Τους λόγους που καθιστούν αναγκαίο το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και τα «μέτωπα» τα οποία θα αντιπαλέψει, ανέπτυξε εκτενώς ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην παρουσίαση της Διακήρυξης του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ «απάντησε» και στις κατηγορίες της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη εναντίον του.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι «ξεκινάμε από την αρχή, όχι από το μηδέν και αρχή είναι οι αξίες μας» σημειώνοντας ότι το «Κίνημα» εμπνέεται από «τις αξίες και τις ζωντανές παραδόσεις του Ανθρωπισμού, του Διαφωτισμού, του Πολιτικού Φιλελευθερισμού, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Οικολογίας», και πως φιλοδοξεί να σφυρηλατήσει και να εκφράσει πολιτικά «μια κοινωνική συμμαχία που είναι ταυτοχρόνως Συμμαχία Δικαιοσύνης και Δημιουργίας, βάσει των αξιών και των αρχών μας. Μίλησε για την επανάσταση του αυτονόητου και τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί» μιλώντας για τον νέο πατριωτισμό και σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι «θα παλέψουμε ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει το δικό της σχέδιο, ένα ελληνικό και πατριωτικό σχέδιο». Μόνο ένα σχέδιο, είπε, «θα μας δώσει δύναμη διαπραγματευτική απέναντι σε εταίρους και δανειστές, στη σημερινή συγκυρία, ώστε να πούμε: όχι άλλη πολιτική λιτότητας. Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε και τους καλύτερους όρους στην διαπραγμάτευση για τη διαχείριση του χρέους μας». Το Σχέδιο αυτό βασίζεται στο ένα τρίπτυχο – Απελευθέρωση, Ανθρωπιά και Αλληλεγγύη.
Ασκώντας κριτικής στις κυβερνήσεις της ΝΔ μίλησε για στρεβλώσεις και εξαρτήσεις της χώρας που «αντί να αντιμετωπιστούν δημιουργώντας ένα κράτος δικαίου, ενισχύθηκαν συνειδητά από συντηρητικές κυβερνήσεις» με τρόπο που «μας κατέστησε ευάλωτους στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και έκθετους όσον αφορά στην εκπλήρωση των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων»
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών συγκροτεί μέτωπο απέναντι σε όσους κυνηγούν την εξουσία ως λάφυρο για ιδιοποίηση, παρασιτούν σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, απέναντι στην αντίληψη της συντήρησης, δεξιάς και αριστερής, αλλά και σε όσους ταυτίστηκαν μαζί της. «Συγκροτούμε μέτωπο απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό εδώ στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, και κυρίως, απέναντι στις παλιές και νέες ανισότητες που αυτό παράγει», τόνισε.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στους 5 λόγους για τους οποίους χρειάζεται το νέο «Κίνημα»:
-Πρώτον, γιατί η χώρα, προκειμένου να πορευθεί με ασφάλεια στο μέλλον, χρειάζεται αποφασιστικότητα και πολιτικές δυνάμεις και ηγεσίες που βάζουν πρώτα την Ελλάδα και τους πολίτες της, χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό ή πολιτικό κόστος. «Η χώρα στερείται τέτοιας ηγεσίας σήμερα – ακόμα και η προγραμματισμένη έξοδος από το Μνημόνιο θυσιάστηκε στο βωμό απαράδεκτων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων», σχολίασε.
-Δεύτερον, γιατί είναι αναγκαία η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των δυνάμεων της προόδου.
-Τρίτον, γιατί στη δημόσια ζωή της χώρας, είναι αναντικατάστατος ο πρωταγωνιστικός ρόλος των δημοκρατών σοσιαλιστών. «Για κυβερνητικές συνεργασίες με ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο», υπογράμμισε και τόνισε ότι «δεν θα γίνουμε παρακολούθημα κανενός. Ακόμα περισσότερο, δεν μπορούμε να είμαστε ουραγός της δεξιάς, επισφραγίζοντας συντηρητικές και πελατειακές πολιτικές».
-Τέταρτον, γιατί πρέπει να αποκαλύπτονται συνεχώς αλήθειες. «Αλήθειες που πνίγηκαν κάτω από ένα πέπλο σιωπής και συνομωσιολογίας. Αλήθειες που πόναγαν ένα κατεστημένο που δεν άντεχε αλλαγές για μια Ελλάδα ευνομούμενη και δίκαιη».
-Πέμπτον, γιατί πρέπει να δώσουμε φωνή και δύναμη στους χιλιάδες πολίτες που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες.
Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, υποστήριξε ότι «όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν την πρωτοβουλία μας, μιλάνε για προσωπική μου ατζέντα» και αγνοούν και «κλείνουν τα αυτιά στους χιλιάδες συμπολίτες μας, πρώην και νυν μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ, που ζητούσαν κάτι να γίνει επιτέλους για να σταματήσει ο αφανισμός των αξιών μας από τον πολιτικό χάρτη της χώρας». «Όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν, μιλάνε για ‘διάσπαση’», είπε και σημείωσε ότι «εμείς μιλάμε για λύτρωση. Μιλάμε για δημιουργική ρήξη». Συνεχίζοντας να «απαντά» στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «δεν θέλουν να καταλάβουν ότι το σημερινό ξεκίνημα δεν είναι υπόθεση ενός, αλλά υπόθεση πολλών». Ανέφερε ακόμα ότι «επικαλούνται τον Αντρέα εναντίον μας». Απαντώντας σε προσωπικό τόνο είπε ότι αν σκεφτόταν το προσωπικό του όφελος, θα βολευόταν σε αυτά που του πρότειναν, τη σιγουριά της επανεκλογής, τη σίγουρη βουλευτική έδρα. «Με αντάλλαγμα, τι;’, αναρωτήθηκε, για να απαντήσει: «Τη σιωπή μου σε μια επίπλαστη ενότητα, που βυθίζει μία ολόκληρη παράταξη στην ανυποληψία και που οι περισσότεροι καταγγέλλουν στις μεταξύ τους συζητήσεις, αλλά “καταπίνουν” δημοσίως».
Αντίθετα, είπε, επέλεξε το δύσκολο δρόμο, να βάλει και πάλι το κεφάλι του «στο ντορβά». Συνεχίζοντας σε προσωπικό τόνο είπε ότι στην πολιτική έχει ταχθεί να υπηρετεί την πατρίδα, το κοινό καλό. Είπε ότι δεν απέφυγε ποτέ το πολιτικό κόστος και ότι σίγουρα έκανε λάθη, αλλά δεν υπολόγισε ποτέ το προσωπικό όφελος για το κοινό καλό. «Μακάρι να είχαμε το χρόνο να αλλάξουμε την Ελλάδα πριν μας βρει η κρίση», είπε και πρόσθεσε: «Συγκρουστήκαμε, κάναμε τα πρώτα βήματα». Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πολεμήθηκε σκληρά, «το έργο μας δεν ολοκληρώθηκε και στη συνέχεια αποδομήθηκε», για να τονίσει ότι «αυτήν την πορεία οπισθοδρόμησης καλούμαστε σήμερα να ανακόψουμε» και πως το σημερινό ξεκίνημα είναι «για να ενισχυθεί η αντισυστημική φωνή». «Χρόνος είναι μικρός. Το έργο μια μεγάλη πρόκληση», τόνισε και υπογράμμισε ότι «την επομένη των εκλογών θα κορυφωθεί η δημιουργική μας δουλειά», θέτοντας στόχο «να ακουστούμε δυνατά και με κοινοβουλευτική παρουσία».
Ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά στην προσωπική πολιτική του διαδρομή από την εποχή της Χούντας έως σήμερα. Τόνισε ότι χρειάζονται πολιτικές προτάσεις και διαρκής σύγκρουση με το πελατειακό κατεστημένο, απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στον νέο φορέα. Προανήγγειλε ανοικτό ιδρυτικό Συνέδριο, σύντομα μετά τις εκλογές στο οποίο θα αποφασιστούν τα πάντα: «από το οριστικό όνομα και το σύμβολο του Κινήματός μας έως την περαιτέρω επεξεργασία των πολιτικών μας θέσεων, των στρατηγικών μας επιλογών και συμμαχιών και την εκλογή οργάνων, ανοίγοντας το δρόμο για την εκλογή ηγεσίας από τη βάση». «Τα πάντα μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, σε μια λογική αυτοοργάνωσης και οριζόντιας κινητοποίησης. Όλα συμμετοχικά, όλα κινηματικά, όλα από τη βάση», είπε.
Ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη φράση: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει, οι αξίες μας καλούν πάλι. Πάμε».
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου διακόπτοντας από συνθήματα. Μεταξύ αυτών που ακούστηκαν ήταν: «Εμείς για σενα, εσύ για μας, για αξίες πολεμάμε, για αξίες πολεμάς», «το Μπενάκη είναι μικρό, δεν χωράει το λαό», «θα δικαιωθούμε, έφτασε η ώρα, μόνος εναντίον όλων έσωσες τη χώρα», «Γιώργο προχώρα, άλλαξε τα όλα» και «όλοι μαζί για την Αλλαγή». Σύμφωνα με τους διοργανωτές καταγράφηκαν 40.000 απευθείας συνδέσεις με την απευθείας προβολή της ομιλίας του κ. Παπανδρέου στους δύο ιστότοπους του πρώην πρωθυπουργού.