Με εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις, ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση του κάθε βουλευτή συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής η συζήτηση επί του νέου εργασιακού νομοσχεδίου.
Οι ομιλίες θα κορυφωθούν αύριο με τους πολιτικούς αρχηγούς να παίρνουν τον λόγο, ενώ παράλληλα θα υπάρξει και η ψηφοφορία. Επί της ουσίας δηλαδή την Τετάρτη αναμένονται οι μεγάλες εντάσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των κυβερνητικών στελεχών.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος τόνισε μιλώντας νωρίτερα σήμερα πως «η κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα σε μια ακόμα μεταρρύθμιση στην εργατική νομοθεσία, προσαρμόζοντάς την στις σύγχρονες κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Διότι, πρόοδος σημαίνει να κατανοείς την εποχή, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της και να σχεδιάζεις το μέλλον».
Μάλιστα απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης είπε ότι «η προστασία των εργαζομένων στο όνομα της οποία ξεσηκώνεστε, δεν γίνεται με τα λόγια αλλά με πράξεις. Δεν γίνεται με θεωρίες ούτε με προσκόλληση σε μια πραγματικότητα περασμένων δεκαετιών. Ούτε βέβαια με διάλυση των επιχειρήσεων γιατί δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις ούτε επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους».
Επίσης από τη Νέα Δημοκρατία η κ. Άννα Σκόνδρα επέκρινε την αντιπολίτευση ότι εμπνέεται από το παρελθόν, ασκεί πολιτική με συνθήματα και κακή κριτική, βασισμένη σε ψέματα. «Εμείς εκσυγχρονίζουμε το εργασιακό δίκαιο, ώστε να παρέχει ουσιαστική προστασία στον εργαζόμενο, να αντιμετωπίζει τη βία και παρενόχληση στον χώρο εργασίας, να προστατεύει τον νέο πατέρα από απόλυση και να παρέχει γονική άδεια και στους δύο γονείς, μετά τη γέννηση του παιδιού» υπογράμμισε.
Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι υποστηρίζει η αντιπολίτευση
Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ανέφερε πως η κυβέρνηση αντί να στηρίξει τις επιχειρήσεις, επικαλείται δήθεν αναχρονιστικές παθογένειες στον τομέα της εργασίας, για να πληρώσουν για ακόμη μια φορά το τίμημα οι εργαζόμενοι.
«Κάνετε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να γίνει το άσπρο-μαύρο και να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη ότι δήθεν το νομοσχέδιο είναι το φιλεργατικό και προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Καταστρατηγείται, όμως, ευθέως το Σύνταγμα σε μια εποχή που η εργασία θα έπρεπε να προστατεύεται όσο ποτέ άλλοτε και μάλιστα έμπρακτα και όχι με επιδόματα ειδικού σκοπού. Καμία κυβέρνηση, είπε, δεν τόλμησε να πειράξει το κατοχυρωμένο με εργατικούς αγώνες οκτάωρο. Εσείς, όμως, σε μια επίδειξη άκρατου νεοφιλελευθερισμού, δεν διστάζετε να το καταπατήσετε» όπως είπε. Πρόσθεσε δε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών.
Όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι είναι αλαζονικό να υποστηρίζει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ότι αλλάζει και μεταρρυθμίζει τη νομοθεσία, μετά από σαράντα χρόνια. «Ενδεχομένως μπορεί κάποιες από τις ρυθμίσεις του νόμου να αναφέρονται σε αλλαγές του νόμου του 1982, ναι. Το κατά κυριολεξία θέμα, όμως, που είναι και κοινωνικώς και πολιτικώς επίμαχο, δεν σχετίζεται με αυτά τα ζητήματα, αλλά με αυτά για τα οποία η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου με εμένα Υπουργό Εργασίας σε αυτήν εδώ την Αίθουσα με το ν.3846 έδωσε λύσεις και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρόλο που και τότε μιλούσε για «μεσαίωνα» δεν άλλαξε» τόνισε.
Από το ΚΚΕ η βουλευτής Διαμάντω Μανωλάκου ανέφερε πως με το νομοσχέδιο αυτό «θαυμάζουμε για μια ακόμα φορά την αστική σας δημοκρατία που βασίζεται στο ψέμα και στην εξαπάτηση, για να προστατέψετε το σάπιο σύστημα. Το νομοσχέδιο αυτό αυξάνει δικαιώματα και κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, επιβάλλοντας περισσότερη και απλήρωτη δουλειά ακόμα και της Κυριακής στους εργαζόμενους. Ενταφιάζονται το 8ωρο, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίες και η συνδικαλιστική δράση.
«Δολοφονικό έκτρωμα» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης. «Η αρχή των καταστροφικών εργασιακών σχέσεων, είπε, ξεκίνησε από την εποχή της θεσμοθέτησης των ελαστικών μορφών εργασίας επί ΠΑΣΟΚ και σήμερα η αλήθεια είναι ότι ο κ. Χατζηδάκης όλο αυτό το πάζλ έρχεται και το συνδέει». Υποστήριξε ότι καταργείται επί της ουσίας το 8ωρο, δημιουργούνται σπαστά ωράρια εργασίας και μετατρέπεται η εργασία σε δουλεία.
Τέλος, ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης ανέφερε πως το σημαντικό λάθος του σημερινού σχεδίου νόμου είναι ότι αντιμετωπίζει σαν να είναι ισότιμοι ο εργαζόμενος και ο εργοδότης. «Μέχρι σήμερα, όποιος εργαζόταν σε καθεστώς ημιαπασχόλησης λιγότερο από οκτώ ώρες ημερησίως θα έπρεπε να έχει συνεχές ωράριο. Τώρα θα μπορεί να σπάσει τις έξι ή τις τέσσερις ώρες, όσο εργαζόταν μέσα στη μέρα» όπως είπε.