«Σήμερα στην Ελλάδα η απασχόληση 1 στους 4 εργαζόμενους δεν δηλώνεται ή δηλώνεται μερικώς με αποτέλεσμα να χάνει την ασφάλεια και να αμείβεται λιγότερο. 600.000 εργατοτεχνίτες εξακολουθούν να θεωρούνται κατώτεροι των υπαλλήλων, ενώ επαγγελματίες σε υπηρεσίες ολοένα και πιο διαδεδομένες όπως οι ταχυμεταφορές δεν έχουν πλαίσιο και προστασία. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι διακρίσεις και απουσιάζουν τα δικαιώματα. Όπως να μπορεί κάποιος θα ορίζει το χρόνο δουλειάς του με βάση τις προσωπικές του ανάγκες» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του από το βήμα της βουλής.
Και συνέχισε: «Σταδιακά τα τελευταία χρόνια μειώνεται η συμμετοχή και των γυναικών και των νέων στην απασχόληση. Εργαζόμενοι και μη αναστατώνονται από ξαφνικές απεργίες, οι οποίες αν και συχνά κηρύσσονται παράνομες, τελικά γίνονται σε βάρος των πολλών. Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη εβδομάδα η απεργία των ΜΜΕ κυμάνθηκε από 10 έως 20%, το κέντρο όμως παρέλυσε. Υποτίθεται ότι ο εχθρός ήταν η κυβέρνηση αλλά τα θύματα ήταν οι πολίτες».
Ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση για πρώτη φορά μετά το 1992. Θέτει κανόνες στη ζούγκλα και ξεπερνά το μεσαίωνα. Απαντά σε παθογένειες του παρελθόντος, σε προκλήσεις του παρόντος αλλά και σε ζητούμενα του μέλλοντος. Οι αντίθετοι είναι οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης. Με τα 129 άρθρα του οικοδομεί ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.
Μητσοτάκης για εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι 10 τομές
- Ψηφιακή κάρτα εργασίας. Θα χτυπά την αδήλωτη εργασία, τις υπερωρίες.
- Καταργείται κάθε αυθαιρεσία από κάθε πλευρά. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ, τώρα γίνεται χειροπιαστή πραγματικότητα. Τη μεταρρύθμιση αυτή πλαισιώνει η Επιθεώρηση Εργασίας. Γιατί είναι κακό να αναβαθμίζεται σε Ανεξάρτητη Αρχή η Επιθεώρηση Εργασίας; Θα κάνει ελέγχους διασταυρώνοντας τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας με δεδουλευμένα και άδειες. Με τη νέα δομή θα «σπάσουν κάποια παραμάγαζα».
- Κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να διευθετεί τον χώρο δουλειάς του. Αν το επιθυμεί, θα μπορεί να εργάζεται δύο ώρες περισσότερο για να μπορεί να ρυθμίζει καλύτερα τις προσωπικές του ανάγκες
- Εξίσωση των εργατοτεχνικών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση για λόγους απόλυσης. Έπρεπε να περάσουν 101 χρόνια για να αποκατασταθεί η αδικία κατά των εργατοτεχνιτών. Όλα αυτά αλλάζουν από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση 2 ετών που αποδεικνύεται πιο προοδευτική από τα αριστερά συνθήματα ενός αιώνα.
- Θεσπίζεται για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές. Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση για ένα εξάμηνο. Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου ή νέας μητέρας.
- Η νόμιμη επιπλέον απασχόληση αυξάνεται σε 150 ώρες ετησίως με τις ανάλογες προσαυξήσεις στις αμοιβές των εργαζομένων.
- Πρωτοπόρος η Ελλάδα στη θέσπιση κανόνων για την τηλεργασία. Όπου ισχύει, θα τη συνοδεύει το δικαίωμα στην αποσύνδεση, όπως συμβαίνει σε Γαλλία, Ισπανία.
- Στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή όποιες επιχειρήσεις, λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η σχετική λίστα διευρύνεται, τα δικαιώματα των εργαζομένων παραμένουν σταθερά.
- Δημοκρατική διαφάνεια στον λαβύρινθο του συνδικαλισμού. Με το νέο πλαίσιο όταν μια νέα απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο, δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου.
- Στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, θα υπάρχει πάντα προσωπικό ασφάλειας. Δεν θα μένουν χωρίς συγκοινωνίες οι πολίτες, ούτε θα γεμίζουμε σκουπίδια.