«Προφανώς, στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ή υπάρχουν συναινέσεις, όπως ζητάει το Σύνταγμα για την προεδρική εκλογή και ελλείπουν για πολιτικούς λόγους, ή η λύση είναι εκλογές. Και σπεύδω να πω ότι οι εκλογές είναι μία ομαλή διαδικασία. Δεν πρέπει ούτε να τις φοβόμαστε ούτε να τις δαιμονοποιούμε. Είναι το τελευταίο καταφύγιο της Δημοκρατίας επί αδιεξόδων» δήλωσε στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρήστος Μαχαίρας.
«Η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε πριν από δύο μήνες ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η οργανωτική και πολιτική της αυτοτέλεια. Αυτό σημαίνει ότι την όποια εκλογική τακτική επιλέξουμε, θα την προσδιορίσουμε μετά το πέρας και της τρίτης ψηφοφορίας, όπου θα υπάρχει ή δεν θα υπάρχει η εκλογική προοπτική, αλλά θα την προσδιορίσουμε με όρους πολιτικής αυτονομίας. Δεν υπάρχει περίπτωση η ΔΗΜΑΡ να διαχυθεί σε άλλο κόμμα ούτε να διαλυθεί» πρόσθεσε.
Ο κ. Μαχαίρας εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματος με προτάσεις για κυβέρνηση εθνικού σκοπού σημειώνοντας: «Δεν συμφωνούμε με την κυβέρνηση εθνικού σκοπού. Η χώρα δεν χρειάζεται τρόπο να συντηρηθούν οι πολιτικές που ασκούνται. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Χρειάζεται μία νέα προοδευτική κυβέρνηση».
Για τη δήλωση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ ανέφερε: «Κινδυνεύουμε αυτήν τη στιγμή να εγκλωβίσουμε τον πολιτικό διάλογο σε μία ατμόσφαιρα ακραία και κινδυνολογική, όπου ό,τι επιχειρείται να γίνει θα είναι υπό τη δαμόκλειο σπάθη άλλοτε του Grexit και άλλοτε δεν ξέρω ποιών φοβερών και τρομερών εξελίξεων. Θα πρέπει, λοιπόν, να διακρίνουμε τι εντάσσεται στην έννοια της κινδυνολογίας και τι συνιστά πραγματικό κίνδυνο».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ σε κυβερνητικό σχήμα ο κ. Μαχαίρας απάντησε ότι «η ΔΗΜΑΡ ομόφωνα αποφάσισε ότι η χώρα έχει ανάγκη μία προοδευτική διακυβέρνηση και σ’ αυτή την προοδευτική διακυβέρνηση ορίζουμε με σαφήνεια ποιοι θεωρούμε ότι μπορούν να συμβάλουν. Αυτοί είναι οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς -δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ- οι δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας και οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Σ’ αυτόν τον κύκλο, με όποιον τρόπο μπορεί να συμβάλει η ΔΗΜΑΡ, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου με προγραμματικές συμπτώσεις και όχι συμφωνίες κορυφής ή παζάρια να μπορέσει να επιτευχθεί μία τέτοια λύση και κατεύθυνση».