«Για την Αστυνομία η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, όπως και κάθε μορφής εγκλήματος αποτελεί προτεραιότητα. Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκπονεί δημόσια στρατηγική για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Η στρατηγική είναι η δέσμευση μας για μηδενική ανοχή στη χειρότερη μορφή εγκλήματος, σε αυτή που ανάγει τον άνθρωπο σε αντικείμενο εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος». Αυτά τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την παρουσίαση της «Στρατηγικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων 2021-2025».
Αναλυτικά όλη η ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη:
«Η εμπορία ανθρώπων είναι η ντροπή των κοινωνιών μας, είναι η παρακμή του πολιτισμού μας. Σε καμία ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή στην ανθρώπινη εκμετάλλευση, στην εμπορία ανθρώπων, σε όλες τις μορφές της.
Είναι η σύγχρονη μορφή δουλειάς, για αυτό και πρέπει να είμαστε όλοι απέναντί της.
Ξεκάθαρα και να μην μείνουμε, στις διακηρύξεις, η εμπορία ανθρώπων αντιμετωπίζεται με δράσεις. Με συλλογική δράση, γιατί είναι μία περίπλοκη μορφή εγκλήματος που θέλει τη συστράτευση όλων μας.
Δεν πρέπει να αφήσουμε τα θύματα μόνα τους.
Η αλυσίδα της εμπορίας θα σπάσει μόνο αν εντοπίσουμε έγκαιρα και προστατεύσουμε τα θύματα.
Η καταπολέμηση της εμπορίας είναι μία ξεκάθαρα θυματοκεντρική διαδικασία. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο ΟΗΕ έχει αφιερώσει τη σημερινή παγκόσμια ημέρα στα θύματα, στις φωνές τους, που μας δείχνουν το δρόμο.
Οφείλουμε με κάθε τρόπο να δυναμώνουμε τη φωνή των θυμάτων. Οι φριχτές εμπειρίες και τα τραύματά τους να γίνουν η βάση των πολιτικών και των επιχειρήσεων μας.
Δυστυχώς, παγκοσμίως, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις δευτερογενούς θυματοποίησης ή επαναθυματοποίησης.
Δεν αρκεί λοιπόν να απελευθερώσουμε τα θύματα. Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους. Να τα υποστηρίξουμε, να τα βοηθήσουμε να ενταχτούν στην κοινωνία μας.
Η δημοκρατική λειτουργία έχει στην καρδιά της την υποστήριξη των θυμάτων.
Η φωνή των θυμάτων είναι όμως σημαντική και για έναν ακόμη λόγο. Είναι το ηχηρότερο μήνυμα στη διαδικασία ευαισθητοποίησης της κοινωνίας μας.
Οι εμπειρίες των θυμάτων πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο μίας ολοκληρωμένης πολιτικής καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων.
Τους το χρωστάμε.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Για αυτό το λόγο παρουσιάσαμε χθες την πρώτη ειδική Στρατηγική του Υπουργείου για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Είναι η πολιτική μας δέσμευση για τα επόμενα πέντε χρόνια για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτής της διεθνικής μορφής εγκλήματος.
Η Στρατηγική είναι εναρμονισμένη με τις αρχές και τις προβλέψεις της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων η οποία δημοσιεύτηκε στα τέλη Απρίλιου και με την εκτίμηση απειλής της Europol για την εξέλιξη του φαινομένου.
Έχουμε έξι βασικούς στόχους:
τον καλύτερο συντονισμό και την ενίσχυση της επιχειρησιακής ανταπόκρισης της Ελληνικής Αστυνομίας για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.
Την έγκαιρη αναγνώριση και προστασία των θυμάτων, με έμφαση στην αποτροπή της δευτερογενούς θυματοποίησης, την προστασία των ανηλίκων και κυρίως αυτών που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων και την προστασία των ευάλωτων ομάδων από την πιθανή θυματοποίησή τους.
Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των οργανωμένων κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων.
Την ενδυνάμωση της δι- υπηρεσιακής συνεργασίας.
Την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται διεθνικές εγκληματικές ομάδες.
Δίνουμε μεγάλη σημασία στην μάχη για την καταπολέμηση της εμπορίας στο διαδίκτυο. Η εμπορία ανθρώπων, όπως και γενικότερα το οργανωμένο έγκλημα εξελίσσεται γρήγορα και προσαρμόζεται στα δεδομένα της εποχής μας. Για αυτό το λόγο είναι πάρα πολύ σημαντικό να εστιάσουμε στον τομέα του διαδικτύου. Τόσο για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα θύματα μέσω της δραστηριότητας των εγκληματιών που είναι όλο και εντονότερη στο διαδίκτυο, όσο και για να ευαισθητοποιήσουμε και τους πολίτες.
Κυρίες και κύριοι,
θα ολοκληρώσω με μία αναφορά σε μία ακόμη σημαντική κατηγορία ανθρώπων. Στους ευάλωτους.
Σε όλους αυτούς που μπορούν ευκολότερα να θυματοποιηθούν.
Στους ανήλικους, στους ανθρώπους με ειδικές δυνατότητες, στους μετανάστες, στους ανθρώπους που αναζητούν εναγωνίως ένα καλύτερο μέλλον Τους ανθρώπους που στοχεύουν τα δίκτυα των διακινητών.
Πρέπει να δουλέψουμε με τις ευάλωτες ομάδες και ανθρώπους. Να αναγνωρίσουμε έγκαιρα την εαυλωτότητά τους και να τους προστατεύσουμε.
Σε αυτή την προσπάθεια δεν αρκεί η Αστυνομία από μόνη της. Θέλουμε τη βοήθεια και τη στήριξη των φορέων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά κυρίως των πολιτών. Αν δούμε ένα πιθανό θύμα πρέπει να απευθυνθούμε στις αρχές, μόνο έτσι θα βγάλουμε τα θύματα από τον φαύλο κύκλο της εκμετάλλευσης.
Αυτό το μήνυμα δίνουμε όλοι μαζί οι συναρμόδιοι Υπουργοί σήμερα.
Η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων είναι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.
Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τον Ηρακλή Μοσκώφ, τον Εθνικό Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων και τον μεγάλο σύμμαχο της Αστυνομίας σε αυτή την ιερή μάχη κατά της εκμετάλλευσης.
Ας γίνουμε, λοιπόν, όλοι μαζί, μία αλυσίδα για να φέρουμε ξανά πίσω στην κοινωνία τα θύματα και να οδηγήσουμε τους εγκληματίες στη δικαιοσύνη».
«Ο αγώνας για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι συνεχής»
Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων:
«Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (trafficking) υπενθυμίζει σε όλους μας ότι ο αγώνας για την προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι συνεχής και αμείωτος.
Ταυτόχρονα αποτελεί ευκαιρία ανάληψης επιπλέον δράσεων που στόχο έχουν την πληρέστερη ενημέρωση της κοινής γνώμης, αλλά και την περαιτέρω κινητοποίηση και διάθεση των αναγκαίων πόρων στην κατεύθυνση υλοποίησης πιο ολοκληρωμένων πρωτοβουλιών για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων.
Αναμφίβολα, η Ημέρα αυτή αποτελεί μια στιγμή αφύπνισης όλων μας για την καταπολέμηση μιας εγκληματικής δραστηριότητας που πλήττει τον πυρήνα της αξιοπρέπειας του θύματος, προκαλώντας ταυτόχρονα αλληλουχία βαριών συνεπειών στον κοινωνικό ιστό.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων έχει ιδιαίτερο συμβολισμό καθότι θέτει στο επίκεντρο τα θύματα του trafficking.
Στοχεύει στην ανάδειξη της σπουδαιότητας να αφουγκραστούμε όλοι μας και να μάθουμε από τους επιζώντες.
Έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, διότι καταδεικνύει τον ξεχωριστό ρόλο των θυμάτων στην καθοδήγηση ανάπτυξης εκείνων των πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αποτροπή της συγκεκριμένης μορφής εγκλήματος, στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αναγνώριση των θυμάτων καθώς επίσης και στην ουσιαστική στήριξή τους κατά τη διάρκεια της μακράς και πολυεπίπεδης αποκατάστασής τους.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η υγειονομική απειλή του κορονοϊού, που αγγίζει σήμερα όλη την ανθρωπότητα, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες που δυνητικά να οδηγήσουν σε έξαρση της εγκληματικής αυτής δραστηριότητας, ως απόρροια των ήδη υφιστάμενων ανισοτήτων που παρατηρούνται σε παγκόσμια κλίμακα.
Η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας και η διείσδυση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην καθημερινότητα των πολιτών συνιστούν μία ακόμη σημαντική παράμετρο που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού. Αφενός αποτελούν συχνά εργαλείο στα χέρια των δικτύων εμπορίας ανθρώπων για την προσέλκυση θυμάτων αλλά και την διακίνηση των προϊόντων των εγκληματικών τους δραστηριοτήτων. Αφετέρου όμως, αναδεικνύονται και ως χρήσιμα μέσα για τις Αρχές Επιβολής του Νόμου στη διερεύνηση των υποθέσεων αλλά και για την Πολιτεία ευρύτερα, στις προσπάθειες που καταβάλλει για την ευαισθητοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών και την πολυδιάστατη στήριξη των θυμάτων του trafficking.
Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια δεν επιτρέπουν καμία ολιγωρία.
Οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν κυρίαρχο στόχο αυτών των δικτύων, καθώς συνιστούν το 46% του συνόλου των καταγεγραμμένων θυμάτων trafficking, ενώ ανησυχητικά υψηλό ποσοστό καταγράφουν και οι υποθέσεις νεαρών κοριτσιών που συνιστούν το 19% του συνόλου αυτού. Άκρως επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει και ο αριθμός των παιδιών που πέφτουν θύματα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την τελευταία δεκαπενταετία το ποσοστό των παιδιών θυμάτων τριπλασιάστηκε ενώ αυτό των νεαρών αγοριών πενταπλασιάστηκε.
Το νομικό πλαίσιο που διαθέτει η Χώρα μας για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων έχει ενσωματώσει τα αντίστοιχα διεθνή και ευρωπαϊκά κείμενα και οδηγίες, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο όλα τα αναγκαία εργαλεία στις Αρχές επιβολής του Νόμου και στην Ελληνική Δικαιοσύνη να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων.
Ωστόσο, η επιτυχής αντιμετώπιση του ζητήματος προϋποθέτει την στενή και πολυεπίπεδη συνεργασία όλων μας.
Πολιτεία και Κοινωνία των Πολιτών ας συμβάλλουμε λοιπόν με όλες μας τις δυνάμεις στη δημιουργία μιας αντίληψης καθολικής αποδοκιμασίας για προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχονται από αυτά τα εγκληματικά δίκτυα.
Ας ενωθούμε ακόμη περισσότερο στην κατεύθυνση ουσιαστικής στήριξης των θυμάτων των δικτύων Εμπορίας Ανθρώπων με τρόπο τέτοιο που θα διαφυλάττει την αξιοπρέπεια, τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και θα εξασφαλίζει τις αναγκαίες συνθήκες να ατενίσουν και πάλι το μέλλον τους με αισιοδοξία.
Ταυτόχρονα αποτελεί ευκαιρία ανάληψης επιπλέον δράσεων που στόχο έχουν την πληρέστερη ενημέρωση της κοινής γνώμης, αλλά και την περαιτέρω κινητοποίηση και διάθεση των αναγκαίων πόρων στην κατεύθυνση υλοποίησης πιο ολοκληρωμένων πρωτοβουλιών για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων.
Αναμφίβολα, η Ημέρα αυτή αποτελεί μια στιγμή αφύπνισης όλων μας για την καταπολέμηση μιας εγκληματικής δραστηριότητας που πλήττει τον πυρήνα της αξιοπρέπειας του θύματος, προκαλώντας ταυτόχρονα αλληλουχία βαριών συνεπειών στον κοινωνικό ιστό.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων έχει ιδιαίτερο συμβολισμό καθότι θέτει στο επίκεντρο τα θύματα του trafficking.
Στοχεύει στην ανάδειξη της σπουδαιότητας να αφουγκραστούμε όλοι μας και να μάθουμε από τους επιζώντες.
Έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, διότι καταδεικνύει τον ξεχωριστό ρόλο των θυμάτων στην καθοδήγηση ανάπτυξης εκείνων των πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αποτροπή της συγκεκριμένης μορφής εγκλήματος, στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αναγνώριση των θυμάτων καθώς επίσης και στην ουσιαστική στήριξή τους κατά τη διάρκεια της μακράς και πολυεπίπεδης αποκατάστασής τους.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η υγειονομική απειλή του κορονοϊού, που αγγίζει σήμερα όλη την ανθρωπότητα, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες που δυνητικά να οδηγήσουν σε έξαρση της εγκληματικής αυτής δραστηριότητας, ως απόρροια των ήδη υφιστάμενων ανισοτήτων που παρατηρούνται σε παγκόσμια κλίμακα.
Η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας και η διείσδυση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην καθημερινότητα των πολιτών συνιστούν μία ακόμη σημαντική παράμετρο που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού. Αφενός αποτελούν συχνά εργαλείο στα χέρια των δικτύων εμπορίας ανθρώπων για την προσέλκυση θυμάτων αλλά και την διακίνηση των προϊόντων των εγκληματικών τους δραστηριοτήτων. Αφετέρου όμως, αναδεικνύονται και ως χρήσιμα μέσα για τις Αρχές Επιβολής του Νόμου στη διερεύνηση των υποθέσεων αλλά και για την Πολιτεία ευρύτερα, στις προσπάθειες που καταβάλλει για την ευαισθητοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών και την πολυδιάστατη στήριξη των θυμάτων του trafficking.
Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια δεν επιτρέπουν καμία ολιγωρία.
Οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν κυρίαρχο στόχο αυτών των δικτύων, καθώς συνιστούν το 46% του συνόλου των καταγεγραμμένων θυμάτων trafficking, ενώ ανησυχητικά υψηλό ποσοστό καταγράφουν και οι υποθέσεις νεαρών κοριτσιών που συνιστούν το 19% του συνόλου αυτού. Άκρως επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει και ο αριθμός των παιδιών που πέφτουν θύματα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την τελευταία δεκαπενταετία το ποσοστό των παιδιών θυμάτων τριπλασιάστηκε ενώ αυτό των νεαρών αγοριών πενταπλασιάστηκε.
Το νομικό πλαίσιο που διαθέτει η Χώρα μας για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων έχει ενσωματώσει τα αντίστοιχα διεθνή και ευρωπαϊκά κείμενα και οδηγίες, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο όλα τα αναγκαία εργαλεία στις Αρχές επιβολής του Νόμου και στην Ελληνική Δικαιοσύνη να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων.
Ωστόσο, η επιτυχής αντιμετώπιση του ζητήματος προϋποθέτει την στενή και πολυεπίπεδη συνεργασία όλων μας.
Πολιτεία και Κοινωνία των Πολιτών ας συμβάλλουμε λοιπόν με όλες μας τις δυνάμεις στη δημιουργία μιας αντίληψης καθολικής αποδοκιμασίας για προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχονται από αυτά τα εγκληματικά δίκτυα.
Ας ενωθούμε ακόμη περισσότερο στην κατεύθυνση ουσιαστικής στήριξης των θυμάτων των δικτύων Εμπορίας Ανθρώπων με τρόπο τέτοιο που θα διαφυλάττει την αξιοπρέπεια, τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και θα εξασφαλίζει τις αναγκαίες συνθήκες να ατενίσουν και πάλι το μέλλον τους με αισιοδοξία».