Έντονο παρασκήνιο και περίσσια… πολιτική τακτική κρύβεται πίσω από το σημερινό ραντεβού του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα περάσει την πύλη του υπουργείου Εξωτερικών για να συναντηθεί με τον υπουργό. Και από τις δύο πλευρές η επίσημη ενημέρωση είναι ότι στην ατζέντα της συνάντησης θα τεθούν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής καθώς και θα υπάρξει ενημέρωση από τον κ. Βενιζέλο για τις διεθνείς επαφές με βασικό μενού το Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ.

Ωστόσο δεν διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι η συνάντηση των δύο πλευρών έρχεται σε μία στιγμή που οι τόνοι έχουν ανέβει κατακόρυφα, με την Κουμουνδούρου να έχει απευθύνει τα βέλη της απευθείας στον κ. Βενιζέλο. Η τελευταία μάλιστα φορά ήταν όταν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσαν βέτο στην παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου σε ενδεχόμενη συνάντηση Σαμαρά – Τσίπρα, όπως διακινούνταν στο σχετικό σενάριο πριν από δύο εβδομάδες.

Ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι στο τραπέζι των δύο ανδρών θα πέσουν όλα τα ζητήματα. Μάλιστα από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα σημειώνεται ότι μέσω του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να στείλει τα όποια μηνύματά του και ο Αντώνης Σαμαράς.

Από την πλευρά της Κουμουνδούρου δεν τίθεται κανένα θέμα στη λογική της «εθνικής συνεννόησης» στα ζητήματα κεντρικής πολιτικής, όπως το χρέος και οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Πέραν της ενημέρωσης για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και τις εξελίξεις στην Κύπρο, ένα θέμα για το οποίο επιδιώκει να δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία η Κουμουνδούρου, ώστε να δηλώσει παρούσα σε ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος, με τη σημερινή συνάντηση αποκαθίστανται επί της αρχής οι δίαυλοι επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ήταν παντελώς ανύπαρκτοι.

Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου εκλαμβάνουν τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ως πολιτική ντρίμπλα από την πλευρά Βενιζέλου, καθώς επιχειρεί πιστό στην τακτική του Μαξίμου να βάλει στο κάδρο δίπλα στους Σαμαρά και Βενιζέλο τον Αλέξη Τσίπρα, σε ένα παιχνίδι επικοινωνιακής πολιτικής για την ανακοπή της δυναμικής του.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τον Ευάγγελο Βενιζέλο εκ νέου τη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ διαρρέεται ότι ο κ. Βενιζέλος θα θέσει επί τάπητος το ενδεχόμενο για μία συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και εκλογές σε εύθετο χρόνο. Κάτι τέτοιο βέβαια ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέστησε σαφές τόσο από τη Λαμία, όσο και από τα Γιάννενα ότι είναι εκτός της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ.