Στον πυρετό της προεδρικής εκλογής εξελίσσεται η μετωπική σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με τον κυβερνητικό συνασπισμό. Την ώρα που από την Κουμουνδούρου έχουν ανοιχτά όλα τα μεγάλα μέτωπα με στόχο την πλήρη αποδόμηση των κυβερνητικών επιχειρημάτων και της «αφήγησης» της εξόδου από το μνημόνιο, το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα μετρά τα κουκιά για τους απαιτούμενους 120 βουλευτές που θα σημάνουν την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η συγκέντρωση των 180 βουλευτών από το Μαξίμου παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, την ώρα που η κυβέρνηση, όπως σημειώνουν από το ΣΥΡΙΖΑ, βαδίζει σταθερά από το ένα φιάσκο στο άλλο, με τελευταίο αυτό της εξαίρεσης του ΕΝΦΙΑ από την πολυδιαφημισμένη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα έχουν υπάρξει κάποια σημάδια που έχουν χτυπήσει «καμπανάκια» στην Κουμουνδούρου.

Μόνο τυχαίες δεν μπορεί εξάλλου να θεωρηθούν, τόσο η δήλωση του Μανώλη Γλέζου ότι «δεν αποκλείεται η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας», όσο και το αινιγματικό και γεμάτο αιχμές για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σχόλιο επ’ αυτής από τον Δημήτρη Τσουκαλά, ότι «η ανθρωπογεωγραφία, όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι από τους ανθρώπους που ξέρω ήδη, φαίνεται ότι δεν μπορεί να βγει. Αλλά, επειδή έχω ζήσει άλλες εποχές, γιατί είμαι αρκετά μεγάλος, κρατάω μικρό καλάθι πάντα. Δεν ξέρεις τι θα γίνει. Κι επειδή η νύχτα συνήθως είναι αυτό που λέμε… δεν ξέρουμε τι θα βγει».

Από τη μία πλευρά στην Κουμουνδούρου βλέπουν τα αλλεπάλληλα τετ α τετ βουλευτών κυρίως από τη δεξαμενή των Ανεξάρτητων Βουλευτών με σημαίνοντα στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, τα οποία μάλιστα έχουν επισημανθεί τις τελευταίες ημέρες ως παραπολιτικά σχόλια μέσω της Αυγής.

Στο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπουν» να έχουν δημιουργηθεί τρεις ομάδες στις τάξεις των 28 ανεξάρτητων βουλευτών. Αυτοί που φέρονται να έχουν αποφασίσει το «ναι» στην πρόταση του Μαξίμου για Πρόεδρο, αυτοί που θα την καταψηφίσουν και ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας με την «πολύφερτη νύφη», όπως χαρακτήρισε το ΣΥΡΙΖΑ ο εκπρόσωπος Τύπου, Πάνος Σκουρλέτης και αυτοί οι οποίοι ακόμα δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους και περιμένουν τις εξελίξεις για να αποφασίσουν. Κατά την εκτίμηση κορυφαίου στελέχους πάντως, ακόμα και αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τις δύο από τις τρεις ομάδες των ανεξαρτήτων βουλευτών, «τα κουκιά δύσκολα βγαίνουν για την κυβέρνηση».

Από την άλλη, στο κόμμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το άνοιγμα που πραγματοποιεί εδώ και καιρό ο πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας, το οποίο αν μη τι άλλο διασαλεύει τις εσωκομματικές ισορροπίες. Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα των ευρύτερων συμμαχιών στην Αριστερή Πλατφόρμα μέσω της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα την περασμένη Τετάρτη, επιστρατεύοντας τον Λένιν για την «ανάγκη συμπόρευση με ασταθείς συμμάχους που ίσως δεν αντέξουν ως το τέλος».

Την ίδια ώρα ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς προχθές έκλεισε οριστικά την πόρτα συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ σε όσους ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας. Με αυτόν τον τρόπο όμως, όπως σημειώνουν κύκλοι της Κουμουνδούρου, έμεινε ανοιχτή η πόρτα για συνεργασίες με ανθρώπους που έχουν ψηφίσει τα μνημόνια και προέρχονται από το χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς και της σοδιαλδημοκρατίας, με το δεύτερο να συνεχίζει να προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις και εκτός της Αριστερής Πλατφόρμας. Πάντως, η επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής, είναι ότι η καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποτελεί αναγκαία, αλλά όχι και ικανή συνθήκη για συνεργασίες.

Ενδεικτική των προσεκτικών κινήσεων που έχουν επιδείξει στο ΣΥΡΙΖΑ στις συνεργασίες με πολιτικό προσωπικό προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ είναι η στάση που έχει τηρήσει απέναντι στη Λούκα Κατσέλη και την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, οι οποίες έχουν γειτνιάσει στην Κουμουνδούρου αλλά δεν έχουν προχωρήσει σε προσχώρηση.

Το θέμα πάντως αναμένεται να διευκρινιστεί περαιτέρω από τις 13 περιφερειακές προγραμματικές συνδιασκέψεις που θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και στις οποίες θα υπάρξει διάλογος με δυνάμεις από την εξωκοινοβουλευτική αριστεράς, τη ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ, δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, αλλά όχι από το Ποτάμι, στο οποίο κορυφαίοι βουλευτές εξαπολύουν καθημερινά επιθέσεις.