Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος της Ελλάδας, προκειμένου να μπουν σε νέα βάση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς έχουν πλέον «ξεπαγώσει» οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες και η ελληνική πλευρά επιχειρεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους για να μην δώσει «τροφή» στην Άγκυρα για νέες προκλήσεις που θα δυναμιτίσουν το κλίμα.
Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας επισκέπτεται αύριο την Τουρκία μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να συμμετάσχει στο δείπνο Ιφτάρ για τη γιορτή του Ραμαζανιού, ενώ νωρίτερα θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η έκβαση του τετ α τετ των δύο ανδρών επιχειρείται να λειτουργήσει και ως crash test για τον 63ο κύκλο των διερευνητικών επαφών που αναμένεται να διεξαχθούν στην Τουρκία. Οι πρώτες συζητήσεις άλλωστε τις τοποθετούσαν μέσα στον Απρίλιο, με αρκετές πιθανότητες πριν την πενταμερή διάσκεψη που θα γίνει για το κυπριακό στη Γενεύη στις 27 του μηνός.
Προβοκάτσια πριν την επίσκεψη
Λία 24ωρα πριν από την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα ένα βίντεο που ανέβασε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και έδειχνε την Ελλάδα ως άντρο τρομοκρατών τάραξε τα διπλωματικά ύδατα, προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση της ελληνικής πλευράς. Παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, ότι δεν θα υπάρξουν προκλήσεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την συνάντηση, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, ανέβασε βίντεο στο Twitter στο οποίο έκανε αναδρομή μέχρι πίσω στον Οτσαλάν για να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι «φιλοξενεί τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του PKK», ότι από ένα φανταστικό προσφυγικό στρατόπεδο οι τρομοκράτες σχεδιάζουν ακόμη και «επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον της Τουρκίας, συμμάχου του ΝΑΤΟ» και ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 «τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO υποστηρίχθηκαν και προστατεύτηκαν από την Ελλάδα».
Πώς απαντά η Αθήνα
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο έκανε λόγο για «απαράδεκτα μυθεύματα» και προσπάθεια σπίλωσης της εικόνας της Ελλάδας. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια σπίλωσης της εικόνας της Ελλάδας μέσω της προβολής απαράδεκτων μυθευμάτων. Ερώτημα δημιουργεί η επιλογή του χρόνου εμφάνισης τέτοιων ανυπόστατων και φαιδρών ισχυρισμών», ανέφερε σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ.
Έντονο παρασκήνιο
Το παραληρηματικό βίντεο κατέβηκε και ξανανέβηκε, ωστόσο από πλευράς του Ερντογάν επιχειρήθηκε να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι, διότι δεν ήθελαν να ακυρωθεί η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα. Και αυτό τη στιγμή που Ε.Ε και Ουάσιγκτον βλέπουν θετικά αυτό το τετ α τετ των δύο ανδρών, προκειμένου να υπάρξει εξέλιξη στο θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών αλλά και του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου.
Σκληρό μπρα ντε φερ για την τύχη του τουρκολιβυκού συμφώνου
Οι διπλωματικές διεργασίες στο τρίγωνο Αθήνα – Τρίπολη – Άγκυρα έχουν έναν ακόμη σημαντικό σταθμό. Αύριο επισκέπτεται την Αθήνα ο νέος επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ – Μενφί και θα έχει συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά μίλησε για επιβεβαίωση της δέσμευσης των δύο πλευρών στην εφαρμογή του τουρκολιβυκού συμφώνου, ενώ την ίδια στιγμή από την Βεγγάζη ο Νίκος Δένδιας ευχαριστούσε τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης Αλ Κατράνι για την ευθεία τοποθέτησή του για το παράνομο μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος – όπως όλα δείχνουν – δεν σκοπεύει να θυσιάσει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Από την πλευρά του, ο Λίβυος πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια συμφωνία και με την Ελλάδα για ΑΟΖ μεταξύ Κρήτης και Λιβύης και όπως είπε η χώρα του σέβεται όλες τις συμφωνίες αλλά πάνω απ’ όλα βάζει το δικό της συμφέρον. Η Λιβύη μετατρέπεται σε «πολύφερνη νύφη» και μένει να αποδειχθεί ποιος «γαμπρός» θα επικρατήσει.