Η ενεργειακή ατζέντα κυριάρχησε στις κρίσιμες συναντήσεις του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο, καθώς συναποφασίστηκε με τον πρόεδρο Αλ Σίσι ο μετασχηματισμός της Ελλάδας με επίκεντρο τη Θράκη σε διαμετακομιστικό κόμβο για τις ενεργειακές εξαγωγές της Αιγύπτου, αξιοποιώντας τον σχεδιαζόμενο πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης -ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας- τον σταθμό ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε και η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Μάλιστα σε εκτενή δημοσιεύματα, το σύνολο του αιγυπτιακού τύπου κάνει λόγο για στρατηγικές ενεργειακές συνεργασίες των δύο χωρών, όπως η «Αλ Αχράμ» η οποία τονίζει ότι «ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι και ο Έλληνας πρωθυπουργός τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, του εμπορίου και του τουρισμού» επιβεβαιώνοντας την «ανάγκη συνέχισης της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».
Παράλληλα, σε τροχιά ολοκλήρωσης μπαίνει το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου, για τη δρομολόγηση κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό κείμενο με τις τελευταίες λεπτομέρειες έχει ήδη σταλεί από το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην αιγυπτιακή πλευρά. Εκτιμάται δε, πως το MoU θα είναι έτοιμο προς υπογραφή μέσα στον Ιούλιο από το ΥΠΕΝ και το αιγυπτιακό υπουργείο Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σηματοδοτώντας έτσι το πρώτο σημαντικό βήμα για το ξεκίνημα της διασύνδεσης.
Κρίσιμες επαφές Σκρέκα στο Κάιρο
Το Μνημόνιο Κατανόησης αποτέλεσε βασικό θέμα της ατζέντας των επαφών που είχε στο Κάιρο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συνοδεύοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην επίσημη επίσκεψή του στην Αίγυπτο. Ο Κώστας Σκρέκας συναντήθηκε με την υπουργό Περιβάλλοντος, Γιασμίν Φουάντ, τον υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Μοχάμεντ Σακέρ Ελ-Μαρκάμπι, και τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Ταρέκ ελ-Μόλα.
Ο «πράσινος στόχος» και οι ΑΠΕ
Ειδική μνεία στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως το υποθαλάσσιο καλώδιο θα αποτελεί ένα «πράσινο» έργο, καθώς θα μεταφέρει στην Ελλάδα και την Ευρώπη ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται αποκλειστικά από ΑΠΕ. «Θα μετατρέψει τις θάλασσές μας σε πεδία συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας των λαών μας» κατέληξε.