Με το χάσμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και την αντιπολίτευση παραμένει αγεφύρωτο ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η συζήτηση του σχεδίου Προϋπολογισμού του 2015.
Περισσότερο οι ειδικοί εισηγητές και αγορητές της ΝΔ, και λιγότερο οι συνάδελφοί τους του ΠΑΣΟΚ, επιτέθηκαν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για συνειδητή προσπάθεια πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας και οικονομικής της υπονόμευσης, ενώ υπερασπίστηκαν το προσχέδιο, με βασικό επιχείρημα την υπερκάλυψη των μέχρι σήμερα στόχων, των Προϋπολογισμών των ετών 2013 και 2014.
«Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, όλοι παραδέχονται πως οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτη ένταση – και ο πρόεδρος του Eurogroup ζητά να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ακόμα και η Γερμανία. Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του, ανήκουν σε μία απομονωμένη μειοψηφία της Ευρώπης, χωρίς ίχνος πολιτικής επιρροής και με εντελώς, μυωπική ανάλυση των πραγμάτων» ανέφερε στην ομιλία της η ειδική εισηγήτρια της ΝΔ, Φεβρωνία Πατριανάκου, χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, «συνιστώσα της οπισθοδρόμησης».
Σφοδρότατος στις επικρίσεις του υπήρξε και ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «χειρότερο Μνημόνιο για τη χώρα» και υποστήριξε πως «δουλειά της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις», αρχής γενομένης από τον συνδικαλιστικό νόμο: «Γιατί να μην αντιμετωπίσουμε προνόμια συνδικάτων και συνδικαλιστών που είναι σε αντίθεση με αυτό που η τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας πιστεύει; Γιατί να μην δούμε το θέμα των εισφορών προς τρίτους;» ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, η κα Πατριανάκου τόνισε πως οι αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 συνιστούν «διαγραφή χρέους». Στο ερώτημα δε, τι διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, εφόσον δεν συμφωνεί πως το χρέος είναι μη διαχειρίσιμο, η ειδική εισηγήτρια της ΝΔ απάντησε πως «η παραδοχή μη βιωσιμότητας του χρέους που ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσει, κλείνει με βίαιο τρόπο το δρόμο προς τις αγορές – και με τον τρόπο αυτό ο δανεισμός από τον μηχανισμό στήριξης γίνεται μονόδρομος».
Για το ίδιο θέμα, ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Γκόκας, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να διευκρινίσει εάν τάσσεται υπέρ της μονομερούς διαγραφής του χρέους, ή της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο όπου ήδη πραγματοποιείται η συζήτηση της Ελλάδας με τους δανειστές της. «Τι θα γίνει με τις συμφωνίες που υπάρχουν, ή αυτές που αισιοδοξούμε πως θα υπάρξουν;» αναρωτήθηκε.
«Οι κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ στα τηλεοπτικά παράθυρα, προδίδουν αυτοτύφλωση και έλλειψη έμπνευσης» σημείωσε στην παρέμβασή της η Ντόρα Μπακογιάννη . «Με τη λαϊκιστική λογική «φωτιά στα τόπια», και με την πολιτική που μυρίζει ναφθαλίνη, κηρύσσετε τον πόλεμο στην κοινωνία και στους παραγωγικούς και δημιουργικούς Έλληνες. Το μόνο που μπορεί να πετύχει μια ξεπερασμένη πολιτική αντίληψη σαν τη δική σας, είναι τελικά, να διώξει και τους ελάχιστους επενδυτές που προσελκύει η χώρα μας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που δημιουργεί η υπέρ-φορολόγηση και η συνεχιζόμενη μεγάλη παρέμβαση του κράτους στην οικονομία» ανέφερε η βουλευτής απευθυνόμενη προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αποστάσεις από το κύριο επιχείρημα της συμπολίτευσης, για την επιχείρηση εξόδου της Ελλάδας στις αγορές «δυο χρόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο», κράτησε ο Φίλιππος Σαχινίδης του ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας για τις συνέπειες μιας εξόδου στις αγορές ακολουθούμενης από μια νέα προσφυγή σε μηχανισμό στήριξης.
«Από το Μνημόνιο πρέπει να βγούμε, επειδή θα πείσουμε ότι μπορούμε να βγούμε. Εάν δώσουμε την εντύπωση, ότι θέλουμε να βγούμε επειδή απλά βολεύει πολιτικά, καήκαμε – και μαζί θα καεί και η χώρα» ανέφερε ο κος Σαχινίδης.
Παράλληλα ωστόσο, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επεσήμανε πως για την αποκατάσταση του παραγωγικού ιστού της χώρας, θα χρειαστούν πάνω από 30 δις επενδύσεων την επόμενη τριετία, πέραν από εκείνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων – και όρος για ασφαλή έξοδο στις αγορές, είναι η εξεύρεση αυτών των επενδύσεων. «Στη συζήτηση που γίνεται, δεν ακούσαμε ποιες είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό. Μήπως έχει ιδεολογικές αλλεργίες για τις ιδιωτικές επενδύσεις σε μια μεικτή οικονομία;» αναρωτήθηκε.
Οι αγορητές του ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβήτησαν, τόσο τις προβλέψεις του σχεδίου Προϋπολογισμού, όσο και την οικονομική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης συνολικά.
«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχει τελειώσει το Μνημόνιο και πως “αλλάζουμε σελίδα”. Όμως ο Μάριο Ντράγκι λέει ότι χωρίς ευρωπαϊκό πρόγραμμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αγοράσει ελληνικά πιστοποιημένα δάνεια και καλυμμένα ομόλογα – και η Κριστίν Λαγκάρντ λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σε πρόγραμμα προληπτικής στήριξης» παρατήρησε ο Δ. Γελαλής, ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Γελαλής επεσήμανε πως οι προβλέψεις του προσχεδίου, ακόμα και οι πλέον αισιόδοξες, πόρρω απέχουν από το να συνιστούν αποκατάσταση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας στα προ της κρίσης επίπεδα. «Το Α.Ε.Π. προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5,8%, την ώρα που έχει μειωθεί πάνω από 25%. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι μειωμένες κατά 400 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2011. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 3,2% το πρώτο εξάμηνο του 2014, μείωση της μεταποίησης κατά 0,9%, υποχώρηση των εξαγωγών κατά 5,9%” σημείωσε ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο Προϋπολογισμός βασίζεται σε εκτιμήσεις που ήδη έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω από τους διεθνείς οργανισμούς» παρατήρησε η Φωτεινή Κούβελα. «Η Citigroup που συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση, σας διαψεύδει και εκτιμά ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2014 θα είναι αναιμική και της τάξης του 0,1% και όχι του 0,6% που εσείς προβλέπετε, ενώ για το 2015 αποφεύγει ακόμη και να παρουσιάσει κάποιο νούμερο» σημείωσε η βουλευτής.
«Ο πίνακας του ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2,9%» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Όταν το 2013 συζητούσαμε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, η Κυβέρνηση είχε υπολογίσει ύφεση της τάξης του 4,5% και τελικά είχαμε ύφεση μονάχα 3,3%» συμπλήρωσε.
«Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το προσχέδιο δεν αφιερώνεται κανένα συγκεκριμένο κονδύλι και λέει πως “θα υπάρξει αναδιάρθρωση σε εθνικό επίπεδο του προγράμματος κοινωνικής πρόνοιας”. Δηλαδή, θα ξηλωθούν όλα τα προνοιακά επιδόματα και θα δοθούν με ένα διαφορετικό τρόπο. Σε ποιο βαθμό; Υπάρχει κρυφή ατζέντα;» αναρωτήθηκε στην παρέμβασή του ο ειδικός εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Γαβριήλ Αβραμίδης.
«Από έλλειμμα 15%, φτάσαμε να έχουμε έλλειμμα χαμηλότερο κατά 1,5 μονάδα από το γερμανικό και δυο μονάδες χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης – και το ΔΝΤ μας δίνει συγχαρητήρια και λέει πως πρέπει να συνεχιστεί μέχρι το 2016, μέχρι τελικής εξόντωσης των πάντων» διαπίστωσε η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ). «Μας έβαλαν «τα δύο πόδια σ’ ένα παπούτσι», όσο σε καμία χώρα τα εκατό τελευταία χρόνια, κι αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να πατήσετε κι εσείς πόδι για να αξιοποιήσετε αυτές τις θυσίες του ελληνικού λαού» ανέφερε απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση η βουλευτής.
«Το Κ.Κ.Ε. δεν αναγνωρίζει κανένα χρέος, γιατί δεν το δημιούργησε ο λαός» ανέφερε ο ειδικός εισηγητής του, Χρήστος Κατσώτης. Μόνη διέξοδος για τον λαό, είναι να παλέψει για μια κυβέρνηση που να μπορεί να προχωρήσει στη μονομερή διαγραφή του χρέους, στην ανατροπή και καταγγελία του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης για να βγάλει την Ελλάδα από τα δεσμά της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ».
«Καταψηφίζουμε το σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο δεν αποτελεί για τους εργαζόμενους και το λαό τη διέξοδο που περιμένουν» ανέφερε ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ.