«Έχουμε και εμείς κανόνες εμπλοκής εγκεκριμένες από τον πρωθυπουργό και από το Υπουργικό Συμβούλιο όχι μόνον στο Αιγαίο, αλλά και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Θα ήταν έκπληξη για μας εάν οι Τούρκοι δεν είχαν έως τώρα και αυτοί τέτοιους κανόνες».
Τη δήλωση αυτή έκανε στο «Βήμα», ανώτατη στρατιωτικής πηγή, ως απάντηση στον Τούρκο αρχηγό Ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου, που δήλωσε, την Κυριακή μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφων ότι η Άγκυρα καθορίζει κανόνες εμπλοκής για την Ανατολική Μεσόγειο.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα δεν θέλησαν να σχολιάσουν τη δήλωση του Τούρκου ναύαρχου, θεωρώντας την ως «άνευ περιεχομένου».
Όσον αφορά την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων η ίδια ανωτάτη στρατιωτική πηγή ξεκαθάρισε ότι τα γενικά επιτελεία δεν προτίθενται να πάρουν αυξημένα μέτρα.
Πάντως οι επιτελείς στην Αθήνα δεν αποδίδουν και τόση σημασία στις δηλώσεις του Τούρκου ναυάρχου, οι οποίες έγιναν μετά από την ερώτηση τι θα κάνει εάν τα πλοία που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ (δηλαδή το Μπαρμπαρός, δύο φρεγάτες και ένα υποβρύχιο) δεχθούν επιθέσεις από ελληνικά ή ισραηλινά πολεμικά.
Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται στο ότι η Αγκυρα επιχειρεί για άλλη μία φορά να στήσει σκηνικό… Ιμίων, (τότε που ζήτησε να κατέβουν όλες οι σημαίες) με την απαίτησή της για καθολικό πάγωμα ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, ως αντάλλαγμα να αποσύρει το Μπαρμπαρός από τα θαλάσσια οικόπεδα της Μεγαλονήσου.
Και τούτο γίνεται μετά το κοινόν ανακοινωθέν Ελλάδος- Κύπρου- Αιγύπτου που την καλεί να απέχει από κάθε ενέργεια εντός της κυπριακής ΑΟΖ, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να σταματήσει τις σεισμογραφικές έρευνες που διεξάγει στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου. Η Αθήνα και η Λευκωσία περίμεναν κάποια τουρκική αντίδραση και απορρίπτουν χωρίς καν να τη συζητήσουν την πρόταση για καθολικό πάγωμα των ερευνών στην ΑΟΖ Κύπρου.