιστορικές αλλαγές συντελούνται από τη βούληση των κοινωνιών. Και σήμερα ο λαός βρίσκεται σε αυτή τη διαδικασία» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Α’ Αθήνας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη, «ο ΣΥΡΙΖΑ, οι αρχές και το πρόγραμμά μας, είναι το άρμα του λαού για τη νέα, μεγάλη ιστορική αλλαγή. Η επίκληση της αυτοδυναμίας από μεριάς μας δεν αποτελεί αλαζονεία, αλλά είναι η αποτύπωση της κοινωνικής δυναμικής».

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ευρώπη, ο κ. Σακελλαρίδης επισημαίνει ότι «κυβερνήσεις, που δεν βρισκόμαστε στην ίδια ιδεολογική πλευρά, βλέπουν τα αδιέξοδα των πολιτικών λιτότητας. Σήμερα χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο. Βέβαια έχουν ευθύνες, γιατί άφησαν την Ευρώπη στα χέρια των ιδεοληψιών και των δογματισμών της κυρίας Μέρκελ. Η Ευρώπη αλλάζει» και τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στις πολιτικές δυνάμεις που θα εργαστούν σκληρά για να βαδίσει η Ευρώπη τον δρόμο της ισοτιμίας, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης.

Σχετικά με την άρνηση του πρωθυπουργού να συμμετάσχει σε τηλεοπτικό διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Σακελλαρίδης σημειώνει ότι «είναι μια απόφαση πρόδηλη της αδυναμίας του κ. Σαμαρά να προσέλθει σε διάλογο, να αντιμετωπίσει επιχειρήματα».

Η συνέντευξη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερ: Αυτές τις μέρες έχετε, ως υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθήνας, επαφές με πολίτες σε διάφορες γειτονιές της πρωτεύουσας. Τι νιώθετε μιλώντας με τον κόσμο που συναντάτε;

Απ: Αρκεί κάποιος να βρεθεί μαζί μας σε μια περιοδεία για να καταλάβει, ότι το κλίμα δεν έχει καμία σχέση με όσα παρουσιάζονται στα κυρίαρχα ΜΜΕ. Οι πολίτες της Αθήνας γνωρίζουν πολύ καλά ποια είναι τα προβλήματά τους, τι τους έχει συμβεί τα πέντε χρόνια της μνημονιακής καταστροφής. Ξέρουν, ότι στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έχουν δυνατότητα, για να απαλλαγεί ο τόπος από τα μνημόνια. Ο κόσμος προσδοκά και ελπίζει στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Το πώς μας αντιμετωπίζει είναι συγκινητικό και πρωτοφανές. Ταυτόχρονα μας βάζει το καθήκον και την ευθύνη για να δουλέψουμε σκληρά, να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Και η δυναμική, που εκφράζεται στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο, το πάθος του λαού μας για να γυρίσει ξανά η ζωή, να νικήσει η ζωή.

Ερ: Η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αποτελεί τον μόνο τρόπο για την υλοποίηση μιας άλλης πολιτικής; Και, τελικά, η αλλαγή είναι υπόθεση απλά ενός κόμματος;

Απ: Βρισκόμαστε σ’ ένα πολιτικό μεταίχμιο. Με τις εκλογές της Κυριακής κλείνει ένας ιστορικός κύκλος και ξεκινά ένας καινούριος. Δυστυχώς, τα οράματα της μεταπολίτευσης προδόθηκαν. Φτάσαμε σήμερα στην απόλυτη κατάρρευση ενός αναξιόπιστου πολιτικού συστήματος, που προσδέθηκε με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας και των ελίτ. Ζήσαμε την αναπαραγωγή ενός βρώμικου και διεφθαρμένου συμπλέγματος εξουσίας. Οι μεγάλες ιστορικές αλλαγές συντελούνται από τη βούληση των κοινωνιών. Και σήμερα ο λαός βρίσκεται σε αυτή τη διαδικασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι αρχές και το πρόγραμμά μας, είναι το άρμα του λαού για τη νέα, μεγάλη ιστορική αλλαγή. Η επίκληση της αυτοδυναμίας από μεριάς μας δεν αποτελεί αλαζονεία, αλλά είναι η αποτύπωση της κοινωνικής δυναμικής. Όλοι γνωρίζουμε, ότι οι συμμαχικές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων φτιάχτηκαν για να υπηρετήσουν την ανάγκη πολιτικής επιβίωσης κομμάτων και πολιτικών προσώπων και να εφαρμοστούν τα μνημόνια. Είναι αναγκαία σήμερα η κοινοβουλευτική και κυβερνητική αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ για να έχουμε λυμένα τα χέρια, για να είναι η διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους μας ισχυρή και αποτελεσματική.

Ερ: Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει σταθερά ότι δεν είναι κατά της Ευρώπης αλλά κατά της Ευρώπης της λιτότητας. Πώς θα αλλάξει αυτή η πορεία της Ευρώπης;

Απ: Είναι τουλάχιστον αστείο να παρουσιάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιευρωπαϊκή δύναμη. Και από ποιους είναι το ερώτημα; Από εκείνους, που στις τάξεις τους έχουν ευρωσκεπτικιστές και ακροδεξιούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από εκείνο το ιδεολογικό και πολιτικό ρεύμα, που από πολύ νωρίς έχει μιλήσει για την Ευρώπη των λαών. Και παραμένουμε αταλάντευτοι στη θέση μας. Έγκαιρα είχαμε πει, ότι η Ευρώπη βαδίζει τον ολισθηρό δρόμο της λιτότητας, που εντάθηκε τα χρόνια της κρίσης. Μετατράπηκαν οι λαοί του ευρωπαϊκού νότου και κυρίως ο ελληνικός λαός σε πειραματόζωο εφαρμογής ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Οδήγησαν σε καταστροφικά αποτελέσματα, καταδικάζοντας λαούς σε κοινωνική βαρβαρότητα και αναξιοπρέπεια. Όσοι γνωρίζουν από οικονομικά ξέρουν, ότι οι οικονομίες δεν θωρακίζονται από την κρίση υψώνοντας τείχη. Σήμερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διεθνείς αναλυτές υιοθετούν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Κυβερνήσεις, που δεν βρισκόμαστε στην ίδια ιδεολογική πλευρά, βλέπουν τα αδιέξοδα των πολιτικών λιτότητας. Σήμερα χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο. Βέβαια έχουν ευθύνες, γιατί άφησαν την Ευρώπη στα χέρια των ιδεοληψιών και των δογματισμών της κυρίας Μέρκελ. Η Ευρώπη αλλάζει. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η ανάσα ανακούφισης σε ολόκληρη την Ευρώπη και η νέα πνοή για τη μεγάλη αυτή αλλαγή. Η Ευρώπη ή θα βαδίσει τον δρόμο της ισοτιμίας, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης ή θα καταστραφεί. Εμείς ανήκουμε στις πολιτικές δυνάμεις, που θα εργαστούν σκληρά για την πρώτη εκδοχή. Και θα το καταφέρουμε.

Ερ: Εκτός από υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθήνας, είστε και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Αθηναίων. Πιστεύετε ότι η ανάπτυξη της Αθήνας μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο και στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας;

Απ: Πρώτα από όλα να τονίσω ότι θα παραμείνω δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα ανεξάρτητα από το προσωπικό αποτέλεσμα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Το ποσοστό μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές μάς δεσμεύει για συνέχιση του αγώνα στις γειτονιές της Αθήνας. Ήδη, η Ανοιχτή Πόλη, η δημοτική μας παράταξη, τους πρώτους μήνες έχει λειτουργήσει ουσιαστικά εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, των επεξεργασμένων θέσεών μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση, θα υλοποιήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάτασης της Αθήνας, ως την περιοχή, που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο πληθυσμό. Θα είναι αναγκαία η στενή συνεργασία της κεντρικής διοίκησης, της αποκεντρωμένης περιφέρειας Αττικής και του δήμου Αθηναίων. Η πόλη έχει δυνατότητες και πλεονεκτήματα, που μπορούν να οικοδομήσουν ένα νέο παραγωγικό μοντέλο σε μεγάλο βαθμό στοχευμένο στην παροχή υπηρεσιών, τον πολιτισμό και τον τουρισμό με έμφαση σε νέες μορφές κοινωνικής οικονομίας.

Ερ: Σε κάθε περίπτωση, η ανεργία, και ειδικά η ανεργία των νέων, είναι αυτήν τη στιγμή ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Πώς σκοπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ να το αντιμετωπίσει;

Απ: Έχει φτιάξει η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ένα καταπληκτικό βίντεο, που αποτυπώνει αυτή την πραγματικότητα. Τον αποκλεισμό από την εργασία, τις κλειστές πόρτες, που οδηγεί σε κοινωνικά και προσωπικά αδιέξοδα, που έχει στείλει 100.000 νέους και νέες επιστήμονες, παραγωγικό δυναμικό, μετανάστες. Η σκληρή νεοφιλελεύθερη γραμμή μιλάει για ανταγωνιστικότητα μέσα από την κατάρρευση των μισθών. Είδαμε, ότι η επί της ουσίας κατάργηση του κατώτατου μισθού δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα στην περιβόητη ανταγωνιστικότητα, κάτι, που φαίνεται από τα ποσοστά των εξαγωγών. Είναι ένα ακόμα ψέμα, γιατί με πρόσχημα την κρίση θέλησαν να προχωρήσουν σε μια σειρά μέτρων κάνοντας το χατίρι των μεγάλων εργοδοτών. Εμείς εγγυόμαστε για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και του εργατικού δικαίου. Κατάργηση των ρυθμίσεων για τις μαζικές απολύσεις. Η καθήλωση της οικονομίας, η καθήλωση της εσωτερικής ζήτησης, έγινε εξαιτίας των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, εξαιτίας της ανεργίας. Σε αυτή τη χώρα καταναλώνουν, όσοι παράγουν. Όσοι εργάζονται και αμείβονται. Δεν είμαστε οπαδοί του jobless recovery. Αυτό είναι το αρνητικό ρεκόρ των κυρίων Σαμαρά και Ραχόι. Εμείς δεσμευόμαστε από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και έχουμε στις άμεσες προτεραιότητές μας σχέδιο για τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας.

Ερ: Τα συνεργατικά εγχειρήματα μπορούν να αποτελέσουν στοιχείο ενός μελλοντικού οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού;

Απ: Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα. Ακόμα και σε επίπεδο ΕΕ διατηρούμε τα χαμηλότερα ποσοστά σε αυτό τον τομέα. Για εμάς είναι ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, δεν είναι πειραματισμός. Έχει εφαρμοστεί και αλλού με ευεργετικά αποτελέσματα. Και σαφώς δίνουν τη δυνατότητα οικοδόμησης μιας άλλης αντίληψης, που θα ξεκινάει από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και θα φτάνει μέχρι συνεργατικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας. Βέβαια, δεν θα χρησιμοποιήσουμε σε καμιά περίπτωση αυτό το μοντέλο ως άλλοθι ιδιωτικοποιήσεων ευαίσθητων και νευραλγικών υπηρεσιών του κράτους και της αυτοδιοίκησης.

Ερ: Πώς σχολιάζετε την άρνηση του πρωθυπουργού να συμμετάσχει σε τηλεοπτικό διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα, εν όψει των εκλογών;

Απ: Ο κ. Σαμαράς έχει επιλέξει τους μονόλογους, τα διαγγέλματα. Το έκανε και το προηγούμενο διάστημα με τις ελάχιστες εμφανίσεις του στη Βουλή. Είναι μια απόφαση πρόδηλη της αδυναμίας του κ. Σαμαρά να προσέλθει σε διάλογο, να αντιμετωπίσει επιχειρήματα. Επέλεξε να μιλά μόνος του με ψέματα και λάσπη. Θεώρησε ο ίδιος και το επικοινωνιακό του επιτελείο, ότι μπορεί να γίνει πειστικός μόνο αν μιλήσει σε ασφαλές περιβάλλον. Είναι και αυτό ένα από τα θέματα για τα οποία ο λαός θα κρίνει τον κ. Σαμαρά.