Ο πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» κατά την παραμονή του στο Παρίσι για τη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Στη συνέντευξη επαναλαμβάνει ότι παρέλαβε μια Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας και η μόνη λύση ήταν η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης. Για τις εκλογές της Κυριακής αναφέρει ότι αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι Έλληνες στηρίζουν τη προσπάθεια της κυβέρνησης.
Όλη η συνέντευξη έχει ως εξής:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα νέα στοιχεία σε σχέση με το έλλειμμα πρόκειται να οδηγήσουν σε καινούργιες δημοσιονομικές περικοπές, στους τομείς της υγείας ή της εκπαίδευσης;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εντός του 2010, η χώρα πραγματοποιεί μία από τις σημαντικότερες περικοπές ελλείμματος, που έχει έως τώρα επιτευχθεί από ένα κράτος, στη διάρκεια μόλις ενός έτους: μείωση σε ποσοστό 6% του ΑΕΠ.
Τα μέτρα που ελήφθησαν το 2010 πρόκειται να αποφέρουν καρπούς, με μια μείωση του ελλείμματος το 2011, όπως και έχουμε δεσμευτεί. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Εξαιτίας της καταστροφικής διαχείρισης ολόκληρου του δημοσίου τομέα – του κρατικού μηχανισμού, των Υπουργείων, των δημοσίων επιχειρήσεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του συστήματος υγείας.
Πληρώσαμε το τίμημα της διαφθοράς, της σπατάλης, της φοροδιαφυγής, των πελατειακών σχέσεων. Καταπολεμούμε αυτά τα προβλήματα σε βάθος. Κάτι τέτοιο, όμως, χρειάζεται χρόνο. Και είναι ακριβώς ο χρόνος που μας λείπει. Είχαμε την υποχρέωση να λάβουμε μέτρα, που θα απέφεραν αποτελέσματα άμεσα, όπως είναι οι περικοπές μισθών και συντάξεων και η αύξηση των φόρων. Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι, παρά τις θυσίες και τις στερήσεις που απαιτούνται, οι Έλληνες στηρίζουν την προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση. Κατανοούν ότι είναι απαραίτητη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θεωρείται αναπόφευκτη από ορισμένους, δεν θα μπορούσε να είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το σενάριο αυτό αποκλείεται. Θα ήταν μια καταστροφή για τους Έλληνες πολίτες, με δεδομένες τις θυσίες που έχουν αποδεχτεί, θα ήταν μια καταστροφή για την εμπιστοσύνη τους έναντι της Ευρώπης και του ευρώ. Συνεχίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Έχουμε ήδη διαψεύσει όσους υποστήριζαν ότι η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κοινό σχέδιο διάσωσης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ ήταν η μόνη λύση για την Ελλάδα;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εάν δεν είχαμε κληρονομήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση μια Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, εάν υπήρχε μια αυστηρότερη ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση και εάν υπήρχε ένας μηχανισμός στήριξης, αντίστοιχος με αυτόν που δημιουργήθηκε αργότερα, θα είχαμε αποφύγει τις απώλειες που προκάλεσαν οι αγορές. Στα τέλη όμως του 2009, η χώρα μας είχε χάσει την αξιοπιστία της. Ελλείψει χρόνου, που ήταν απαραίτητος για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να μεταστρέψουμε τις τάσεις που επικρατούσαν στις αγορές, αλλά και δεδομένης της κερδοσκοπικής δραστηριότητας που είχε αναπτυχθεί, με στόχο το ελληνικό χρέος και το ευρώ, αυτός ο μηχανισμός στήριξης αποδείχτηκε ότι ήταν η μόνη λύση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε ικανοποιημένος από τις προσπάθειες που καταβάλλετε για την εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών; Πρόκειται να λάβετε νέα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε, η χώρα όμως έχει αλλάξει ταχύτητα. Εφαρμόζουμε μεγάλες αλλαγές, που θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί πολύ καιρό πριν. Έχουμε εγκαινιάσει μια σημαντική μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα. Βάζουμε ένα τέλος στις πελατειακές πρακτικές και στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Και αλλάζουμε το φορολογικό σύστημα, προκειμένου να εξασφαλιστεί διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και ισότητα. Επιτύχαμε να μεταρρυθμίσουμε το συνταξιοδοτικό σύστημα, για να το καταστήσουμε βιώσιμο. Ανοίγουμε στον ανταγωνισμό τα κλειστά επαγγέλματα και αλλάζουμε, βήμα-βήμα, το αναπτυξιακό μας μοντέλο, στη βάση της πράσινης οικονομίας. Το σύνολο των μεταρρυθμίσεων αυτών πρόκειται να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά μας και να εξασφαλίσει καλύτερους όρους για την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα χαρακτηρίζατε το ρόλο που διαδραμάτισε η Γαλλία, εν μέσω της ελληνικής κρίσης;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Παραδοσιακά, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας υπήρξαν θερμές και στενές. Στις δύσκολες στιγμές, όμως, φαίνονται οι πραγματικοί φίλοι. Είναι αλήθεια ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας που πέρασε η Ελλάδα και οι Έλληνες, η Γαλλία και ο ίδιος ο Πρόεδρος Sarkozy, συνέχισαν να βρίσκονται δίπλα μας και να στηρίζουν τις προσπάθειές μας. Επιτρέψτε μου να πω ότι, προσωπικά, αισθάνομαι συγκινημένος από τη στάση της Γαλλίας. Δεν μας εγκατέλειψε ποτέ, ακόμη και όταν όλες οι πόρτες για εμάς έκλειναν, αποδεικνύοντας έτσι, για μια ακόμη φορά, τη φιλία της προς την Ελλάδα και την προσήλωσή της στην ευρωπαϊκή ιδέα, θέτοντας την αλληλεγγύη, ως το θεμέλιο για μια ενωμένη Ευρώπη.