Με τις ομιλίες βουλευτών και μελών της κυβέρνησης συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του Προϋπολογισμού. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις τοποθετήσεις των βουλευτών απέναντι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και το ενδεχόμενο επίσπευσης της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Ψηφίζω τον προϋπολογισμό και ζητώ από την κυβέρνηση, να επιμείνει στην άρνησή της να δεχθεί τις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας. Γιατί όπως μπήκαν στη χώρα μας με ημερομηνία λήξης, έτσι τώρα πρέπει να τους ανοίξουμε την πόρτα να φύγουν» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.
Ο κ. Βλάχος προειδοποίησε ότι προκαταβολικά μέτρα δεν θα περάσουν από τη Βουλή, αναφερόμενος στις απαιτήσεις της τρόικας να υπάρξουν μέτρα με βάση τις εκτιμήσεις της για το δημοσιονομικό κενό.
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει ότι η πολιτική των δανειστών, τους καθιστά από δανειστές τυράννους του λαού μιας ευρωπαϊκής χώρας. Να εξηγήσουμε ότι ο λαός αρνείται να γίνει μια φορά ακόμη πειραματόζωο. Σήμερα λοιπόν είναι επιβεβλημένο να πούμε όχι στις παράλογες απαιτήσεις της τρόικα. Οι λανθασμένες εκτιμήσεις τους, τους στερούν το δικαίωμα να επιμένουν και να ζητούν προκαταβολικά μέτρα περικοπών. Προκαταβολικά μέτρα δεν περνάνε και ας το πάρουν απόφαση» δήλωσε ο βουλευτής, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κάλεσε μη γίνει αφορμή νέων δεινών για τη χώρα και να αναλογιστεί πως οι εκλογές έχουν τον κίνδυνο διακοπής της χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου έδειξε την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για μέτρα, τα οποία δεν είχε ζητήσει η τρόικα τα προηγούμενα χρόνια και αναφέρθηκε στις οριζόντιες περικοπές και την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη.
Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στην απάντηση που δίνει σήμερα η κυβέρνηση προς την τρόικα με μέτρα για τον φόρο πολυτελείας, την χορήγηση του ΕΚΑΣ με εισοδηματικά κριτήρια και τον φόρο αλληλεγγύης. Ειδικά δε για το ΕΚΑΣ είπε ότι προτείνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, μέθοδος που δεν ακολουθήθηκε στην περίπτωση της ρύθμισης των 100 δόσεων. Ταυτόχρονα επέρριψε ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις πιέσεις που ασκούνται σήμερα στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η πολιτική αυτή είναι που κάνει τους δανειστές να μην μας εμπιστεύονται.
«Φταίμε και εμείς με τον αντιμνημονιακό οίστρο με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθούσε να ανταγωνιστεί τον ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε ο βουλευτής.