Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει το εργατικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. «Όλα αυτά είναι κωμικοτραγικά πράγματα, ανοησίες. Δεν μπορώ να το πω πιο κατηγορηματικά. Δεν κάνουμε συζήτηση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Μιλούν για κάτι ανύπαρκτο. Πόσο πια ψέματα για το οκτάωρο και τις υπερωρίες. Είναι ένα μέτρο που ίσχυε με όλες τις κυβερνήσεις. Υιοθετούμε ευρωπαϊκή οδηγία που υπεγράφη επί ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. Είπε δε, ότι υπάρχει ήδη στο 54% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων το μέτρο αυτό.
Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε την ψηφιακή κάρτα απασχόλησης «επαναστατικό μηχανισμό». «Φέρνουμε για οκτάωρο και υπερωρίες την ψηφιακή κάρτα απασχόλησης, η οποία αποτελεί εγγύηση» είπε, σημειώνοντας ότι θα δημιουργηθεί μια εφαρμογή για smartphones ώστε να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία. «Οι υπερωρίες όχι μόνο απλώς πληρώνονται, αλλά αυξάνονται κιόλας» ανέφερε.
«Υπάρχει το 8ωρο, οι υπερωρίες που αυξάνονται και η διευθέτηση που είναι επίσης ένας παλιός θεσμός που ο εργαζόμενος μπορεί να απλώνει το χρόνο του χωρίς να αυξάνεται ο χρόνος εργασίας» τόνισε ο υπουργός Εργασίας. Όπως είπε στο εξής θα γίνεται ψηφιακή καταγραφή του 8ώρου, των υπερωριών και όλων των στοιχείων απασχόλησης του εργαζομένου.
Σημείωσε ακόμη, ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με πρωτοβουλία του εργαζομένου, ενώ θα είναι άκυρη η απόλυση αν ο εργοδότης πάρει την πρωτοβουλία.«Διευρύνουμε τον μακρύ κατάλογο προστασίας του εργαζομένου» επισήμανε.
Eργασιακό νομοσχέδιο: Μακρύς κατάλογος προστασίας του εργαζομένου
«Σήμερα υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος προστασίας του εργαζομένου. Τον κρατάμε και τον διευρύνουμε. Βάζουμε την διευθέτηση και μια αντίστοιχη ρύθμιση για την τηλεργασία αλλά και την πατρότητα. Όταν υπάρχει ένταση στη σχέση εργοδότη – εργαζόμενου, ο δεύτερος αποχωρώντας θα παίρνει αποζημίωση μπορεί και τριπλάσια από την έως τώρα» είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Αναφερόμενος στην Επιθεώρηση Εργασίας ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε γνωστό ότι πλέον ως υπηρεσία δεν θα ανήκει πλέον στο υπουργείο Εργασίας και θα αναβαθμιστεί.