Στη δημιουργία ενός αλληλέγγυου μοντέλου οικονομίας ποντάρει ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο news.gr

O υποψήφιος με το κόμμα της Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι το κόμμα του θα καταργήσει το Μνημόνιο, “το οποίο φέρνει διαρκή λιτότητα”, ενώ δεσμεύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιδιώξει την έξοδο από το ευρώ.

Βασικός εκλογικός στόχος αυτή τη στιγμή είναι, όπως σημειώνει, να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ την αυτοδυναμία για να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασιών. Παράλληλα, τονίζει ότι στόχος μιας Αριστερής κυβέρνησης θα είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με στόχο την δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, και ταυτόχρονα η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ με παράλληλη εφαρμογή του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο news.gr:

– Πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει στην πράξη μία παραγωγή με αλληλέγγυες δομές, συνεταιριστικές επιχειρήσεις και εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης, στην οποία έχετε παλαιότερα αναφερθεί τη στιγμή που το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο είναι το ακριβώς αντίστροφο -καπιταλιστικό- αυτή τη στιγμή; Κάποιος θα μπορούσε να σας ισχυριστεί ότι μία τέτοια πολιτική εμπίπτει και ξεπερνά τα όρια της ουτοπίας…
Η αλληλέγγυα και κοινωνική οικονομία δεν έρχεται προφανώς να ανατρέψει άρδην το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο αλλά να χτίσει μέσα σε αυτό αλλάζοντας σταδιακά τη φυσιογνωμία του. Η σημασία των δομών της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας έγκειται στο ότι οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτές βιώνουν ένα εναλλακτικό μοντέλο παραγωγής. Τέτοιες δομές υπάρχουν και λειτουργούν επιτυχημένα σε πολλές από τις αναπτυγμένες οικονομίες της Δύσης. Η αντίληψη της συλλογικότητας και της συνεργασίας μπορεί να έχει εφαρμογή στη λήψη των αποφάσεων και στο πεδίο της παραγωγής του προϊόντος σε αντίθεση με ό,τι πρεσβεύει το κυρίαρχο management. Άλλωστε, η φιλοσοφία αυτή ενυπάρχει στις σύγχρονες μεθόδους οργάνωσης της παραγωγής αλλά, δυστυχώς, ως στοιχείο εκμετάλλευσης της εργασίας και όχι ανάδειξής της. Αν καταφέρουμε να αναδείξουμε την κοινωνική οικονομία θα έχουμε καταφέρει ένα σημαντικό βήμα ώστε η οικονομική λειτουργία να αντανακλά πρωτίστως τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι τη μεγιστοποίηση του ατομικού κέρδους.

– Θα επιδιώξετε την έξοδο από το ευρώ ή όχι, ζήτημα στο οποίο πρόσφατα αναφέρθηκε ο συνυποψήφιός σας, Κώστας Λαπαβίτσας, ενώ παράλληλα ο πρόεδρός σας, Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο Grexit;
Δεν επιδιώκουμε την έξοδο από το ευρώ και δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί αυτή την εξέλιξη. Καμία επίσημη ανακοίνωση θεσμικών παραγόντων δεν συνηγορεί στην απομάκρυνση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Κανένα θεσμικό πλαίσιο δεν προβλέπει απομάκρυνση από την ευρωζώνη. Και τέλος, καμία ένδειξη δεν υπάρχει περί προθέσεων διάσπασης της ευρωζώνης σε μία εποχή, μάλιστα, που η ευρωζώνη διευρύνεται με ένταξη νέων μελών σε αυτήν. Τώρα, αν κινδυνεύει η ευρωζώνη πιο μακροπρόθεσμα από τις ίδιες τις πολιτικές λιτότητας και την απαξίωση των πολιτικών θεσμών είναι κάτι που δεν το αποκλείουν οι οικονομολόγοι που ασχολούνται με αυτό το ζήτημα. Αλλά, οι θεωρίες περί Grexit αυτή τη στιγμή είναι ανυπόστατες και διακινούνται από τους αντιπάλους μας με στόχο τον εκφοβισμό και τον αποπροσανατολισμό από την πραγματική συζήτηση, που είναι οι εναλλακτικές προτάσεις απέναντι στις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται.

– Με ποιους θα συνεργαζόσαστε σε περίπτωση κατά την οποία οι συνεργασίες κριθούν αναγκαίες για τη συγκρότηση κυβέρνησης;
Κινούμαστε για την αυτοδυναμία που θα μας δώσει την ευχέρεια να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας χωρίς συμβιβασμούς και καθυστερήσεις. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι συνεργασίες είναι θετικό στοιχείο μόνο όταν προϋπάρχουν οι βάσεις για να επιτευχθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά επιδίωκε και επιδιώκει τέτοιου τύπου συνεργασίες που αντανακλούν κοινές πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές και στηρίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις. Αν λείπουν αυτά τα στοιχεία τότε οποιαδήποτε συνεργασία αποτελεί ανάχωμα παρά διέξοδο στην πολιτική. Σε αυτή τη βάση είναι τουλάχιστον υποκριτικό να συζητάμε για οποιαδήποτε συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν και ασπάζονται τις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας και της εργασιακής υποτίμησης.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο news.gr