Κατακόρυφα ανεβαίνει πλέον το θερμόμετρο στο ανατολικό Αιγαίο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή. Από την πλευρά της η Άγκυρα στη Διακήρυξη του Καΐρου, που υπογράφηκε από Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο και προβλέπει την επιτάχυνση της οριοθέτησης των ΑΟΖ των συμβαλλόμενων κρατών, απαντά με στρατιωτικούς όρους και αλλαγή των «κανόνων εμπλοκής».
Η ανακοίνωση της αλλαγής των κανόνων εμπλοκής από την πλευρά της Τουρκίας δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς στην ελληνική κυβέρνηση ανέμεναν,όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, μία τέτοια αντίδραση.
Μάλιστα, ερμηνεύοντας την αλλαγή των κανόνων εμπλοκής, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιχειρούν να «ηρεμήσουν» τα πνεύματα, κάνοντας λόγο για αναγκαστική κίνηση Νταβούτογλου με αποδέκτες κυρίως το εσωτερικό της χώρας. Με αυτή την κίνηση στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η τουρκική κυβέρνηση, η οποία με τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς που έχουν δημιουργηθεί παραμένει διεθνώς απομονωμένη τόσο από τα ανατολικά με το Κουρδικό και το Ισλαμικό Κράτος σε πλήρη εξέλιξη, όσο και δυτικά με τη συμμαχία Αθήνας – Λευκωσίας – Καΐρου, επιχειρεί να διασκεδάσει της εντυπώσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Ωστόσο, από την ελληνική πλευρά, δεδομένων των σχεδιασμών που οδήγησαν στη διακήρυξη του Καΐρου, η οποία επιτείνει την απομόνωση της Άγκυρας, δεν έχει αποκλειστεί το απευκταίο σενάριο πολεμικής κίνησης από την Τουρκία, με το στήσιμο σκηνικού Ιμίων. Για αυτό το λόγο άπαντες τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο τελούν σε καθεστώς πλήρους ετοιμότητας, εκτιμώντας βέβαια ότι κάτι τέτοιο θα δυσχέραινε έτι περαιτέρω τη θέση της Τουρκίας, γεγονός που είναι σε γνώση της Άγκυρας.
Η αλλαγή των κανόνων εμπλοκής
Ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ναυτιλίας, ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου, δήλωσε χθες ότι «οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό» και ότι αυτό θα κινηθεί με βάση τους εν λόγω κανόνες.
Οι λεγόμενοι «κανόνες εμπλοκής» είναι κανόνες σχετικά με την έκταση των στρατιωτικών μέτρων που λαμβάνει ένα κράτος απέναντι σε εξωτερικές απειλές.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τι θα γίνει αν τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συναντηθούν στη Μεσόγειο με πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ, ο Τούρκος ναύαρχος διεμήνυσε πως «θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που μας έχουν δοθεί.
Οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων κι από εκεί στο γενικό επιτελείο ναυτικού. Οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή για την επίγνωση κατάστασης».
Με λίγα λόγια η Τουρκία απαντά πλέον με στρατιωτικούς όρους και διά στόματος στρατιωτικών στο θέμα των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Μποστάνογλου ανέφερε επίσης ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν από κοντά και υποστηρίζουν το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά. Παράλληλα παρακολουθούν από απόσταση 900 χιλιομέτρων το ερευνητικό σκάφος που έχει ενοικιάσει η Ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου. Οι εντολές που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι να μην παραβιάσουμε την απόσταση των 900 χιλιομέτρων. Και γι αυτό το λόγο δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση».
Στον Παπούλια ο Βενιζέλος
Στο μεταξύ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια θα συναντηθεί ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος στις 13:00 το μεσημέρι.
Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να ενημερώσει τον Κάρολο Παπούλια για τα εθνικά ζητήματα και τις επαφές του τελευταίες τριημέρου σε Λευκωσία και Κάιρο, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις για τους υδρογονάνθρακες και τη Διακήρυξη του Καΐρου.
Αμέσως μετά, στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για το ίδιο θέμα, όπου αναμένεται να ενημερωθούν και οι εκπρόσωποι των λοιπών κομμάτων.