Εκτενή σχολιασμό της χθεσινής πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα αφιερώνουν στα σημερινά φύλλα τους οι περισσότερες από τις αυστριακές εφημερίδες, έχοντας τίτλους όπως «Δεν είναι φίλος του κεφαλαίου» (σ.σ. ο Αλέξης Τσίπρας) η «Βίνερ Τσάιτουνγκ», «Τυχερό παιχνίδι στην Ελλάδα» («Βίρτσαφτσμπλατ»), «Αγωνία για την προεδρική εκλογή» («Κουρίρ»), «Ο Σαμαράς χάνει τον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής» («Ντερ Στάνταρντ»), «Προεδρικό αξίωμα: Ο Δήμας χάνει σαφώς την πλειοψηφία» («Ντι Πρέσε»).
Εκτενέστερο και χαρακτηριστικότερο είναι το σχόλιο – ανάλυση της «Βίνερ Τσάιτουνγκ», η οποία θεωρεί «απίθανο» να συγκεντρώσει η κυβερνητική πλευρά, με τους 155 βουλευτές της, στο δεύτερο γύρο στις 23 Δεκεμβρίου, την απαραίτητη πλειοψηφία δύο τρίτων των 300 μελών της ελληνικής Βουλής για τον κυβερνητικό υποψήφιο Σταύρο Δήμα, ο οποίος στην τρίτη ψηφοφορία στις 29 του μήνα θα χρειάζεται μόνον 180 ψήφους, που, αν δεν επιτευχθούν, θα διαλυθεί η Βουλή και θα προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Οι πιθανότητες επιτυχίας σε αυτές δεν είναι άσχημες για τον 40χρονο αρχηγό του «άκρα αριστερού» κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, το «μπαμπούλα» των χρηματαγορών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος, ήδη, στις εκλογές του 2012 πλησίασε στην εξουσία, ενώ στις Ευρωεκλογές βρέθηκε στην πρώτη θέση και θα μπορούσε στην πραγματικότητα να κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, σημειώνει η εφημερίδα.
Στη συνέχεια επισημαίνει πως από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά υπήρξε επίσπευση της εκλογής προέδρου κατά δύο μήνες για να τερματιστεί η πολιτική ανασφάλεια στην «υπερχρεωμένη» χώρα, η οποία βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό ήδη από τον Οκτώβριο και τα τελευταία χρόνια είναι αντιμέτωπη με «κολοσσιαίο» πρόγραμμα λιτότητας και μέτρα που θυμίζουν την κατάσταση στην Αυστρία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σύμφωνα με τη «Βίνερ Τσάιτουνγκ», τα ερωτήματα που τίθενται είναι: αν με τον κ. Τσίπρα απειλείται η Ευρώπη από έναν Έλληνα Τσε Γκεβάρα, αν μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εφάρμοζε τη διακηρυγμένη έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ, αν ο κ. Τσίπρας θα τηρήσει πραγματικά τις υποσχέσεις του για μια μονομερή διαγραφή του υπόλοιπου χρέους της Ελλάδας και αν η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, όπως έχει προειδοποιήσει ο κ. Σαμαράς, ενώ στον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι θα αναληφθεί ένας αγώνας κατά της υπαγορευμένης λιτότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν ποια θα είναι η τελική έκβαση.
Ωστόσο, όπως παρατηρεί η εφημερίδα, όσο περισσότερο ρεαλιστική γίνεται μια ενδεχόμενη ανάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μετριοπαθέστερη είναι η στάση του, όπως για παράδειγμα, όταν τονίζει ότι θέλει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ή διαβεβαιώνοντας τους δανειστές πως δεν σχεδιάζονται μονομερή μέτρα και πως προτίθεται να διαπραγματευτεί με τους διεθνείς δανειστές για να εξασφαλίσει καλύτερους όρους για την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, συμπληρώνει, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει «ακριβές υποσχέσεις», για τόνωση των δημοσίων επενδύσεων, για διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων, για αύξηση μισθών και συντάξεων, για ρύθμιση των χρηματαγορών, κάτι που, όπως λένε από το κόμμα, έχει ανησυχήσει τους πλούσιους, τις ελίτ που θα χάσουν τα προνόμια τους.
Όπως επισημαίνει η «Βίνερ Τσάιτουνγκ», αυτά, για κάποιους, ακούγονται απειλητικά και ως εκ τούτου έχει υπάρξει ανάλογη αντίδραση από τις αγορές και τους ισχυρούς της Ευρώπης, που προειδοποιούν τους Έλληνες για «επικίνδυνες αποφάσεις», όπως ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, ωστόσο, εξαιτίας της πραγματικότητας που βιώνουν οι Έλληνες, ο «μπαμπούλας» ΣΥΡΙΖΑ δεν προκαλεί πλέον τους φόβους που κάποιοι ισχυρίζονται.
Καταλήγοντας το σχόλιο – ανάλυση της εφημερίδας, σημειώνει πως δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι ακριβώς τα ίδια τα κόμματα που τώρα βρίσκονται στην κυβέρνηση ήταν εκείνα τα οποία οδήγησαν την Ελλάδα στην «καταστροφή», ωστόσο η πλειονότητα των Ελλήνων απορρίπτει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, καθώς παραμένει αναπάντητο το ερώτημα για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από ενδεχόμενη εκλογική νίκη του, θα συγκεντρώσει πλειοψηφία για να κυβερνήσει.
Στο δικό της σχόλιο η εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» παρατηρεί πως η «ήττα» για τον κυβερνητικό υποψήφιο στον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής ήταν αναμενόμενη, αλλά υπήρξε σαφέστερη από ό,τι υπολόγιζαν στον κυβερνητικό συνασπισμό και πως αν είχαν συγκεντρωθεί 165 έως 170 ψήφοι, θα ήταν μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση στον τρίτο και αποφασιστικό γύρο στις 29 Δεκεμβρίου θα μπορέσει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 180 ψήφους και να αποτρέψει πρόωρες εκλογές.
Προσθέτει δε ως «πιθανόν» να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πριν από τον τελευταίο γύρο, έναν νέο ανεξάρτητο υποψήφιο που θα καθιστούσε δυνατή την υπερψήφισή του από τους βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι δεν ψήφισαν το Σταύρο Δήμα, ωστόσο επικριτές του κ. Σαμαρά επισημαίνουν πως αυτό θα έπρεπε να το είχε κάνει από την αρχή, όπως συνέβη με το συντηρητικό πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, όταν το 2005 είχε προτείνει ως υποψήφιο το σοσιαλιστή Κάρολο Παπούλια.
Στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Τυχερό παιχνίδι στην Ελλάδα», η οικονομική εφημερίδα «Βίρτσαφτσμπλατ» σημειώνει πως με την επίσπευση της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα που άρχισε με τη χθεσινή πρώτη ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός «τα έπαιξε όλα για όλα» καθώς, εάν πετύχει την εκλογή ενός υποψηφίου μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, κερδίζει χρόνο έως το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας τον Ιούνιο 2016 για να περάσει στους ψηφοφόρους τις μεταρρυθμίσεις του.
Αν δεν το πετύχει, σημειώνει η εφημερίδα, θα ακολουθήσουν τον Ιανουάριο πρόωρες εκλογές, που, με αρκετή σιγουριά, θα φέρουν μια αριστερή κυβέρνηση, υπό το «αριστερολαϊκιστικό» κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όχι μόνον αρνείται να συνεχίσει τη μέχρι τώρα πολιτική λιτότητας, που αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά θέλει μάλιστα να ακυρώσει σημαντικό μέρος αυτών που έχουν εξοικονομηθεί έως τώρα, και, καθώς μετά από κάτι τέτοιο δεν θα υπάρχει ούτε βοήθεια, ούτε χρήματα από τις αγορές, αυτό θα σήμαινε ούτε λίγο ούτε πολύ την κρατική χρεοκοπία.
Η «Βίρτσαφτσμπλατ» τονίζει πως με την προειδοποίηση από μια τέτοια «υπερκαταστροφή» αναζητεί ο Αντώνης Σαμαράς υποστηρικτές στη Βουλή, όπου μετά τους 200 που χρειάζεται στις δύο πρώτες ψηφοφορίες πρέπει να βρει στην τρίτη τους 180, τη στιγμή που η κυβέρνησή του διαθέτει μόνον 155.
Οι εναλλακτικές επιλογές που ο ίδιος είχε σε αυτό το «τυχερό παιχνίδι» δεν ήταν και οι καλύτερες, αφού δεν απέδωσε ο αρχικός υπολογισμός του να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ μέχρι την προγραμματισμένη για το Φεβρουάριο προεδρική εκλογή και να μπορέσει να έχει χρηματοδότηση μέσω των αγορών και να είναι κατόπιν αρκετά αισιόδοξος για πρόωρες εκλογές, που για τους λόγους αυτούς δεν θα επεδίωκε η αντιπολίτευση.
Η εφημερίδα καταλήγει πως εκείνο που βοηθάει ίσως αυτή τη στιγμή τον πρωθυπουργό είναι ο πρόσφατα ψηφισθείς προϋπολογισμός του 2015, ο πρώτος εδώ και δεκαετίες που δεν εμφανίζει έλλειμμα, έστω και αν σχεδόν κανείς δεν πιστεύει πως αυτός θα τηρηθεί.