Με ζυγισμένα βήματα η κυβέρνηση οριστικοποιεί το άνοιγμα των δραστηριοτήτων στην κοινωνία και την οικονομία εν μέσω τουριστικής σεζόν, βάζοντας υψηλούς στόχους και ανοίγοντας το δρόμο για τη μετά –covid εποχή, όπου οι προκλήσεις θα είναι τεράστιες.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Η διαχείριση της πανδημίας μέχρι στιγμής εξελίσσεται ομαλά, το επιδημιολογικό αποτύπωμα της χώρας δεν εγείρει ανησυχία και με «όπλο» τα εμβόλια και τα self test το ΕΣΥ επανέρχεται σε κανονικότητα, καθώς ήδη αποδεσμεύονται απλές κλίνες και εντατικές για τους γενικούς ασθενείς.
Ο αστάθμητος παράγοντας της φωτιάς στην Κορινθία σήμανε συναγερμό στο Μαξίμου, καθώς η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία ακόμη διαχείριση κρίσης, επιδεικνύοντας ικανά αντανακλαστικά. Παράλληλα, ξεκίνησαν και οι κοινοβουλευτικές μάχες με πρώτη την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ, ενώ αναμένεται μια σειρά από κρίσιμα νομοθετήματα, όπως η μεταρρύθμιση για τα εργασιακά αλλά και τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.
Παρασκηνιακές συζητήσεις για λίφτινγκ στην κυβέρνηση
Με αιχμή το έντονο πολιτικό σκηνικό τις τελευταίες ημέρες διακινούνται στα πολιτικά γραφεία σενάρια για ανασχηματισμό τα οποία τοποθετούνται χρονικά τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο. Εκτιμάται από πολιτικούς αναλυτές, ότι το επόμενο κυβερνητικό σχήμα ενδεχομένως θα είναι και αυτό που θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε διπλές κάλπες, συνεπώς τα νέα μέλη του θα έχουν ειδικά πολιτικά χαρακτηριστικά και θα λειτουργούν συσπειρωτικά για την γαλάζια παράταξη.
Βέβαια, υπάρχουν και οι αντίθετες φωνές που κάνουν λόγο για ένα νωπό κυβερνητικό σχήμα (4 Ιανουαρίου ο τελευταίος ανασχηματισμός) και δεν βλέπουν λόγο ανασυγκρότησης της κυβέρνησης, δεδομένων και των πολυμέτωπων προβλημάτων που καλείται να διαχειριστεί.
Το σενάριο του Ιουνίου
Η κυβέρνηση σβήνει κεράκια δύο χρόνων στην εξουσία και για πολλά στελέχη της η χρονική αυτή συγκυρία θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο για ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας υπό την έννοια του μηνύματος της επανεκκίνησης με το επιχείρημα της επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας και της νέας εποχής που ξεκινά με τα κονδύλια που αναμένονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το στρατηγικό σχέδιο για τη νέα Ελλάδα.
Παράλληλα, τα σημάδια φθοράς της κυβέρνησης είναι μικρά και δεν δημιουργούν ιδιαίτερα ζητήματα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζεται έντονη δυσαρέσκεια για ορισμένα υπουργικά χαρτοφυλάκια, οδηγώντας στην έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα ορισμένους υπουργούς και στη μετακίνηση άλλους.
Η επιλογή του Σεπτεμβρίου
Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού βλέπουν ως μεγάλη ευκαιρία τη 85η ΔΕΘ, όπου θα πραγματοποιηθεί στις 11-19 Σεπτεμβρίου με φυσική παρουσία με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει ως είθισται σε νέες εξαγγελίες, γεγονός που θα μπορούσε να ταυτιστεί και με ένα νέο ξεκίνημα και από πλευράς κυβερνητικού σχήματος, δεδομένου ότι θα έχει ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο με την πανδημία και έτσι θα ήταν χρήσιμο να προχωρήσει σε κινήσεις που θα σηματοδοτήσουν μια νέα αρχή για την κυβέρνηση και φυσικά τον ίδιο, εδραιώνοντας την πολιτική του κυριαρχία. Το σίγουρο είναι ότι τα επόμενα στοιχήματα για την κοινωνία και την οικονομία είναι απαιτητικά και είναι αδύνατον να τα διαχειριστούν υπουργοί λιγότερο αποτελεσματικοί και με μειωμένα πολιτικά αντανακλαστικά.
Αλλαγή στην ανθρωπογεωγραφία
Τέλος, όποτε και αν αποφασιστεί ο ανασχηματισμός, το σίγουρο είναι ότι οι επιλογές του πρωθυπουργού θα στοχεύουν στην αποδοτικότερη εκπροσώπηση εντός του υπουργικού σχήματος των περιφερειών, καθώς υπάρχουν γκρίνιες και παράπονα από στελέχη, που επισημαίνουν ότι έχει γίνει κακή κατανομή και μεγάλες περιφερειακές ενότητες όπως η Αχαΐα, η Ηλεία, η Μεσσηνία, η Αργολίδα, η Λακωνία υποεκπροσωπούνται ή δεν εκπροσωπούνται καθόλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι γαλάζιοι βουλευτές αναφέρουν στο newsbeast.gr «καλοί και οι τεχνοκράτες αλλά εμείς που αγωνιζόμαστε χρόνια για την παράταξη δεν έχουμε αξιοποιηθεί ανάλογα». Τα μηνύματα αυτά που ολοένα και πληθαίνουν τα γνωρίζει καλά το Μαξίμου και τη στιγμή που θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το νέο λίφτινγκ στο κυβερνητικό σχήμα θα τα συνυπολογίσουν.