Η τρίτη και τελευταία προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές αποτελεί η σημερινή ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, σχολιάζει το Bloomberg, αναλύοντας την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός χρειάζεται 180 ψήφους για να αποφύγει τις εκλογές, οι οποίες απειλούν να αποκόψουν τη χώρα από τη διεθνή σανίδα σωτηρίας, αναφέρει το πρακτορείο.

«Η πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά βασίζεται στην υπόθεση, η οποία στηρίζεται σχεδόν από όλες τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, ότι οι Έλληνες δεν θέλουν πρώρες εκλογές τον Ιανουάριο» τονίζει ο Θεόδωρος Κουλουμπής, ομότιμος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο κυβερνητικός σχηματισμός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει αυτή τη στιγμή 155 βουλευτές, αλλά σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους υπάρχει η προοπτική να βρεθούν 180 ψήφοι, σημειώνει το Bloomberg.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στη «δίψα» του για την εξουσία και στο πώς θα αντιδράσει ο ελληνικός λαός στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, τη στιγμή που η ελληνική οικονομία ανακάμπτει κι εξέρχεται από την εξαετή κρίση, επισημαίνει το Bloomberg.

Σε αντίθετη περίπτωση, «ο Τσίπρας και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα χρεωθούν το γεγονός ότι προκάλεσαν εθνικές εκλογές σε μια περίοδο κρίσης και αβεβαιότητας. Κι αυτό με τη σειρά του θα μειώσει τις πιθανότητές του για μια μεγάλη νίκη στις επερχόμενες εκλογές», συνεχίζει ο κ. Κουλουμπής.