Αρκετά γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με την παραίτηση του διοικητή της Αεροπορίας Στρατού, υποστράτηγου Γιώργου Κουμεντάκου, η οποία σχετιζόταν με την διαθεσιμότητα των πτητικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης των πυρκαγιών. Μια παραίτηση όμως που δεν έγινε δεκτή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τους επιτελείς.
Η αλήθεια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του newsbeast, είναι ότι ο κ. Κουμεντάκος εδώ και αρκετές ημέρες είχε βρεθεί σε αντιπαράθεση με τους στρατιωτικούς προϊσταμένους του, ακόμη και με τον ίδιο τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος τον έψεξε για το γεγονός ότι είχε δώσει πληροφορίες προς τα έξω περί μικρής διαθεσιμότητας των ελικοπτέρων Σινούκ στην κατάσβεση των πυρκαγιών που κατέκαιγαν την Αττική, την Εύβοια και την Πελοπόννησο. Επί της ουσίας δηλαδή, ο διοικητής άφηνε να εννοηθεί ότι διαθέτει στην υπηρεσία του κι άλλα πτητικά μέσα, τα οποία όμως δεν συνέδραμαν στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών, την ώρα που τόσο ο κ. Φλώρος όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παπαγιωτόπουλος, δήλωναν δημοσίως πως οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στις επιχειρήσεις με 39 αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Η διαρροή πληροφοριών για τα πτητικά μέσα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ενόχλησαν το Γενικό Επιτελείο που έλαβε την απόφαση μετάθεσης του κ. Κουμεντάκου στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας.
Η συνεδρίαση του Ανώτερου Στρατιωτικού Συμβουλίου
Για το λόγο αυτό συνεδρίασε το Σάββατο το Ανώτερο Στρατιωτικό Συμβούλιο που αποφάσισε να προβεί σε δύο μεταθέσεις, μια εκ των οποίων αφορούσε τον διοικητή της Αεροπορίας Στρατού. Για να ολοκληρωθεί η μετακίνησή του, απέμεναν μονάχα οι υπογραφές των αρμοδίων.
Μόλις ο κ. Κουμεντάκος έμαθε την απόφαση που αφορά το πρόσωπό του, έσπευσε να φύγει με το κεφάλι ψηλά, υποβάλλοντας τη Δευτέρα την παραίτησή του. Ήθελε να φανεί προς τα έξω πως δεν τον «ξηλώνουν» αλλά ότι φεύγει ο ίδιος. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αντιλαμβανόμενο πως μια τέτοια εξέλιξη θα έβλαπτε περαιτέρω την ώρα της μάχης κατά των πυρκαγιών, αποφάσισε τελικά να μην κάνει δεκτή την παραίτησή του.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Στο μεσοδιάστημα είχε ξεκινήσει ήδη και η πολιτική εκμετάλλευση του γεγονότος, με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να εκδίδει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως μόλις την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος με ανάρτησή του διαβεβαίωνε ότι η χώρα έχει διαθέσιμα 74 εναέρια μέσα πυρόσβεσης εκ των οποίων τα 32 είναι ελικόπτερα, ανάμεσά τους και τα Σινούκ της Πολεμικής Αεροπορίας. «Σήμερα όμως, προσέθετε στην ανακοίνωση της Δευτέρας, παραιτήθηκε ο Διοικητής Αεροπορίας Στρατού για λόγους που σχετίζονται με τη διαχείριση των ελικοπτέρων Σινούκ στη μάχη με τις φωτιές. Άρα ο κ. Σκέρτσος ή γνώριζε ότι τα συγκεκριμένα ελικόπτερα δεν επιχειρούν και έλεγε συνειδητά ψέματα στον ελληνικό λαό ή δεν γνώριζε και έλεγε ψέματα για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο. Και στις δύο περιπτώσεις είναι επικίνδυνος και υπόλογος απέναντι στον ελληνικό λαό. Έτσι εξηγείται και η άρνηση της κυβέρνησης να απαντήσει στις καθημερινές ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τον ακριβή αριθμό όσων εναέριων μέσων επιχειρούν». Και κατέληγε: «Όπως φαίνεται το επιτελικό κράτος δεν κατάφερε να πείσει τους πυρόπληκτους πολίτες ότι δεν μπορούν να διακρίνουν αεροπλάνα και ελικόπτερα για «λόγους αεροναυπηγικής» και έχει αρχίσει να αναζητά πλέον αποδιοπομπαίους τράγους για να φορτώσει την πρωτοφανή καταστροφή».
Η αντίδραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας
Στην πραγματικότητα δηλαδή παραίτηση υπήρξε αλλά δεν έγινε δεκτή, τουλάχιστον επί του παρόντος, καθώς η κυβέρνηση δεν ήθελε να επωμιστεί ένα ακόμη μέτωπο κατηγοριών εναντίον της την ώρα που μαίνονταν οι φωτιές. Για το λόγο αυτό, αρκετές ώρες μετά την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωνε, απαντώντας εμμέσως και στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάζει, πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης σε κάθε εθνική δοκιμασία, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Προσωπικού, το οποίο εξασφαλίζει την ύψιστη επιχειρησιακή και λειτουργική επάρκεια των μέσων. Καλούμε λοιπόν όλους σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, να είναι προσεκτικοί και να μην αναφέρονται ακόμη και με επίσημες ανακοινώσεις, σε παραιτήσεις που δεν ισχύουν».