«Με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσίπρα, είχαμε μία πολύ ουσιαστική, ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα εθνικά θέματα σε κλίμα εθνικής συνεννόησης, άλλωστε σε θέματα αυτά πρέπει να υπάρχει αρραγές εσωτερικό μέτωπο γιατί διανύουμε μία περίοδο πολλαπλών κρίσεων και η Ελλάδα πρέπει να είναι πάντα ένα σημείο σταθερότητας. Έχουμε τον κατάλογο των εθνικών θεμάτων ανοικτό, πρέπει να φροντίζουμε για την αποκλιμάκωση της έντασης και την προστασία των εθνικών συμφερόντων. Για να το πετύχουμε αυτό, μέσα από μία διαρκή διαπραγμάτευση, πρέπει να έχουμε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι ‘Έλληνες μία συναντίληψη γύρω από τα θέματα αυτά και πιστεύω ότι η συνάντησή μου με τον κ. Τσίπρα βοήθησε προς την κατεύθυνση αυτή. Αντιλαμβανόμαστε πάρα πολύ καλά την αγωνία κάθε σπιτιού και κάθε επιχείρησης για την οικονομία, αλλά χωρίς εθνική ασφάλεια και χωρίς μία εξωτερική πολιτική, η οποία κρατάει τη χώρα ασφαλή και σταθερή, δεν πετυχαίνουμε το στόχο μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως «Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από τον υπουργό Εξωτερικών για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το κρίσιμο θέμα του Kυπριακού. Ξέρετε από θέσεις αρχής πάντοτε εκτιμούμε ότι τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να βρίσκονται έξω από το πλαίσιο της εσωτερικής αντιπαράθεσης.

Γνωρίζετε όλοι ότι υπάρχει μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πλευρά της Τουρκίας με το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός το οποίο συνοδεύεται από πολεμικά πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, εντός της Aποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Μία εξέλιξη η οποία πρέπει με κάθε τρόπο να καταστεί σαφές προς την τουρκική πλευρά ότι αποτελεί μείζονα πρόκληση και πρέπει να υπάρξει η απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, προκειμένου να οδηγηθούμε ξανά σε μία διαδικασία διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού.

Σε αυτό το πλαίσιο, είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ για λεπτούς χειρισμούς. Όπως αντιλαμβάνεστε πολλοί από αυτούς δεν μπορούν και δημόσια να γίνονται γνωστοί. Είχα την ευκαιρία και εγώ να καταθέσω τις δικές μας παρατηρήσεις και σκέψεις, διότι αυτή την ώρα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα προκειμένου η διεθνής κοινότητα να πιέσει την τουρκική πλευρά για να υπάρξει αποκλιμάκωση, να σταματήσει αυτή η προκλητική συμπεριφορά και βεβαίως να γίνει δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.
Επιπλέον είχα την ευκαιρία να καταθέσω τον προβληματισμό μου, όχι για την ουσία του εργαλείου διαλόγου. Όπως ξέρετε εμείς είμαστε υπέρ της προσέγγισης του διαλόγου, μόνο μέσα από τον διάλογο λύνονται οι διαφορές. Όχι λοιπόν για την ουσία του εργαλείου που είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά τον προβληματισμό μου για τη χρονική συγκυρία στην οποία αυτό θα διεξαχθεί, δεδομένης δηλαδή της προκλητικής παραβίασης του διεθνούς δικαίου από την τουρκική πλευρά.

Έχω την αίσθηση ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Και πιστεύω ότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις, δημιουργικά και να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι σύνθετα και νομίζω αξίζουν τον κόπο να τα συζητάει κανείς με άνεση χρόνου»