Η σχολική χρονιά ξεκίνησε και η πολιτική ηγεσία έχει να αντιμετωπίσει το «στοίχημα» της κάλυψης όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ώστε να υπάρξει ομαλή λειτουργία του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, όπως τονίζει το ΠΑΣΟΚ και εκφράζει την πίστη του ότι «θα πετύχει».
Τα δύσκολα δε σταματούν εκεί όμως, καθώς όπως αναφέρει ο Τομέας Παιδείας του κόμματος, θα πρέπει να προχωρήσουν οι καινοτομίες που έχουν σχεδιαστεί στην εκπαίδευση.
Στόχοι είναι, ο θεσμός του ολοήμερου Δημοτικού σχολείου με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) να επεκταθεί σε όλα τα δημοτικά σχολεία. «Επιμένουμε στην εφαρμογή της σύγχρονης παιδαγωγικής της βιωματικής μάθησης ,της διαθεματικής προσέγγισης, στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και των δεξιοτήτων, στο δημιουργικό σχολείο, ενάντια στην παρωχημένη αντίληψη της ποσότητα της ύλης, της μετωπικής διδασκαλίας και στις κάθε είδους μελέτες και φροντιστήρια», τονίζεται.
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ ζητά:
-Να εφαρμοσθεί ο νομοθετημένος θεσμός των Πολυδύναμων Νηπιαγωγείων. Θεσμός που θα βοηθήσει στην ποιοτική αναβάθμιση και λειτουργία των μονάδων προσχολικής αγωγής.
-Να στηριχθεί ο θεσμός των project στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, ως συνέχεια της παιδαγωγικής αντίληψης της κριτικής, ανακαλυπτικής και διαθεματικής προσέγγισης της γνώσης.
-Να προχωρήσει και να υλοποιηθεί από φέτος η διαδικασία Πιστοποίησης της Αγγλικής Γλώσσας και της Πληροφορικής των αποφοίτων των Γυμνασίων. Η διαδικασία της Πιστοποίησης αποτελεί προσφορά προς τους μαθητές και τις οικογένειες τους και εντάσσει τα διδακτικά αντικείμενα στο συνεχή ποιοτικό έλεγχο της διδασκαλίας τους.
-Να είναι έγκαιρα στη διάθεση των μαθητών του Λυκείου η Τράπεζα Θεμάτων.
-Να καταλάβουν τις οργανικές τους θέσεις στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία ΕΑΕΠ οι 3.400 μεταταχθέντες από τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ,εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων.
-Να λήξει άμεσα η εκκρεμότητα της τοποθέτησης των εκπαιδευτικών της Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που «βγήκαν στη διαθεσιμότητα» στη δομή της Δια Βίου Εκπαίδευσης.
Επιπλέον, «να προχωρήσει ο σχεδιασμένος «Οδικός Χάρτης της Επιμόρφωσης» των εκπαιδευτικών. Καμία εκπαιδευτική αλλαγή δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς την στήριξη και επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών. Να δεσμευτούν κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 για αυτό», αλλά και «να αποδοθούν στις σχολικές μονάδες και στους Διευθυντές τους τα χρήματα που τους αναλογούν από τις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές των Δήμων. Να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα δρομολόγια για τη μεταφορά μαθητών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».