Στο μέλλον της Δημοκρατικής Αριστεράς με αφορμή του επικείμενο συνέδριο του κόμματος αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Χρήστος Μαχαίρας.
«Tο συνέδριο πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη καμπή για το κόμμα μας, μετά από ένα εκλογικό αποτέλεσμα που έσπειρε απογοήτευση στις τάξεις μας και χρέος όλων μας είναι να δώσουμε ξανά πολιτική αυτοεκτίμηση και αξιοπρέπεια στον κόσμο της Ανανεωτικής Αριστεράς. Θα πρέπει να διαλύσουμε τις ασάφειες και συγχύσεις και να γυρίσουμε σελίδα» τόνισε ο κ. Μαχαίρας μιλώντας στο «Βήμα Fm».
Και πρόσθεσε: «Το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ θα βγει με αποφάσεις που θα ξεκαθαρίσουν το στίγμα της, αν εκτιμήσουμε ότι κάποιες αμφισημίες και ασάφειες έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης στο πολύ κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Καθένας και καθεμία δικαιούνται να εκφράζουν τις απόψεις τους. Άλλωστε, απόψεις χρειαζόμαστε και όχι αφωνία. Και γι’ αυτό γίνονται τα συνέδρια. Στο κείμενο αποφάσεων για το συνέδριο, το οποίο έχει ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία από την Κεντρική Επιτροπή, υπογραμμίζεται ως βασική και αδιαπραγμάτευτη θέση η πολιτική αυτοτέλεια της ΔΗΜΑΡ. Σε σχέση λοιπόν με τις διάφορες απόψεις που διατυπώνονται, η ΔΗΜΑΡ ούτε διαλύεται, όπως προεξοφλούν κάποιοι, ούτε θα διαχυθεί σε άλλα κόμματα. Το έχουμε πει ότι στοχεύει στο σχηματισμό ενός νέου μπλοκ εξουσίας, με προοδευτική κατεύθυνση για τον τόπο. Ποιοι χωρούν; Οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας και της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι πρώτο κόμμα».
Στη συνέχεια ο κ. Μαχαίρας ανέφερε: «Δεν συμφωνώ ούτε διαφωνώ με οποιαδήποτε πρόταση. Λέω ότι η ΔΗΜΑΡ προσέρχεται σε ένα συνέδριο και θα ακούσουμε και την κυρία Ρεπούση και οποιονδήποτε άλλο σύντροφο ή συντρόφισσα θέλει να εκφράσει άποψη. Η μεγάλη πλειοψηφία, όμως, του κόμματος λέει ότι η ΔΗΜΑΡ είναι πολιτικά και οργανωτικά αυτόνομη, αυτοτελής ως κομματικός μηχανισμός» και κατέληξε: «Λέμε ότι θέλουμε αυτοτελή πολιτική παρουσία και έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, στο οποίο λέμε ποιοι χωράνε και ποιοι όχι. Λέμε ότι θέλουμε να πάμε σε μια προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, στην οποία δεν χωράει η Ν.Δ. και οι συντηρητικές πολιτικές. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πολιτική, αλλά εκφράζει και υλοποιεί και με αυτήν την έννοια νομιμοποιεί τις σημερινές πολιτικές. Το ΠΑΣΟΚ, με αυτές τις απόψεις, και με την πρόσθεση στην αντίληψη Σαμαρά, δεν μπορεί να είναι μέρος της προοδευτικής διακυβέρνησης. Εάν μπορέσει να απογαλακτιστεί από αυτές τις απόψεις – και το λέει και ο κ. Κουβέλης σε συνέντευξή του – βεβαίως μπορεί να προστεθεί στη σύνθεση αυτής της προοδευτικής διακυβέρνησης».