Να καταθέσει άμεσα η κυβέρνηση πρόταση στην Κομισιόν για άρση του καθεστώτος πνευματικής ιδιοκτησίας στις πατέντες των εμβολίων ζήτησε ο Νάσος Ηλιόπουλος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης την Πέμπτη (6/5).
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μιλώντας στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε «τομή» τη χθεσινή ημέρα κατόπιν της σχετικής θετικής πρότασης της αμερικανικής κυβέρνησης, τονίζοντας πως «είναι ο παράγοντας για να κερδίσουμε τη μάχη». Είπε ότι «ήδη το Συμβούλιο της Ευρώπης μετά από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπερψήφισε την ίδια πρόταση, αλλά δυστυχώς οι εκπρόσωποι της ΝΔ δεν την είχαν ψηφίσει» και πως «το ερώτημα είναι αν έστω στο… και 5′ θα καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης πρόταση στην Κομισιόν για να ζητήσει και η ΕΕ την άρση της πατέντας στα εμβόλια». Στο ίδιο πλαίσιο κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει πίσω τη «λάθος γραμμή».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει με κάθε τρόπο τους δημοκρατικούς αγώνες των εργαζομένων»
Ο Νάσος Ηλιόπουλος άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και χαρακτήρισε τις σημερινές κινητοποιήσεις ως «απεργία για το δικαίωμα στην ίδια τη ζωή», υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα στηρίξει με κάθε τρόπο τους δημοκρατικούς αγώνες των εργαζομένων» που σηματοδοτούν στην ουσία, όπως είπε, «τη σύγκρουση για το ίδιο το παραγωγικό μοντέλο της χώρας».
Τόνισε επίσης όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την αγορά εργασίας «σηματοδοτεί την ασφάλεια στην αγορά εργασίας, σε αντίθεση με το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη «θα φέρει μειώσεις στους μισθούς, θεσπίζει τις απλήρωτες υπερωρίες και τα δεκάωρα εργασίας. Συνιστά κλοπή του εργατικού εισοδήματος». Πρόσθεσε ότι με αυτό «η κυβέρνηση βάζει πλάτη στην εργοδοτική αυθαιρεσία», τονίζοντας ότι «το πρώτο πράγμα που έκανε η ΝΔ το 2019 ήταν να μειώσει τα πρόστιμα της επιθεώρησης εργασίας ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «όταν μια επιχείρηση προβαίνει σε “διευθέτηση χρόνου εργασίας” -όπως την ονομάζει ο κ. Χατζηδάκης- με ατομική σύμβαση με τον εργαζόμενο, σε αυτή την περίπτωση ο τελευταίος θα έχει πολύ πιο αδύναμη ισχύ» και ότι ειδικά σε κλάδους αιχμής όπως η εστίαση και ο τουρισμός «θα γίνουν καθεστώς τα απλήρωτα δεκάωρα». Ακόμη είπε ότι η μείωση των μισθών «θα χτυπήσει και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αφού η ελληνική οικονομία στηρίζεται στην εσωτερική ζήτηση. Το ίδιο έγινε και το 2012 και το πληρώσαμε ακριβά».