Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά είναι η δημιουργία της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία θα αποτελέσει την «ακτινογραφία» του εργαζόμενου, καθώς θα διασταυρώνεται η τήρηση του ωραρίου και θα καταγράφονται σε αυτήν οι online οι «κλειδωμένες» υπερωρίες τις οποίες ο εργοδότης οφείλει ή να πληρώσει ή να συμψηφίσει.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Για το λόγο αυτό σήμερα στις 12.00 συναντάται ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης με τον υπουργό ψηφιακής πολιτικής, Κυριάκο Πιερρακάκη στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης η ψηφιακή κάρτα εργασίας και να οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες, δεδομένου ότι το σχετικό νομοσχέδιο έχει εισαχθεί ήδη στη βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί στις 17 Ιουνίου.
Ψηφιακή κάρτα: Πώς θα λειτουργεί
Η ψηφιακή κάρτα σε συνδυασμό με το ψηφιακό ωράριο στο αναβαθμισμένο σύστημα «Εργάνη ΙΙ» θα λειτουργεί ως εξής:
- Ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του κατά την έναρξη και το τέλος της εργασίας του
- Η κάρτα θα συνδέεται online με το σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και έτσι θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του. Με βάση τα δεδομένα αυτά θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες: αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη, εάν η υπέρβαση του ωραρίου είναι παράνομη.
- Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα είναι διαθέσιμη και μέσω του κινητού τηλεφώνου, ώστε να μπορεί να ελέγχει και ο εργαζόμενος την καταγραφή των υπερωριών του
Μετωπική κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τα εργασιακά
Το εργασιακό νομοσχέδιο ήδη έχει προκαλέσει μεγάλες πολιτικές αντιδράσεις. Στα «μαχαίρια» βρίσκονται ήδη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με την κυβέρνηση να προσπαθήσει να πείσει ότι νομοθετεί με βάση τις επιταγές της εποχής και την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και την αξιωματική αντιπολίτευση να επιχειρεί να περάσει τη γραμμή ότι η κυβέρνηση εκτελεί συμβόλαια για τα μεγάλα συμφέροντα, σε βάρος της κοινωνικής πλειονότητας. Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΙΝΑΛ επισημαίνοντας ότι: «η ΝΔ αποκαλύπτει τον ιδεοληπτικά συντηρητικό εαυτό της και σπεύδει απροκάλυπτα να ικανοποιήσει τους εντολείς της: τα μεγάλα συμφέροντα που θέλουν την ασυδοσία στους εργασιακούς χώρους». Από τη μεριά του, το ΚΚΕ υπογραμμίζει: «Οι εργαζόμενοι, με τον αγώνα τους, θα πετάξουν στο «καλάθι των αχρήστων» το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης, που καταργεί τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, την κυριακάτικη αργία και «βάζει στον γύψο» το απεργιακό δικαίωμα και τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων.
Πανελλαδική απεργία την Πέμπτη
Την Πέμπτη 10 Ιουνίου τα συνδικάτα οργανώνουν γενική απεργία με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου. Είναι η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό που όλες οι πτέρυγες του συνδικαλιστικού κινήματος (ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, πρωτοβάθμια σωματεία) συμπίπτουν σε μια απεργιακή κινητοποίηση. Στην απεργία καλούνται να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο, ενώ μέχρι στιγμής, συμμετοχή έχουν ανακοινώσει τα σωματεία εργαζομένων στις σταθερές συγκοινωνίες και τα πλοία, αλλά και η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας. Ιδιαίτερα για τα Μέσα Μεταφοράς, «χειρόφρενο» θα τραβήξουν Mετρό, ΗΣΑΠ και τραμ, ενώ τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια.
Οι βασικότερες τομές του νομοσχεδίου είναι:
• Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας με την οποία αντιμετωπίζονται η μαύρη εργασία και οι αδήλωτες υπερωρίες.
• Η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχής.
• Η θέσπιση νέων αδειών για τους γονείς και φροντιστές, όπως η άδεια 14 ημερών για τους νέους πατέρες και η επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς.
• Η δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας και ύστερα από αίτηση του εργαζομένου.
• Η προστασία του κοινωνικού συνόλου από τις απεργίες στην κοινή ωφέλεια της οικονομίας με την υποχρέωση παροχής εγγυημένης υπηρεσίας (1/3 της συνήθως παρεχόμενης).
• Η λήψη μέτρων για διαφάνεια στο συνδικαλισμό (δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων εξ’ αποστάσεως, εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε μητρώα)
• Η απαγόρευση της ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα.
• Η απαγόρευση επαναπροκήρυξης απεργίας που έχει κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη, από τη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.
• Η θέσπιση αστικής ευθύνης για συνδικαλιστές οι οποίοι ασκούν βία ή γενικότερα προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια απεργιών.
• Η λήψη μέτρων, προληπτικών και κατασταλτικών, για την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, μεταξύ άλλων με την κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.